ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Απλήρωτοι οι καστανοπαραγωγοί


Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη συμμετοχή οι εκδηλώσεις για το κάστανο στα ιστορικά Αμπελάκια.
Ήταν μια πρωτοβουλία του Νέου Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελακίων ο οποίος τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του έχει να παρουσιάσει σημαντικό έργο.

Οι γιορτές τελειώνουν, τα φώτα της δημοσιότητας σβήνουν, όμως τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την καστανοκαλλιέργεια στο σύνολο του Νομού Λάρισας παραμένουν.

Ήδη από το καλοκαίρι του 2017 οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί που εκπροσωπούν γεωγραφικά το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων στον Νομό Λάρισας (Μελιβοία, Καρίτσα, Αμπελάκια, Σκήτη, Ποταμιά),προχώρησαν στην ενημέρωση όλων των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών της περιοχής μας για τα προβλήματα που τους απασχολούν. Συγκεκριμένα οι παραγωγοί απευθύνθηκαν στη Διεύθυνση Δασών Νομού Λάρισας, στα Δασαρχεία Αγιάς και Λάρισας, στον ΟΠΕΚΕΠΕ Λάρισας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στους Δήμου Τεμπών και Αγιάς.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των καστανοπαραγωγών, με τη συνδρομή των Δήμων Τεμπών και Αγιάς προέβησαν στη σύνταξη της νομικής πρότασης για την επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος.

Οι παραγωγοί ζήτησαν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2018.

Στη συνάντηση αυτή ο υπουργός αφού αναγνώρισε το σύνολο των αιτημάτων ως δίκαια υποσχέθηκε άμεσες λύσεις.

Από τότε και μέχρι σήμερα καμία νομοθετική πρωτοβουλία από την πολιτεία δεν έχει ξεκινήσει. Και όχι μόνο αυτό…

ΚΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ

Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, όπως όλοι οι αγρότες έτσι και οι καστανοπαραγωγοί, περίμεναν να πιστωθούν στους λογαριασμούς τους τα χρήματα της ενιαίας ενίσχυσης του 2018. Μάταια. Η πλειονότητα των καστανοκαλλιεργητών δεν πληρώθηκε το ποσό της ενιαίας ενίσχυσης ή πληρώθηκε ένα ελάχιστο μέρος αυτής. Αιτία η ανάρτηση και η μερική κύρωση των δασικών χαρτών στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά στους καστανοπαραγωγούς επισημαίνεται έγκαιρα ως μια παράμετρος του ιδιοκτησιακού προβλήματος. Και για το θέμα αυτό έχουν λάβει διαβεβαιώσεις για την επίλυσή του.

Μιλώντας χθες στην «Ε» το μέλος της διοίκησης του Νέου Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελακίων κ. Κώστας Τσεργάς τόνισε: «Σήμερα, ένα χρόνο μετά επανερχόμαστε απευθυνόμενοι στην πολιτεία και ζητούμε την επίλυση των προβλημάτων μας.

Ζητούμε καταρχήν την επίλυση του ιδιοκτησιακού με βάση τη νομική πρόταση που έχουμε καταθέσει.

Ζητούμε επίσης τη συνδρομή της πολιτείας για τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και που αφορούν στην καστανοκαλλιέργεια (καταπολέμηση ασθενειών, βελτίωση της απόδοσης και βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος , καθοδήγηση και χρηματοδότηση για την τυποποίηση και μεταποίηση του προϊόντος).

Ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που σήμερα ζει στα χωριά μας, ζει εκεί επειδή καλλιεργεί το κάστανο. Πρόκειται για καλλιέργεια κυρίως χειρωνακτική και δύσκολη.

Έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό η οργάνωση των παραγωγών σε υγιείς συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών. Ξεκινάμε τη διαδικασία για να γίνει το κάστανο της περιοχής μας Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης.

Τα προβλήματα που μας απασχολούν είναι διαχρονικά, υφίστανται εδώ και δεκαετίες. Δώστε επιτέλους μία λύση και αφήστε μας να ασχοληθούμε με τις προκλήσεις του μέλλοντος, καταλήγει ο κ. Τσεργάς».


ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Απλήρωτοι οι καστανοπαραγωγοί Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: