Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ζήτημα ηθικής & βιωσιμότητας η αποτίναξη της κουλτούρας του fast food


Στον αιώνα της κατασπατάλησης τροφίμων που διανύουμε, επίκαιρη όσο ποτέ είναι η δράση φορέων που αντιμάχονται τη μόδα του fast food, προβάλλουν την υγιεινή διατροφή και υπεραμύνονται της σημασίας διαφύλαξης της τοπικής κουζίνας και της προώθησης ενός βιώσιμου συστήματος τροφίμων.

Αυτό τον ρόλο ενσαρκώνει η οργάνωση Slow Food («Αργό φαγητό»), η οποία ιδρύθηκε το 1986 στην Ιταλία από τον πολιτικό ακτιβιστή Κάρλο Πετρίνι και δημιούργησε ένα παγκόσμιο κίνημα.

Σήμερα, τα ανωτέρω ζητήματα απασχολούν σε σταθερή βάση τους υπεύθυνους χάραξης της ευρωπαϊκής πολιτικής, που πλέον ενώνουν τις φωνές τους με τους πολεμίους της «παγκοσμιοποιημένης διατροφής», ξεκινώντας μια εποικοδομητική αλληλεπίδραση.

Ο επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Βιτένις Αντριουκάιτις, παρευρέθηκε σε διάσκεψη με τίτλο «Terra Madre», που διοργάνωσε η Slow Food στο Τορίνο, επαινώντας τις πρωτοβουλίες της οργάνωσης για τη στήριξη των Ευρωπαίων παραγωγών τροφίμων μικρής κλίμακας. «Η επιλογή μεταξύ γρήγορου και αργού φαγητού είναι μια επιλογή ηθικής και βιωσιμότητας», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Απόβλητα τροφίμων: «Ένα σκάνδαλο του 21ου αιώνα»

Ο κ. Αντριουκάιτις χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι ο Ευρωπαίος καταναλωτής πετά στα σκουπίδια 95-115 κιλά τροφίμων κατά μέσο όρο ετησίως, τη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν σε συνθήκες πείνας. «Η κατασπατάληση των τροφίμων είναι ένα σκάνδαλο του 21ου αιώνα», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Αναφερόμενος στους τρόπους μείωσης των αποβλήτων τροφίμων, ο κ. Αντριουκάιτις στάθηκε στον κομβικό ρόλο που έχουν οι δωρεές επισιτιστικής βοήθειας και τα προγράμματα αναδιανομής τροφίμων, προσέγγιση την οποία έχει προωθήσει σε βάθος χρόνου η ΕΕ. Ωστόσο, αρκετές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της Slow Food, θεωρούν τη συγκεκριμένη στρατηγική αποτυχημένη, καθώς εστιάζει στα συμπτώματα του προβλήματος και όχι στις αιτίες.
«Επείγουσα μετάβαση» σε ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων

Ακόμη, ως ζήτημα πρώτης γραμμής αναγνωρίστηκε από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση η ανάγκη εφαρμογής μιας ευρωπαϊκής πολιτικής για την προώθηση της «επείγουσας μετάβασης» σε ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων.

«Η Slow Food ζητά μια ΚAΠ που θα ενσωματώνει αποτελεσματικά άλλες πολιτικές που σχετίζονται με τα τρόφιμα» δήλωσε ο Nino Pascale, πρόεδρος της Slow Food Italia, προσθέτοντας ότι η νέα ΚΑΠ παραμένει αποσυνδεδεμένη από άλλες πολιτικές.

Τέλος, ο κ. Pascale επέστησε την προσοχή, όσον αφορά τη σημασία της διαφύλαξης της βιοποικιλότητας, η οποία «στερείται επαρκούς οικονομικής στήριξης από τη νέα ΚΑΠ».
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Ζήτημα ηθικής & βιωσιμότητας η αποτίναξη της κουλτούρας του fast food Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.