ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Αναζητείται η ανάληψη ευθύνης για την πλαστική ρύπανση

 
Μία «θάλασσα» πλαστικού με τα απορρίμματα που συνέλεξαν στην παραλία Χάρακα της ανατολικής Εύβοιας δημιούργησαν σήμερα το πρωί ακτιβιστές της Greenpeace στην πλατεία Συντάγματος. Η πλειονότητα του πλαστικού μίας χρήσης, που εμφανώς προερχόταν από την ανοιχτή θάλασσα, ήταν συσκευασίες για ροφήματα, νερό και φαγητό που ανήκουν σε γνωστές εταιρείες παραγωγής καταναλωτικών αγαθών.

Η ολοκληρωμένη καταγραφή της ταυτότητας των χιλιάδων πλαστικών μίας χρήσης που συλλέχθηκαν ανέδειξε τις εταιρείες που είχαν τα περισσότερα πλαστικά απορρίμματα στην παραλία του Χάρακα. Τα προϊόντα των εταιρειών Coca Cola Co., ΒΙΚΟΣ Α.Ε., Nestle, ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, Unilever, ΔΙΡΦΥΣ Α.Ε., Danone και Vivartia αποτέλεσαν την πλειονότητα της πλαστικής ρύπανσης στην παραλία Χάρακα στην Εύβοια.

Κατά κύριο λόγο επρόκειτο για συσκευασίες μίας χρήσης, κυρίως από πολυαιθυλένο υψηλής πυκνότητας. Η καταγραφή αφορούσε μόνο όσα πλαστικά μίας χρήσης είχαν ακόμα ορατές πληροφορίες για τη μάρκα του προϊόντος, τα οποία ήταν σχεδόν 3.000 πλαστικά απορρίμματα. Η Ελλάδα και η Τουρκία αναδείχτηκαν οι κυριότερες χώρες προέλευσης, για εκείνα τα πλαστικά αντικείμενα στα οποία μπορούσε να διευκρινιστεί η συγκεκριμένη πληροφορία. 


Σύμφωνα με την Greenpeace, “χωρίς τη συμβολή όλων των μεγάλων εταιρειών, δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την πλαστική σπατάλη και ρύπανση”.

Οι εταιρείες οφείλουν να κάνουν ορισμένα πρώτα βήματα αν θέλουν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος και συγκεκριμένα να δώσουν στη δημοσιότητα τις ποσότητες του πλαστικού που χρησιμοποιούν σε όλο τον κύκλο εργασιών τους, να προχωρήσουν μέχρι το τέλος του 2019 στη ριζική μείωση των πλέον άχρηστων και των μη ανακυκλώσιμων ειδών πλαστικού που χρησιμοποιούν και να επενδύσουν ουσιαστικά στην καινοτομία για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων που θα βασίζονται στην επαναχρησιμοποίηση, επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση.

Εξάλλου, η Greenpeace καλεί και τους ίδιους τους πολίτες να συμμετάσχουν στην εκστρατεία της, δηλώνοντας ποια εταιρεία θα ήθελαν να δουν να μειώνει το πλαστικό της αποτύπωμα στην ιστοσελίδα του σχετικού συνδέσμου.
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 
Αναζητείται η ανάληψη ευθύνης για την πλαστική ρύπανση Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: