ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ελληνικό ένα στα πέντε κιλά σταφύλι στην Ευρώπη...


Η παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών στην Ελλάδα ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 304.000 τόνους ετησίως την τελευταία τριετία, σύμφωνα με στοιχεία του Incofruit Hellas.

Σύμφωνα με το ypaithros.gr: “Με την ποσότητα αυτή να αντιπροσωπεύει το 19% της ευρωπαϊκής και το 1,4% της παγκόσμιας παραγωγής αντίστοιχα, η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη, μετά την Ιταλία και την Ισπανία, παράγοντας από κοινού το 90% της ΕΕ. Την περασμένη χρονιά, η χώρα μας κατέγραψε ρεκόρ δεκαετίας τόσο σε αξία, που άγγιξε τα 140 εκατ. ευρώ, όσο και σε ποσότητα εξαγωγών, με την ΕΕ να είναι ο κύριος παραλήπτης της ελληνικής παραγωγής και τις Γερμανία και Βρετανία να αποτελούν τις κύριες χώρες προορισμού. 
 
Οι σημαντικότερες παραγωγικές περιοχές της   χώρας είναι η Μακεδονία, η Θράκη, η Θεσσαλία, η Πελοπόννησος και η Κρήτη. Τουλάχιστον κατά ένα δεκαήμερο πρώιμη χαρακτήρισαν τη χρονιά οι παραγωγοί στο σύνολο της χώρας, με τις περισσότερες ποικιλίες να έχουν συγκομιστεί ή να συγκομίζονται αυτές τις ημέρες, ενώ Κρήτη και Πελοπόννησος έχουν ήδη αρχίσει τη συγκομιδή της σουλτανίνας. 
 
H Victoria έχει ήδη αρχίσει να μαζεύεται στον Τύρναβο αλλά και στην Καβάλα από τα σκεπαστά αμπέλια, ενώ οι παραγωγοί εκτιμούν ότι δεν θα αργήσει πέρα από τα μέσα Αυγούστου και η συγκομιδή στα ανοιχτά, ώστε να αρχίσει αμέσως μετά το μάζεμα της σουλτανίνας. 
 
Ακόμη και τα όψιμα Crimson, ανερχόμενη ποικιλία στην Ελλάδα, αναμένεται να συγκομιστούν νωρίτερα φέτος. Περίπου στις 20 Αυγούστου θα αρχίσουν να μαζεύονται στη Θεσσαλία, σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Παπαβαΐτση, πρόεδρο του Συνεταιρισμού Επιτραπέζιου Σταφυλιού Χάλκης. 
 
Αντίθετα, σύμφωνα με τον Μάρκο Λέγγα, πρόεδρο του ΑΣ Πήγασος «7 grapes» στην Κορινθία, «με τις έως τώρα εκτιμήσεις έως τις 10 Σεπτέμβρη θα έχουν μαζευτεί όλα τα σταφύλια για να μεταπηδήσουμε στα Crimson»”.
 
 
eleftheriaonline.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
 
Ελληνικό ένα στα πέντε κιλά σταφύλι στην Ευρώπη... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 12:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: