ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Η επέλαση των σκίουρων προκαλεί ζημιές & προβληματισμό! - Χάθηκαν δέντρα & καρποί στο Ανατολικό Πήλιο ..


Με τον καιρό τα είχαν βάλει το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αγρότες, ωστόσο στο Ανατολικό Πήλιο ένα νέο πρόβλημα έρχεται στο προσκήνιο για τους παραγωγούς και ειδικά για τους δενδροκαλλιεργητές. Το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει μάλιστα και φουντωτή ουρά(!) και οι επιθέσεις που εξαπολύει είναι ανελέητες!

Ο λόγος για τους σκίουρους που φαίνεται ότι έχουν αυξηθεί πληθυσμιακά φέτος, και στην περιοχή του ανατολικού Πηλίου ήδη έχουν καταγραφεί προβλήματα! Μηλοκαλλιεργητές έχουν βρει δέντρα να έχουν πληγεί από σκίουρους ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι σκίουροι εξαπέλυσαν επίθεση σε καλλιέργειες με αποτέλεσμα να τις απογυμνώσουν από καρπούς!

Για παράδειγμα αγρότης ο οποίος είχε φυτέψει δοκιμαστικά μεταξύ άλλων πέντε φουντουκιές διαπίστωσε ότι μέσα σε μία ημέρα είχαν παρθεί όλοι οι καρποί με τους «θρασύτατους» σκίουρους να αφήνουν μάλιστα και τα υπολείμματα στο έδαφος! «Τη μία μέρα είχα ελέγξει τα δέντρα και όλα ήταν εντάξει. Μάλιστα έλεγα ότι αυτά τα δέντρα θα έδιναν φέτος αρκετό καρπό και σκεφτόμουν να το προχωρήσω. Την επομένη πήγα ξανά στο κτήμα αλλά το μόνο που βρήκα ήταν τα κελύφη από τα φουντούκια πεταμένα κάτω και μασημένα» έλεγε χαρακτηριστικά...

Οι σκίουροι μάλιστα όπως αναφέρουν οι ειδικοί είναι ένα ιδιαίτερα βλαβερό είδος για τις καλλιέργειες, αφού από τη μία τρώνε τους καρπούς και από την άλλη ακονίζουν τα δόντια τους στα δέντρα με αποτέλεσμα σε ακραίες περιπτώσεις να τα καταστρέφουν. Από την άλλη σε κάποιες περιπτώσεις προκαλούν προβλήματα και σε υποδομές όπως σε καλώδια ηλεκτροδότησης αλλά και σε λάστιχα ύδρευσης.

Βέβαια, μπροστά σε ένα τέτοιο πρωτόγνωρο γεγονός οι καλλιεργητές δεν ξέρουν πραγματικά πώς να αντιδράσουν.

Χρυσόστομος Τρίμμης
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Η επέλαση των σκίουρων προκαλεί ζημιές & προβληματισμό! - Χάθηκαν δέντρα & καρποί στο Ανατολικό Πήλιο .. Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: