Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

«Ο ΕΛΓΑ πρέπει να ανταποκρίνεται με αμεσότητα & αποτελεσματικότητα για τη στήριξη των παραγωγών»Με την παρούσα επιστολή ο συνδυασμός μας «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ» επιθυμεί να εκφράσει την αγανάκτηση των αγροτών της περιοχής μας, οι οποίοι με την πρόσφατη επιδρομή του Μεσογειακού Κυκλώνα, κατά την 29η/9/2018, υπέστησαν τεράστιες ζημίες, κυρίως στην ελαιοπαραγωγή, καθώς και εκτεταμένες ζημιές στα κηπευτικά.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή κρίνεται περισσότερο αναγκαία από ποτέ η αμεσότητα των ενεργειών από πλευράς όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την επίλυση του μείζονος αυτού προβλήματος του πληγέντος ελαιοκομικού κλάδου, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες συμβάλλει τα μέγιστα στην εθνική μας οικονομία.

Κατόπιν πρόσφατης τηλεφωνικής επικοινωνίας που προσωπικά είχα με τον επόπτη του ΕΛΓΑ, υπεύθυνο αποκλειστικά για το νομό μας, κ. Ηλιόπουλο, μετά λύπης ενημερώθηκα την επίσημη θέση του φορέα, κατά την οποία, προκειμένου να δοθούν οι αντίστοιχες αποζημιώσεις , ως βασική προϋπόθεση απαιτείται σε κάθε αγροτεμάχιο ξεχωριστά να υπάρχει κατά ποσοστό 35% αντίστοιχα ελαιόδεντρα ποικιλίας μαυροελιάς.

Σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ, οποιοσδήποτε παραγωγός επιθυμεί παρόλα αυτά να δηλώσει αντίστοιχα τη ζημιά στην Κορωνέικη ποικιλία θα έχει τη δυνατότητα με αίτησή του να το κάνει, παρόλο που θα του γνωστοποιείται εκ των προτέρων από τον αρμόδιο ανταποκριτή του ΕΛΓΑ ότι δε θα δοθούν για την περίπτωση αυτή οι αντίστοιχες αποζημιώσεις.

Κατά τη δύσκολη αυτή χρονική συγκυρία, κατά την οποία στην πλειοψηφία των αγροτών-παραγώγων του νομού μας δόθηκε η χαριστική βολή, καθώς βλέπουν για ακόμα μια φορά το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, ας μας απαντήσουν οι αρμόδιοι φορείς του ΕΛΓΑ με ποια λογική τούς ζητείται να διαχωρίζουν την ποικιλία στην ελαιοποιήσιμη ελιά από τη στιγμή που κατά την Ενιαία Δήλωση της Ελαιοκαλλιέργειας δεν υφίσταται αντίστοιχος διαχωρισμός.

Υπενθυμίζουμε στον ΕΛΓΑ και στην Πολιτεία πως παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουν οι αγρότες της περιοχής μας, ανελλιπώς καταβάλλουν ετησίως ένα αξιοσέβαστο ποσό για την ασφάλιση της παραγωγής τους προκειμένου να καρπωθούν τα δικαιούμενα σε παρόμοιες περιπτώσεις καταστροφής. Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να ανταποκρίνεται με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα ως προς τη στήριξη των συμφερόντων των ασφαλισμένων-παραγωγών.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω και τις δύσκολες στιγμές των αγροτικών οικογενειών, καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να επισπεύσουν τις διαδικασίες επίλυσης του προβλήματος, ειδικά για την περιοχή μας, που πλήττεται πολλαπλώς από την πρωτοφανή φυσική καταστροφή.

Καλούμε τους αρμόδιους φορείς να ελέγξουν το «πώς» και «γιατί» οι διαδικασίες δρομολογούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε οι αγρότες να απορρίπτονται με έμμεσο τρόπο και να μη συμπεριλαμβάνονται στο τελικό στάδιο στη λίστα των αποζημιωθέντων.

Ηλίας Κανάκης
Δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής ελάσσονος μειοψηφίας Δήμου-Πύλου Νέστορος

tharrosnews.gr

  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
«Ο ΕΛΓΑ πρέπει να ανταποκρίνεται με αμεσότητα & αποτελεσματικότητα για τη στήριξη των παραγωγών» Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: