Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Έφτασε η εγκύκλιος στο τελωνείο - Μόνο φέτος όμως θα επιτραπεί η ιδιωτική οινοποίηση


Αποχωρούν τα τρακτέρ από την κεντρική πλατεία του Τυρνάβου καθώς χθες το απόγευμα αναμενόταν να φτάσει στο τελωνείο η εγκύκλιος Αραχωβίτη που επιτρέπει στους αμπελουργούς ιδιωτική οινοποίηση πάνω από 1700 λίτρα. Οι αγρότες που άρχισαν τις κινητοποιήσεις από το απόγευμα της Παρασκευής και την Κυριακή προχώρησαν σε θεαματικές κινήσεις πετώντας σταφύλια μπροστά στο δημαρχείο της πόλης, δηλώνουν μερικώς ικανοποιημένοι από την εξέλιξη, ωστόσο υπογραμμίζουν πως φαίνεται ότι μόνο φέτος θα τους επιτραπεί να βράσουν τσίπουρο, καθώς από του χρόνου θα υπάρξει εφαρμογή νομοθεσίας της Ε.Ε.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσής στάθηκε στο γεγονός, ότι δεν φαίνεται να υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία να απαγορεύτει στους αμβυκούχους την απόσταξη και δήλωσε πως οι αγώνες α συνεχιστούν το προσεχές διάστημα με άλλες μορφές, καθώς οι μβυκούχοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εμφιαλωτών...

Προχθες, Κυριακή 11 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η πανελλήνια συγκέντρωση της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων Ελλάδος στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο του Τυρνάβου. Όπως δήλωσε στο Agro24 ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Βασίλης Παπαγρηγορίου, «είμαστε σε καλό δρόμο, τόσο η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ όσο και η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης λύνουν το πρόβλημα με τις φετινές άδειες απόσταξης, αλλά μόνο εάν δεν υπάρξει άλλο πρόβλημα. Θα περιμένουμε και την εντολή στις ΔΑΟΚ για να ξεκινήσουμε την απόσταξη».

Απαντώντας στην ερώτησή μας για το τι συνέβη και υπάρχει πρόβλημα φέτος με το τσίπουρο, ο κ. Παπαγρηγορίου μας εξήγησε ότι «η φετινή χρονιά ήταν πολύ δύσκολη για τους αμπελουργούς, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες σταφυλιών να έχουν υποστεί υποβάθμιση και να μην είναι κατάλληλες για οινοποίηση. Έτσι, ένα μεγάλο ποσοστό της φετινής παραγωγής δεν έχει άλλη διέξοδο πέραν της απόσταξης.

Την Παρασκευή το απόγευμα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε την κατάργηση του ορίου των 1.700 κιλών σταφυλιών, που μπορούν να δηλωθούν «για οινοποίηση από τον παραγωγό» στη δήλωση συγκομιδής, μόνο για φέτος. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «παρέχεται για φέτος η δυνατότητα στην προβλεπόμενη υποβολή ή και τροποποίηση των υποβληθέντων δηλώσεων συγκομιδής, οι παραγωγοί να καταχωρίσουν στην «οινοποίηση από τον δηλούντα», ποσότητα σταφυλιών άνω των 1700 κιλών, για την παραγωγή 10 εκατόλιτρων οίνου για ιδιωτική κατανάλωση». Επίσης, το υπουργείο εξηγεί ότι «κατά την τρέχουσα αμπελοοινική περίοδο, προέκυψαν έκτακτες περιστάσεις, oι οποίες επέφεραν επιπτώσεις στην παραγωγική κατάσταση των οιναμπέλων σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές της χώρας, επηρεάζοντας τα σταφύλια των ποικιλιών οινοποιίας».

Την ίδια μέρα νωρίτερα, οι αμπελουργοί του Τυρνάβου και των γύρων περιοχών (Αμπελώνας, Δαμάσι, Αργυροπούλι) «κατέβασαν» τα τρακτέρ τους στο κέντρο της πόλης και πάνω στη κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ την Κυριακή συγκάλεσε πανελλαδική συγκέντρωση η Ομοσπονδία, προκειμένου ο κ. Παπαγρηγορίου να ενημερώσει τους αμπελουργούς για τις εξελίξεις.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων και Αμπελοκαλλιεργητών Ελλάδος, Βασίλειος Παπαγρηγορίου

Να σημειώσουμε ότι φέτος έχει καθυστερήσει πολύ η έναρξη της αποστακτικής περιόδου, καθώς όλο αυτό το διάστημα πραγματοποιούνταν συνεχείς επαφές μεταξύ ΥΠΑΑΤ, ΑΑΔΕ, αμβυκούχους «διήμερους» παραγωγούς τσίπουρου και τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα των υποβαθμισμένων στέμφυλων. Οι αμπελοπαραγωγοί του Τυρνάβου πάτησαν και φέτος τα σταφύλια ωστόσο τα στέμφυλα παρέμειναν στις δεξαμενές για περισσότερο από ένα μήνα, καθώς είχε μπλοκάρει η διαδικασία της απόσταξης.

thessaliatv.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Έφτασε η εγκύκλιος στο τελωνείο - Μόνο φέτος όμως θα επιτραπεί η ιδιωτική οινοποίηση Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: