ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Προσωρινή ανακούφιση στους γεωργούς εν μέσω ακραίας ξηρασίας


Μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή των οικολογικών απαιτήσεων αποφάσισε να παρέχει στους Ευρωπαίους γεωργούς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη ξηρασία που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη.

Η κίνηση αυτή επικρίθηκε από τη Greenpeace, η οποία ανέφερε ότι η ΕΕ -παρεκκλίνοντας από τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις της ΚΑΠ-, ενθαρρύνει την εντατική γεωργία, η οποία αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες για τη σημερινή ξηρασία.

Το European Drought Observatory εξέφρασε ανησυχίες για τη γεωργική παραγωγή, κυρίως για τα δημητριακά και το σανό.

Η ξηρασία προκάλεσε ισχυρό κύμα καύσωνα σε όλη την Ευρώπη, από τη Σουηδία μέχρι την Πορτογαλία και κατέγραψε ρεκόρ, αγγίζοντας τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Στην Ολλανδία, τα ποτάμια στέγνωσαν και καταστράφηκαν καλλιέργειες, κυρίως καλαμποκιού και πατάτας. Οι αγρότες εργάζονται τη νύχτα, προκειμένου να σώσουν ο,τιδήποτε μπορούν και ποτίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Κατά συνέπεια, οι πατάτες αναμένεται να είναι πολύ μικρότερες φέτος σε σχέση με το κανονικό τους μέγεθος, προειδοποίησαν οι παραγωγοί. Οι ποικιλίες grizzly έχουν καταστραφεί σε όλη τη βόρεια Ευρώπη, με αποτέλεσμα να προκύψουν υψηλότερες τιμές.

Η ακραία ξηρασία προκάλεσε ανησυχία στις Βρυξέλλες, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να λάβει μέτρα, για να βοηθήσει τους αγρότες.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι γεωργοί θα μπορούν να λαμβάνουν εκ των προτέρων τις άμεσες πληρωμές τους, ενώ θα τους παρέχεται μεγαλύτερη ευελιξία για τη χρήση γης που κανονικά δεν θα χρησιμοποιηθεί για παραγωγή (δηλαδή διαφοροποίηση των καλλιεργειών και κανόνες οικολογικής εστίασης), ούτως ώστε να ταΐσουν τα ζώα τους.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος για τη Γεωργία, Φιλ Χόγκαν, εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις παρατεταμένες κλιματικές εξελίξεις και δήλωσε ότι πραγματοποιεί συναντήσεις με αρκετούς υπουργούς της ΕΕ, των οποίων οι χώρες επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Η ΚΑΠ παρέχει ήδη ένα δίχτυ ασφαλείας για τους αγρότες που καλούνται να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτα γεγονότα. Ενθαρρύνω όλα τα κράτη μέλη να εξετάσουν όλες τις δυνατές ενέργειες και τα μέτρα που προβλέπονται από τη νομοθεσία μας», τόνισε.

Παρέκκλιση από τις οικολογικές απαιτήσεις

Στο μεταξύ, η Greenpeace αντέδρασε έντονα στην απόφαση της Επιτροπής, υπονοώντας ότι πρόκειται για δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Η Christiane Huxdorff, μέλος της ευρωπαϊκής εκστρατείας για τη γεωργία, δήλωσε ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να δώσουν προσωρινή ανακούφιση σε ορισμένους αγρότες, αλλά «θα ενισχύσουν, επίσης, τις καταστροφικές εντατικές γεωργικές πρακτικές που προωθούν την κλιματική αλλαγή και πιθανόν να προκαλέσουν περισσότερες ξηρασίες όπως αυτή που βιώνει η Ευρώπη σήμερα».

«Τα αποθέματα νερού βρίσκονται ήδη υπό ακραία πίεση λόγω της εντατικής παραγωγής κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων και από τη βιομηχανική γεωργία με βαρέα μέταλλα που μειώνει την ποικιλία των καλλιεργειών. Όσο οι κυβερνήσεις και η ΕΕ αρνούνται να υποστηρίξουν βιώσιμες μεθόδους γεωργίας που δεν επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή και είναι πιο ανθεκτικές στις επιπτώσεις της, αυτή η κρίση θα συνεχίζεται», κατέληξε.
 
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Προσωρινή ανακούφιση στους γεωργούς εν μέσω ακραίας ξηρασίας Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: