Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Κουτσούρεψαν την επιδότηση οι δασικοί χάρτες...


Οι παραγωγοί που έχουν ζητήματα με τους δασικούς χάρτες, εξαιρέθηκαν από την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης.

Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Μεσσηνίας. Το ποσό της επιδότησης δεσμεύτηκε και για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις τράπεζες, καθώς οι λογαριασμοί τους ήταν δεσμευμένοι.

Στην ανακοίνωση του συνεταιρισμού αναφέρεται χαρακτηριστικά: “Ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται την Τρίτη η πληρωμή σε περίπου 35.000 δικαιούχους στην Μεσσηνία του 70% της βασικής ενίσχυσης, δηλαδή περίπου το 35% - 45% του συνόλου της επιδότησης που δικαιούνται οι παραγωγοί από τον πρώτο πυλώνα αυτόν των άμεσων ενισχύσεων. Το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης μαζί με την ενίσχυση για γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον (πρασίνισμα) θα καταβληθούν στην εξόφληση του Δεκεμβρίου όπου τότε θα καταβληθεί και σε όσους είναι δικαιούχοι και η εξισωτική αποζημίωση, καθώς και η ενίσχυση γεωργού μικρής ηλικίας.

Δυστυχώς στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ενωση Μεσσηνίας πρώτοι από όλους το 2017 είχαμε εκφράσει δημόσια τους φόβους μας όταν και αναρτήθηκαν οι προς κύρωση δασικοί χάρτες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, ότι η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει σε απώλεια επιδοτήσεων τόσο από τις άμεσες ενισχύσεις όσο και από τον πυλώνα ΙΙ που σχετίζεται με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (βιολογικά, νέοι αγρότες). 
Ενα χρόνο μετά οι εξελίξεις δυστυχώς μας επιβεβαίωσαν μιας και όσοι παραγωγοί δεν προέβησαν σε διαδικασίες στα οικεία Δασαρχεία αλλά ακόμα και όσοι προέβησαν σε εξαγορές που δεν πρόλαβαν να καταχωρισθούν ή να εξεταστούν εξαιρέθηκαν της πληρωμής μερικώς ή εν όλω. 
Αρα έχουμε και επίσημα δυστυχώς τα πρώτα χαμένα χρήματα εξαιτίας του πρόχειρου δυστυχώς τρόπου με τον οποίο εφαρμόστηκε η διαδικασία κατάρτισης και κύρωσης των δασικών χαρτών. 
Παράλληλα έχουμε και την πρωτοφανή διάκριση των παραγωγών σε πολίτες δύο κατηγοριών μιας και έχουμε αυτούς που τα αγροτεμάχιά τους βρίσκονται σε περιοχές όπως ο νομός μας που έχει μερικώς κυρωμένους δασικούς χάρτες και θα υποστούν περικοπές και αυτούς που διαμένουν σε νομούς που υπάρχουν μόνο αναρτημένοι δασικοί χάρτες ή αυτούς που οι εκτάσεις τους ανήκουν σε νομούς που δεν έχουν ακόμα αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες και δεν θα υποστούν περικοπές.

Επιπροσθέτως μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε όσους δυστυχώς έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις τράπεζες μιας και οι λογαριασμοί τους ήταν δεσμευμένοι, οπότε ενώ η επιδότηση κατατέθηκε, δεσμεύθηκε εκ των υστέρων. 
Τη στιγμή που οι παραγωγοί βιώνουν το αυξημένο καλλιεργητικό κόστος, την έλλειψη κινήτρων (π.χ. μειωμένο ρεύμα ή πετρέλαιο), το αυξημένο κόστος ζωής ιδιαίτερα στην ύπαιθρο, τις αντιξοότητες και την αβεβαιότητα των φυσικών φαινομένων (δάκος, ασθένειες, κυκλώνες) με τη μειωμένη παραγωγή και τις καθυστερήσεις και αδικίες στην καταβολή των αποζημιώσεών τους, τις υψηλές ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις, χάνουν και την πρόσβαση και σε κονδύλια που προορίζονται ακριβώς στο να αντισταθμίσουν τις παραπάνω αρνητικές εξελίξεις και αβεβαιότητες. 
Απαιτούμε άμεσα να θεσπιστεί τουλάχιστον ένας ακατάσχετος λογαριασμός με κριτήρια, όχι για να προστατευτούν οι τυχόν μπαταχτσήδες, αλλά να προστατευτούν όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη και είναι αρκετοί τα τελευταία χρόνια.

Ως εκ τούτου την ύστατη αυτή ώρα απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους αρμόδιους φορείς όπως σταθούν αρωγοί στον αγροτικό πληθυσμό της χώρας, που βάλλεται με όλες τις πολιτικές των τελευταίων ετών, έρμαιο μικροπολιτικών συγκρούσεων και επιτέλους ας αναλάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες για τη θωράκισή του και τη διασφάλιση και του τελευταίου ευρώ που σχετίζεται με τον αγροτικό τομέα, εκτός πια και αν ονειρεύονται τον ήδη χειμαζόμενο Ελληνα αγρότη ως παρία και την ελληνική ύπαιθρο παραδομένη και προδομένη δίνοντάς της το τελειωτικό χτύπημα”.
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Κουτσούρεψαν την επιδότηση οι δασικοί χάρτες... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.