ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Βιοκαύσιμα: Ο Αρμαγεδδών του υποσιτισμού...

 
 Αγρότισσα σε επαρχία της Νοτιοδυτικής Κίνας ολοκληρώνει τη συγκομιδή καλαμποκιού για να προχωρήσει στην αποξήρανση και αποθήκευση με τον παραδοσιακό τρόπο. Αγροτικές περιοχές σαν και αυτή θα βρεθούν αντιμέτωπες με το φάσμα του υποσιτισμού καθώς όλο και περισσότερα αγροτικά προϊόντα χρησιμοποιούνται για παραγωγή βιοκαυσίμων ( Πηγή: ΑΡ CΗΙΝΑΤΟΡΙΧ)
 
Του Γιάννη Κολλάτου 

Αν ο Πούτιν και οι εμίρηδες έχουν τη στρόφιγγα της ενέργειας, οι ΗΠΑ θα κρατούν τα κλειδιά με τις αποθήκες του Φαραώ - Η Ελλάδα με τα εξαιρετικά δημητριακά ενδείκνυται να παράγει βιοαιθανόλη, βιοντίζελ και βιοαέριο από τα άφθονα φυτικά υπολείμματα

Η ενεργειακή-περιβαλλοντική πρόκληση των βιοκαυσίμων και των ενεργειακών φυτών, που κατακτά συνεχώς έδαφος την τελευταία δεκαιετία σε πολλές χώρες και του λεγόμενου δυτικού κόσμου, φαίνεται να δημιουργεί πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνα που καλείται να επιλύσει. Προτού επέλθει ο «Αρμαγεδδών» των κλιματικών αλλαγών ως συνέπεια του φαινομένου του θερμοκηπίου και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είναι προ των πυλών ο Αρμαγεδδών του υποσιτισμού. Ηδη η υφήλιος έχει εισέλθει σε έναν
κύκλο αδυναμίας κάλυψης των διατροφικών της αναγκών, επιχειρώντας να καλύψει ταυτόχρονα και τις ενεργειακές της ανάγκες, με λανθασμένο ωστόσο τρόπο.

Στα τέλη του 2010 εξαιτίας της μεγάλης ξηρασίας στην Αυστραλία αλλά και των παράξενων καιρικών φαινομένων σε Ουκρανία και Καναδά και της ολοένα αυξανόμενης ζήτησης των δημητριακών για την κάλυψη των αναγκών της βιοαιθανόλης, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες της Κίνας και της Ινδίας, δημιουργήθηκε ένα «μπουμ» στις διεθνείς τιμές των σιτηρών. Αποτέλεσμα αυτού ήταν για πρώτη φορά μετά την «πράσινη επανάσταση» η ΕΕ διά της τότε αρμόδιας επιτρόπου Γεωργίας Μάριον Φίσερ Μπόελ να αλλάξει πολιτική και να αναγκαστεί να εστιάσει στη λεγόμενη «σιτάρκεια» εγκαταλείποντας τη φιλοσοφία της ΚΑΠ για αγρανάπαυση των γαιών.

Να υπενθυμίσουμε ότι η σιτάρκεια αποτελούσε ζητούμενο για την ελληνική επικράτεια από την εποχή του Τρικούπη, του Βενιζέλου και του Πλαστήρα! Η εκρηκτική άνοδος στις τιμές των σιτηρών αλλά και του καλαμποκιού προκάλεσε ωστόσο σημαντικές παρενέργειες στην κτηνοτροφία, με τις ζωοτροφές να φτάνουν σε απαγορευτικά επίπεδα, αλλά και σε μια σειρά άλλους κλάδους, ανοίγοντας ακόμη περισσότερο την ψαλίδα μεταξύ πλούσιων και φτωχών του πλανήτη. Μαζί με τα δημητριακά είχαμε άνοδο τιμών σε γαλακτομικά, τυροκομικά, κρέας και φυτικά έλαια, ενώ η μεγιστοποίηση της παραγωγής βιοκαυσίμων δεν επέφερε πτώση στις τιμές των υγρών καυσίμων- το αντίθετο μάλιστα, είχαμε έκρηξη στις τιμές του αργού. Έκτοτε βεβαια ισοορόπησαν οι τιμές στα δημητριακά, αλλά δεν συνέβη το ίδιο με τις τιμές των υγρών καυσίμων...

Είναι ενδεικτικό ότι στο Μεξικό, όπου εθνικό φαγητό είναι τα τορτίγιας (το ψωμί των Μεξικανών), που έχουν ως βάση το καλαμπόκι, το οποίο απορροφάται πλέον σχεδόν εξ ολοκλήρου από τα 1.400 εργοστάσια βιοαιθανόλης των ΗΠΑ, η τιμή τους τριπλασιάστηκε μέσα σε έναν χρόνο. Ετσι από το μισό έφτασε στο ενάμισι δολάριο, όταν το μέσο μεροκάματο του μεξικανού εργάτη είναι 5 δολάρια.

Σύμφωνα με τον βρετανό βιολόγο και ερευνητή Τζέιμς Λάβλοκ, για να καλυφθεί από βιοκαύσιμα (βιοντίζελ και βιοαιθανόλη) μόνο το 30% της παγκόσμιας καταναλισκόμενης ενέργειας που αντιστοιχεί στην κίνηση (ΙΧ, τρένων, αεροπλάνων, πλοίων κτλ.) απαιτείται ισοδύναμη έκταση για την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών ίση με πέντε πλανήτες Γη, όταν για τη διατροφή αρκούσε ως πρόσφατα μόνος του ο πλανήτης. Η λύση είναι να αντικατασταθούν τα αμυλούχα προϊόντα (σιτηρά), το καλαμπόκι και το ζαχαροκάλαμο, που αποτελούν σήμερα την πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοαιθανόλης, με δευτερογενή υπολείμματα και βιομάζα. Ενώ και τα ενεργειακά φυτά για την παραγωγή βιοντίζελ θα έπρεπε να αποτελούν λύση μόνο για υποβαθμισμένες γαίες χαμηλής παραγωγικότητας.

Το σημαντικότερο όλων ωστόσο είναι η μελέτη του πρότυπου Γεωργικού Πανεπιστημίου Cornell στις ΗΠΑ που σημειώνει πως για την παραγωγή 1 λίτρου βιοκαυσίμου, απαιτείται περί το 1,2 λίτρα συμβατικού καυσίμου... Το αποτύπωμα του άνθρακα που μπήκε στα τρόφιμα για τη μεταφορά τους από τη μία άκρη της υφηλίου στην άλλη, είχε ως αποτέλεσμα να ανεβεί κατακόρυφα η κατανάλωση εγχώριοων τροφίμων στην Ελλάδα, ιδίως τους θερινούς μήνες, που δέχεται εκατομμύρια τουρίστες από την Ευρώπη....

Σε γενικές γραμμές η υπόθεση των βιοκαυσίμων προωθήθκε και προπαγανδίστηκε από τις πολυεθνικές της βιοτεχνολογίας, διότι δημιουργώντας τεχνητή έλλειψη τροφίμων ( με την προώθησή τους για βιοαιθανόλη) , αποσκοπούσαν στο να λανσάρουν διατροφικά φυτά Γενετικώς τροποποιημένα τα οποία υπόσχονταν να καλύψουν το πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας, ιδιαίτερα στις χώρες του τρίτου κόσμου...

Ειδικότερα για τη βιοαιθανόλη που μας αφορά ως χώρα το εγχείρημα για τη μετατροπή των εργοστασίων ζάχαρης της Λάρισας και της Ξάνθης σε αντίστοιχα παραγωγής βιοαιθανόλης στα τέλη της δεκαετίας του 2010 εγκαταλείφθηκε γρήγορα διότι: 
 
▅ Η οικονομοτεχνική μελέτη βασίστηκε σε τιμές δημητριακών παρελθόντων ετών (τιμή πρώτης ύλης περίπου 0,12 ευρώ το κιλό έναντι τιμών τρεχόντων ετών προς 0.18 ως 0,25 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του FΑΟ.

▅ Στη χώρα μας λόγω του μικρού κλήρου δεν μπορεί να εφαρμοστεί το μοντέλο της εκτατικής γεωργίας, όπως στις ΗΠΑ ή στη Βραζιλία.

▅ Η παραγωγή αιθανόλης από σπόρους δημητριακών ή ζαχαροκάλαμου δεν μπορεί να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για βιοαιθανόλη. Απαιτείται λοιπόν χρήση υποστρωμάτων που θα χαρακτηρίζονται από χαμηλό κόστος και διαθεσιμότητα σε αφθονία.

Στη Θεσσαλία, π.χ., εφέτος υπάρχει μεγάλη στροφή από το βαμβάκι στα σιτηρά λόγω της έλλειψης νερού και του αυξημένου κόστουςπαραγωγής του βαμβακιού. Τις καλαμιές από τα σιτηρά οι αγρότες συνηθίζουν κάθε καλοκαίρι να τις καίνε δημιουργώντας επιπρόσθετα περιβαλλοντικά προβλήματα. Θα μπορούσαν όμως να αποτελέσουν άφθονη φτηνή πρώτη ύλη για την παρασκευή αιθανόλης από βιομάζα (υψηλή σε περιεκτικότητα κυτταρίνης και ημικυτταρίνης) και έτσι να έχουν ένα πρόσθετο εισόδημα και οι αγρότες αφήνοντας θετικό ισοδύναμο στο περιβάλλον.
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Βιοκαύσιμα: Ο Αρμαγεδδών του υποσιτισμού... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 2:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: