«Υποφέρει» από την αντιμετώπιση της tuta absoluta, η υπαίθρια ντομάτα στην Τριφυλία

Έσπασε το φράγμα του 1 ευρώ/κιλό η τιμή παραγωγού μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, «υποβοηθούμενη» και από τις μειωμένες αποδόσ...


Έσπασε το φράγμα του 1 ευρώ/κιλό η τιμή παραγωγού μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, «υποβοηθούμενη» και από τις μειωμένες αποδόσεις εξαιτίας των βροχοπτώσεων και της tuta absoluta, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μελίνας Ζιάγκου στην «Ύπαιθρο Χώρα». Με αυτόν τον τρόπο προσπέρασε τις πιέσεις που δέχτηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο από τις αθρόες εισαγωγές.

Κοινός παρονομαστής στις εκτιμήσεις των εκπροσώπων των παραγωγών είναι ο προβληματισμός για το υψηλό καλλιεργητικό κόστος –που επηρεάζει καταλυτικά η αντιμετώπιση της tuta absoluta– σε συνδυασμό με το ρίσκο που έχει η υπαίθρια καλλιέργεια όσον αφορά στις αποδόσεις, λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά και η αβεβαιότητα για τις τιμές παραγωγού, που βρίσκονται κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη των εισαγωγών. Όλα αυτά οδηγούν σε συστηματική συρρίκνωση την καλλιέργεια της υπαίθριας ντομάτας σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Στα 150 στρέμματα έχει περιοριστεί η υπαίθρια ντομάτα στα Φιλιατρά, από 1.000 στρέμματα περίπου που ήταν πριν από μια πενταετία, εξαιτίας αφενός της tuta και αφετέρου των μη ικανοποιητικών τιμών που δεν ήταν αρκετές για να καλύψουν το κόστος της καλλιέργειας και να αφήσουν ένα ενθαρρυντικό εισόδημα για τη διατήρηση της καλλιέργειας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών, Γιώργο Αλεξανδρόπουλο.

Η τιμή ξεκίνησε για τους παραγωγούς στα 80 λεπτά τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου, έπειτα έπεσε στα 45 λεπτά, για να ξανανέβει το Σεπτέμβριο στα 80 λεπτά, τιμή, που, όπως σημειώνει ο κ. Αλεξανδρόπουλος, αφορά στις τελευταίες αποδόσεις της σεζόν.

Με όχημα τις εισαγωγές, πιέζεται η τιμή παραγωγού

Η φετινή σεζόν χαρακτηρίστηκε από το σκαμπανέβασμα της τιμής παραγωγού, με τις αθρόες εισαγωγές Ιουλίου και Αυγούστου να επισημαίνονται από όλους τους συνομιλητές μας ως το κυρίαρχο μέσο άσκησης πίεσης, παράλληλα με την αύξηση της εγχώριας παραγωγής, καθώς στα τέλη Ιουλίου είχαν μπει στη συγκομιδή όλες οι περιοχές της χώρας.

Έτσι, το καλοκαίρι έπεσε ακόμα και στα 30 λεπτά/κιλό για τον παραγωγό. Η εικόνα αντιστράφηκε το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, καθώς μειώθηκαν οι αποδόσεις της καλλιέργειας, φτάνοντας για τον παραγωγό στα 80 λεπτά-1,1 ευρώ/κιλό.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στον ΟΚΑΑ στις 16 Ιουλίου η εγχώρια ντομάτα κατηγορίας I πωλούνταν 50-80 λεπτά/κιλό, στα ίδια επίπεδα με την εισαγόμενη. Τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου, η εισαγόμενη πωλούνταν ακριβότερα από την εγχώρια κατά 10 λεπτά, στο 1-1,3 η εγχώρια και 1,1-1,4 η εισαγόμενη, ενώ η κατηγορία έξτρα της εγχώριας πωλούνταν προς 1,4-1,5 ευρώ/κιλό.

«Οι αθρόες εισαγωγές από Σερβία, Σκόπια και Πολωνία πίεσαν την τιμή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μαραθώνα, Αλέξανδρος Βάρσος. Όπως είπε, μέσα στον Ιούλιο η πολύ καλή ντομάτα ξεκινούσε στο 1,2-1,3 ευρώ, ανάλογα με τις ποσότητες κάθε παραγωγού, ενώ «την τελευταία εβδομάδα φτάνει το 1,8 η καλή ποιότητα».

Στα σούπερ μάρκετ, δε, καταγράψαμε την προηγούμενη Τρίτη ελληνική ντομάτα προς 1,45-1,65 ευρώ/κιλό και την εισαγωγής από Πολωνία στο 1,93 ευρώ/κιλό.

Δικτυοκήπια απέναντι στην tuta

Μιλώντας στην «ΥΧ» ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, έδωσε έμφαση στη διάσταση αντικατάστασης της υπαίθριας καλλιέργειας με δικτυοκήπια, στο πλαίσιο αναζήτησης τρόπων, ώστε η περιοχή της Τριφυλίας να μπορεί να διατηρήσει τις συνεργασίες με τις αλυσίδες και να καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς και τους καλοκαιρινούς μήνες: «Παρατηρείται μια τάση για στροφή προς αυτόν τον τρόπο καλλιέργειας. Εμείς το προωθούμε σε συνεργασία με τους παραγωγούς, καθώς εξασφαλίζουν μεγάλη παραγωγή, υψηλή ποιότητα, μείωση εισροών και παραγωγή δώδεκα μήνες το χρόνο».
 
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter

Σχόλια

[ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ][gallery][#266d07]