ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Μεγάλη η ζημιά της κλιματικής αλλαγής για την Κύπρο


Οι ζημιές λόγω ακραίων καιρικών και κλιματικών φαινομένων στην Κύπρο, μεταξύ του 1980 και του 2016, ανέρχονται περίπου σε 390 εκατ. ευρώ επισημαίνει ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος, Arias Cañete.

Επικαλούμενος στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, κ. Cañete με γραπτή του απάντηση προς τον Κύπριο ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη, διαβεβαιώνει μεταξύ άλλων ότι μόνο το 2% των εν λόγω ζημιών ήταν ασφαλισμένες.

Γενικεύει, όμως, το θέμα αναφέροντας ότι «η Κομισιόν έχει πλήρη επίγνωση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν η Κύπρος και άλλα μεσογειακά κράτη μέλη λόγω της αλλαγής του κλίματος».

Ο Επίτροπος πληροφορεί ακόμη ότι, το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Κομισιόν δημοσίευσε διάφορες εκθέσεις για τις βιοφυσικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη, όπως το έργο PESETA (Προβολή των οικονομικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε τομείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση ανάλυση από κάτω προς τα πάνω).

Τονίζει δε ότι, ακόμη και αν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξηθούν μόνο κατά 2°, η Κύπρος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει επιπτώσεις όπως η λειψυδρία και οι παράκτιες ζημίες (στη δεύτερη περίπτωση, περίπου 9 εκατ. ευρώ τον χρόνο έως το 2050).

Καταλήγει, αποκαλύπτοντας ότι, για να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, η ΕΕ υποστήριξε την κατάρτιση του εθνικού σχεδίου προσαρμογής της Κύπρου μέσω του έργου CYPADAPT του LIFE.
 
energyin.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
 
Μεγάλη η ζημιά της κλιματικής αλλαγής για την Κύπρο Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 6:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: