Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις μικροπιστώσεις των αγροτών

Ένα νέο «εργαλείο» για χιλιάδες αγρότες, μικρές επιχειρήσεις, αλλά και ανέργους, προκειμένου να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδ...


Ένα νέο «εργαλείο» για χιλιάδες αγρότες, μικρές επιχειρήσεις, αλλά και ανέργους, προκειμένου να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια ετοιμάζει η κυβέρνηση, καταθέτοντας το επόμενο διάστημα, σχετικό νομοσχέδιο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.Το σχέδιο, θα θεσμοθετεί τις μικροπιστώσεις, ένα νέο μοντέλο χρηματοδότησης, ευρέως διαδεδομένο στην ΕΕ και όχι μόνο. Μόλις ψηφιστεί το σχέδιο, θα ανοίξει ο δρόμος για τη χορήγηση μικρών δανείων έως 25.000 από ανεξάρτητους ιδιωτικούς φορείς.

Πάντως, όπως εξηγούν , στελέχη τραπεζών «υπάρχουν εμπορικές τράπεζες που υλοποιούν ακόμα και σήμερα σχετικά προγράμματα για την παροχή τέτοιου είδους δανείων, όχι μόνο σε αγρότες, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Για την παροχή τους εξετάζεται, όπως είναι φυσικό, το προφίλ του ενδιαφερόμενου και η οικονομική-περιουσιακή του κατάσταση. Για παράδειγμα ένας αγρότης μπορεί ήδη να λάβει χρηματόδοτηση π.χ. για φύτευση νέων δέντρων».

Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, πως μέσω του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) θα ξεκινήσουν να δίνονται χαμηλότοκες χρηματοδοτήσεις, από 3.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ.

«Πρόκειται για μικροπιστώσεις, οι οποίες θα χορηγούνται από το Ταμείο. Οι αγρότες θα μπορούν να ωφεληθούν προκειμένου να εξυπηρετούν και τις προκαταβολές που απαιτούνται από τις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα από τα Σχέδια Βελτίωσης», είχαν εξηγήσει σχετικά στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης εκ μέρους του ΥπΑΑΤ.

Σημειωτέον ότι το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο για τον αγροτικό κόσμο, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Μάλιστα εκτιμάται πως οι μικροπιστώσεις από το ΕΤΕΑΝ, θα τονώσουν την επιχειρηματικότητα στον πρωτογενή τομέα.

Στις μικροπιστώσεις είχε αναφερθεί πρόσφατα και ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, κ. Χαράλαμπος Κασίμης, στο 4ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του Economist.

Τι είναι οι μικροπιστώσεις

Οι μικροπιστώσεις είναι οικονομικές ενισχύσεις τοκοχρεωλυτικής μορφής που χορηγούνται σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, προκειμένου να υλοποιήσουν τις ιδέες και τα επιχειρηματικά τους σχέδια, στοχεύοντας κυρίως στην οικονομική τους ανάπτυξη.

Απώτερος σκοπός είναι η ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στόχος των μικροπιστώσεων είναι η χρηματοδότηση επιχειρηματικών αναγκών που έχουν αποκλειστικά αναπτυξιακό σκοπό όπως π.χ. αγορά μηχανημάτων, εξοπλισμού, εμπορευμάτων και α’ υλών.

Επιπλέον, ένα μικροδάνειο μπορεί να καλύψει δαπάνες όπως μικρής έκτασης κτιριακές επεμβάσεις, αγορά εταιρικών αυτοκινήτων, έξοδα προβολής κ.α., ανάλογα με τη δραστηριότητα της επιχείρησης.
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια

[ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ][gallery][#266d07]