ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ανησυχία 6 Πρυτάνεων για τα σχέδια “Γαβρόγλου”


Καταλύεται η κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων !!!
Για κατάλυση της κατοχυρωμένης από το Σύνταγμα αυτοτέλειας των Πανεπιστημίων που συνιστά εκτροπή από τον υπέρτατο νόμο της Πολιτείας, κάνουν λόγο έξι διατελέσαντες Πρυτάνεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών την περίοδο 1982-2014 (Αλέξανδρος Πουλοβασίλης (1982-1991), Μιχαήλ Λουκάς (1991-1997), Σπυρίδων Κυρίτσης (1997-2000), Ανδρέας Ι. Καραμάνος (2000-2004), Γεώργιος Ζέρβας (2004-2010), Κωνσταντίνος Φεγγερός (2010-2014).

Ειδικότερα οι 6 Πρυτάνεις με κοινό ανακοινωθέν εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, επειδή εντοπίζουν πληθώρα σημείων που θα ζημιώσουν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Γ.Π.Α.) και τους αποφοίτους του και σημειώνουν: “Οι ενοποιήσεις ΑΕΙ και η ίδρυση νέων Σχολών και νέων Τμημάτων στο Γ.Π.Α., χωρίς την έγκριση των αρμοδίων θεσμικών οργάνων των Πανεπιστημίων ούτε τη γνώμη της Α.ΔΙ.Π., καταλύει την κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων και συνιστά εκτροπή από τον υπέρτατο νόμο της Πολιτείας”.

Οι “6” Πρυτάνεις ζητούν από τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου να πληροφορηθούν “κατά πόσο το κείμενο αυτό προέκυψε μετά από κάποια συγκεκριμένη μελέτη σκοπιμότητας, χωροταξικό σχεδιασμό, εισήγηση κάποιου θεσμοθετημένου οργάνου ή μετά από διαβούλευση με μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας των εμπλεκομένων Α.Ε.Ι.”.

Ενδεικτικά, οι «6» Πρυτάνεις αναφέρουν τα εξής επίμαχα σημεία:

1) Ιδρύονται 7 νέα Τμήματα στο Γ.Π.Α., ορισμένα από τα οποία ελάχιστη ή καθόλου σχέση με τη Γεωπονία και τις συναφείς με αυτή επιστήμες έχουν (π.χ., Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού), άλλα ήδη λειτουργούν σε γειτονικά Πανεπιστήμια της Αττικής, σε απόσταση λίγων μόλις χιλιομέτρων από το Γ.Π.Α. (Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής), ενώ επανιδρύεται Γενικό Τμήμα, το οποίο είχε καταργηθεί πρόσφατα. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ένα Π.Μ.Σ. που ήδη λειτουργεί στο Γ.Π.Α. μετατρέπεται σε Τμήμα.

Και όλα αυτά χωρίς να έχει υπάρξει, εξ όσων γνωρίζουμε, κάποια ειδική αιτιολογία και ενημέρωση της πανεπιστημιακής κοινότητας του Γ.Π.Α.

2) Αυθαίρετα και χωρίς κάποιου είδους μελέτη σκοπιμότητας ή χωροταξικό σχεδιασμό ιδρύεται εκ του μηδενός στο Ε.Κ.Π.Α. Σχολή «Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας» με 4 (!) Τμήματα με έδρα την κωμόπολη των Ψαχνών, τη στιγμή που ήδη λειτουργούν στο Γ.Π.Α., δηλ. σε απόσταση μικρότερη από 100 χιλιόμετρα, ανάλογα Τμήματα.

Ενδεικτικό της προχειρότητας του σχεδίου νόμου είναι ότι 2 από τα Τμήματα αυτά ουδεμία σχέση έχουν με το αντικείμενο της Σχολής: π.χ., το Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας και το Τμήμα Τουριστικών Σπουδών και Εναλλακτικού Τουρισμού.

3) Η ενσωμάτωση Τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδος σε απομακρυσμένες από την έδρα του Γ.Π.Α. περιοχές θα δημιουργήσει εκ του ασφαλούς προβλήματα ομαλής λειτουργίας και συντονισμού του Ιδρύματος.

4) Σημειώνουμε ιδιαίτερα τις συνοπτικές διαδικασίες (σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς καν να μεσολαβήσει οποιασδήποτε μορφής αξιολόγηση) που θα ακολουθηθούν κατά την ένταξη του προσωπικού του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδος σε αντίστοιχες πανεπιστημιακού επιπέδου θέσεις του Γ.Π.Α.

Τέτοιου είδους ενέργειες φαλκιδεύουν κάθε έννοια αξιοκρατίας μέσα σε έναν ακαδημαϊκό χώρο, όπου πρέπει να κυριαρχεί η συνεχής προσπάθεια για αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.

Παράλληλα οι «6» Πρυτάνεις εκτιμούν ότι εάν τελικά εφαρμοσθούν τα παραπάνω, “θα οδηγήσουν σε γενικότερη υποβάθμιση των πανεπιστημιακού επιπέδου γεωπονικών σπουδών με άμεσες δυσάρεστες συνέπειες στους ίδιους τους αποφοίτους και στην εθνική οικονομία. Και αυτό, όταν τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς το ενδιαφέρον υποψηφίων για τα γεωπονικά Τμήματα και ανεβαίνουν συνεχώς οι βάσεις εισαγωγής, κάτι που επιβάλλει την με κάθε κόστος διατήρηση και βελτίωση του ποιοτικού επιπέδου των σπουδών”.

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι “6” Πρυτάνεις καλούν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Γ.Π.Α. να απορρίψουν τις διατάξεις του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου στα σημεία του εκείνα που αφορούν άμεσα ή έμμεσα το Πανεπιστήμιό μας.

Καλούν επίσης την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις και να ξεκινήσει ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
 
 
thessaliatv.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Ανησυχία 6 Πρυτάνεων για τα σχέδια “Γαβρόγλου” Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: