ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Μήνας μεγάλων πληρωμών ο Δεκέμβριος: Πιστώνονται έως 90 εκατ. ευρώ μέσα στην εβδομάδαΠληρωµές πριν τα Χριστούγεννα-   Οι μεγάλες πληρωμές του Δεκεμβρίου αναμένεται νπραγματοποιηθούν την εβδομάδα πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων, και δη το διάστημα από τις 18 έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, θα καταβληθεί η εκκαθάριση της Βασικής, η οποία θα ανέλθει στα 330 εκατ. ευρώ περίπου, η Πράσινη Ενίσχυση ύψους 550 εκατ. ευρώ περίπου, και η Ενίσχυση στους Γεωργούς Νεαρής Ηλικίας, ύψους 38 εκατ. ευρώ.

Έως τις 11 Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθούν οι μεταβιβάσεις των δικαιωμάτων, η κατανομή του εθνικού αποθέματος και θα γίνει ο υπολογισμός των δικαιωμάτων.

Αξίζει, ακόμη, να σημειωθεί ότι έως το τέλος του μήνα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα καταβληθεί η Εξισωτική Αποζημίωση, το ύψος της οποίας ανέρχεται σε 240 εκατ. ευρώ και θα έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή των υπολοίπων της Εξισωτικής των προηγούμενων ετών από το 2008.

Παρασκευή η απονιτροποίηση , αλλά όχι για οσους έχουν εκκρεμότητες με δασικούς χάρτες

Δεν θα πληρωθούν αυτή την εβδομάδα την πρώτη δόση της νιτρορύπανσης ή των βιολογικών όσοι παραγωγοί έχουν εκκρεμότητες με τους δασικούς χάρτες. Οι πληρωμές προγραμματίζονται για την Παρασκευή το μεσημέρι, αλλά στη Θεσσαλία υπάρχουν 45000 αγρότες που έχουν προβλήματα ταυτοποίησης με τους δασικούς χάρτες, εκ των οποίων 2000 π[ερίπου έχουν λαμβάνειν χρήματα από δράσεις της βιολογικής της απονιτροποίησης και από σ΄χεδια βελτίωσης, αλλά δεν θα μπορέσουν να τα δουν στο λογαριασμό τους να πιστώνονται, όπως προκύπτει από την ενημέρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι αυτοί οι παραγωγοί δεν εχουν πληρωθεί και την πρκαταβολη της ενιαίας ενίσχυσης (τσεκ) στις 26 Οκτωβρίου, ενώ κινδυνεύουν να μη λάβουν ούτε την εξόφληση στις 20 Δεκεμβρίου,, δηλαδή να μείνουν απλήρωτοι για επιδοτήσεις και προγράμματα, όλο το 2018...! Με το θέμα θα ασχοληθεί η σημερινή εκπομπή ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΓΗ της Θεσσαλίας τηλεόρασης στις 9.30 απόψε το βράδυ

Σε περίοδο νέων πληρωμών εισέρχεται ο αγροτικός τομέας, με τις προκαταβολές μέτρων του ΠΑΑ 2014-2020 να μπαίνουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ πριν από τα Χριστούγεννα θα πραγματοποιηθεί η εκκαθάριση των άμεσων ενισχύσεων.

Την Πέμπτη 29/11, ή το αργότερο την Παρασκευή 30/11, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει τις προκαταβολές Βιολογικής Γεωργίας, Βιολογικής Κτηνοτροφίας και της δράσης για τις Σπάνιες Φυλές, που ανέρχονται σε 50 εκατ. ευρώ περίπου. Με δεδομένο ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει την αρμοδιότητα αναγνώρισης της εκκαθάρισης, οι προκαταβολές θα πληρωθούν ως ενιαίο πακέτο πανελλαδικά.

Όσον αφορά, όμως, τις προκαταβολές για το ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ, τη Μείωση της Νιτρορύπανσης και τους Ορυζώνες, οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν με βάση τη ροή των εκκαθαρίσεων από τις αρμόδιες ΔΑΟΚ. Το συνολικό ύψος της πίστωσης των ανωτέρω δράσεων ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ περίπου.

Στην περίπτωση που μία ΔΑΟΚ δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία έως τις 30 του μηνός, η προκαταβολή δεν θα πληρωθεί αυτή την εβδομάδα, αλλά μετατίθεται την ημερομηνία της εκκαθάρισης, μέσα στο 2019.

Δασικοί Χάρτες

Όσοι παραγωγοί συνεχίζουν να έχουν εκκρεμότητες με τους δασικούς χάρτες και είναι δικαιούχοι των μέτρων της Βιολογικής, Μείωσης της Νιτρορύπανσης και του ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ, δεν θα λάβουν αυτές τις ημέρες την προκαταβολή που τους αντιστοιχεί.

Όπως μας ενημερώνουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, σε αυτήν τη φάση δεν υπάρχουν κυρώσεις, και καλούνται οι παραγωγοί να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα εργαλεία. Με τον τρόπο αυτόν, εξασφαλίζουν την ενίσχυσή τους, λαμβάνοντας την προκαταβολή μαζί με την εκκαθάριση. Για παράδειγμα, εάν ένας δικαιούχος της Βιολογικής δεν έχει τακτοποιήσει το θέμα, δεν θα πληρωθεί τώρα, καθώς θα εξαιρεθεί, αλλά εφόσον προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες θα λάβει ολόκληρο το ποσό τον ερχόμενο Μάιο.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που για παράδειγμα ένα αγροτεμάχιο εμπλέκεται σε κυρωμένο δασικό χάρτη, ο παραγωγός δεν θα λάβει χρήματα που αντιστοιχούν μόνο στο συγκεκριμένο αγροτεμάχιο. Σε κάθε περίπτωση εφόσον τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες, όταν γίνει η εκκαθάριση για την κάθε δράση, ο δικαιούχος θα πληρωθεί κανονικά.

Αν και δεν υπάρχει πίεση χρόνου όσον αφορά τις ανωτέρω δράσεις, με εξαίρεση τη Μείωση της Νιτρορύπανσης, η εκκαθάριση της οποίας εκτιμάται τον Φεβρουάριο, εντούτοις όσοι έχουν εκκρεμότητες καλό είναι να επισπεύσουν τις διαδικασίες για να μη χάσουν και την Βασική Ενίσχυση.

Ήδη, δεν έλαβαν το 70% της προκαταβολής τον Οκτώβριο. Εάν, λοιπόν, προχωρήσουν στην αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων, θα λάβουν ολόκληρο το ποσό της Βασικής τους Ενίσχυσης τον ερχόμενο Δεκέμβριο.Πηγή πληροφοριών: ypaithros.gr & thessaliatv.gr
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Μήνας μεγάλων πληρωμών ο Δεκέμβριος: Πιστώνονται έως 90 εκατ. ευρώ μέσα στην εβδομάδα Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: