Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Η επόμενη μέρα για το ΑΤΕΙ Κρήτης



Τον Ιανουάριο 2019 θα βγει το πόρισμα για τη μετεξέλιξή του σε Πανεπιστήμιο....
Τον Γενάρη του 2019 θα βγει το πόρισμα της Επιτροπής που θα κρίνει την ένταξη ή μη του ΑΤΕΙ στο πανεπιστημιακό σύστημα, ενώ η κατάθεση νομοσχεδίου αναμένεται μήνες αργότερα, όπως συνέβη στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις, σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΤΕΙ Κρήτης, Νίκου Κατσαράκη. Ευχής έργον της Πρυτανείας είναι το νομοσχέδιο της πανεπιστημιοποίησης του ΑΤΕΙ να κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν, καθώς το ΑΤΕΙ Κρήτης συγκεντρώνει προδιαγραφές που πολλά Πανεπιστήμια δεν τις συγκεντρώνουν (μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, προπτυχιακές σπουδές υψηλού κύρους κ.λπ.).

Η αναβάθμιση του ΑΤΕΙ Κρήτης ήταν το θέμα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον στη συνάντηση που είχε ο Κώστας Γαβρόγλου με τον πρύτανη του ΑΤΕΙ Κρήτης, καθηγητή Ν. Κατσαράκη, παρουσία του γ.γ. του ΥΠΠΕΘ Ηλία Γεωργαντά και του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Παντελή Κυπριανού, όπου πραγματοποιήθηκε προχθές. Η συνάντηση έγινε σε κλίμα άψογης συνεργασίας και αποφασίστηκε η εκκίνηση των διαδικασιών διερεύνησης των μελλοντικών προοπτικών ανάπτυξης του ΑΤΕΙ Κρήτης με στόχο την ένταξή του στο πανεπιστημιακό σύστημα.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια διαδικασία συνένωσης, η οποία έχει λάβει χώρα σε πολλά ΑΤΕΙ και Πανεπιστήμια της χώρας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, η συνένωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΑΤΕΙ Ηπείρου, και του ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Ωστόσο, οι περιπτώσεις αυτές είναι μόνο μερικές, εάν αναλογιστεί κανείς πως σχεδόν σε όλη την επικράτεια συμβαίνει η διαδικασία μετεξέλιξης των ΑΤΕΙ της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, το ΑΤΕΙ Κρήτης δε θα μπορούσε να αποκλειστεί από τη διαδικασία, καθώς θεωρείται από τα καλύτερα ΑΤΕΙ, πράγμα που το διαβεβαίωσε και ο υπουργός Παιδείας το καλοκαίρι. Η περίοπτη θέση που κατέχει το ΑΤΕΙ Κρήτης επιβεβαιώνεται και με βάση την έκθεση που βγήκε πρόσφατα από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, που δείχνει τα πεπραγμένα 2012-2016, όπου το ΑΤΕΙ ξεπερνάει πάρα πολλά Πανεπιστήμια.

O πρύτανης του ΑΤΕΙ Κρήτης μίλησε στη “Νέα Κρήτη” για την αναβάθμιση του Τεχνολογικού Ιδρύματος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ουσιαστική αναβάθμιση του ΑΤΕΙ Κρήτης έχει γίνει εδώ και αρκετά χρόνια. Αυτό που περιμένουμε είναι η Επιτροπή να κοιτάξει το μέλλον και συγκεκριμένα είκοσι χρόνια μετά, και να δει ποια είναι η Ανώτερη Εκπαίδευση στην Κρήτη και να εξετάσει την εξέλιξη του ΑΤΕΙ Κρήτης. Έχουμε 15 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, εξετάζονται οι φάκελοί μας για τα διδακτορικά τώρα στο υπουργείο από επιτροπές ακαδημαϊκών και θεωρούμε πως ως ΑΤΕΙ Κρήτης σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα να απονέμουμε διδακτορικά διπλώματα. Έχουμε μεγάλη επιτυχία σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.

Η de facto αναβάθμιση του ΑΤΕΙ Κρήτης είναι εδώ, απλά ζητάμε να έρθει η τυπική αναβάθμιση και η ένταξη του ΑΤΕΙ Κρήτης στον πανεπιστημιακό τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, κάτι που θεωρούμε ότι στην πράξη το έχουμε κατακτήσει. Θα γίνουν μέσα από το πόρισμα μιας επιτροπής, που θα κατασταλάξει κάπου και η οποία θα εξετάσει μελλοντικά τι θα γίνει στην Κρήτη και τι θα γίνει στο ΑΤΕΙ Κρήτης σ’ έναν ορίζοντα εικοσαετίας. Αυτό το πόρισμα θα τεθεί στο υπουργείο και, εφόσον το κρίνει σωστό, θα προχωρήσει σε νομοθέτηση. Σε νομοσχέδιο που θα μπει στη Βουλή».

Το παράπονο του πρύτανη

Ατελέσφορη η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο

Ο πρύτανης του ΑΤΕΙ Κρήτης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στο γεγονός πως η πρόσκληση στο Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης για μια μελλοντική εκπαιδευτική συνεργασία δεν έχει καρποφορήσει ακόμα, ενώ υποστήριξε πως η πανεπιστημιοποίηση του ΑΤΕΙ Κρήτης είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

«Είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός ότι εδώ και μήνες δεν έχουμε ξεκινήσει και η πρόσκληση που έχουμε απευθύνει στο Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο δεν έχει ευδοκιμήσει. Οι συζητήσεις θα γίνουν και όποιος θέλει μπορεί να καταθέσει τις προτάσεις του, έτσι ώστε να δούμε πραγματικά ποια θα είναι η επόμενη μέρα όχι για το ΑΤΕΙ Κρήτης, αλλά και για ολόκληρη την Ανώτατη Εκπαίδευση Κρήτης.

Θεωρούμε πως και η τοπική κοινωνία υιοθετεί την άποψη πως είναι ένα Ίδρυμα αναβαθμισμένο και πραγματικά, για ένα καλύτερο μέλλον των τμημάτων της Ανώτερης Εκπαίδευσης, πρέπει να πάμε μπροστά», ανέφερε ο κ. Κατσαράκης.

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, ο κ. Κατσαράκης είπε: «Περίπου 6-8 μήνες. Για να είμαστε ορθοί, αυτό πρέπει να αναφέρουμε. Μέχρι τον Γενάρη η επιτροπή πρέπει να έχει πόρισμα. Εκτιμάται ότι μέσα σε δύο-τρεις μήνες θα υπάρχει πόρισμα».
 
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Η επόμενη μέρα για το ΑΤΕΙ Κρήτης Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.