Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Στην Κρήτη δεν καταργούνται τα ΑΤΕΙ αλλά..πανεπιστημοπιούνται!



Επιτροπή “Γαβρόγλου” για την πανεπιστημιοποίηση του ΑΤΕΙ Κρήτης
Τελικά φαίνεται ότι υπήρχε και άλλος τρόπος για τις συγχωνεύσες πανεπιστημίων και ΑΤΕΙ, πέραν της κατάργησης ν όπως συνέβη στη Θεσσαλία, αρκεί οι φορείς της Θεσσαλίας και οι αυτοδιοικητικοί, αλλά και οι ακαδημαϊκοί της ταγοί να στέκονταν στο ύψος των περιστάσεων... 
 
Αυτό φαίνεται από την απόφαση του κ. Γαβρόγλου να προχωρήσει στην πανεπιστημιοποίηση του ΑΤΕΙ της Κρήτης, μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την άρνηση του πανεπιστημίου Κρήτης να δεχτεί τη συγχώνευση. ¨οπως αναφέρει ρεπορτάζ του essos.gr:

Επιτροπή, προκειμένου να διερευνήσει, μέσω επαφών με Πρυτανικές Αρχές άλλων Ιδρυμάτων, το ενδεχόμενο συγχώνευσης του ΑΤΕΙ Κρήτης με Πανεπιστήμιο, συγκρότησε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Πρύτανη του ΑΤΕΙ Κρήτης, καθηγητή Ν. Κατσαράκη, παρουσία του Γ.Γ. του ΥΠΠΕΘ Ηλία Γεωργαντά και του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Παντελή Κυπριανού.

Η Επιτροπή εάν διαπιστώσει ότι υπάρχει αδυναμία συγχώνευσης του ΑΤΕΙ με άλλο Πανεπιστήμιο, θα προχωρήσει σε σύνταξη πρότασης ένταξης του στο πανεπιστημιακό σύστημα ως αυτόνομο πανεπιστημιακή μονάδα.

Στην εντεκαμελή Επιτροπή εκτός από τα πέντε μέλη του Πρυτανικού Συμβουλίου του ΑΤΕΙ συμμετέχουν ο πρώην Πρύτανης του Παν. Πατρών Γ. Παναγιωτάκης, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και πρόεδρος της ΑΣΠΑΙΤΕ Γ. Σαριδάκης, ο Καθηγητής της Ιατρικής του Παν. Κρήτης και πρόεδρος του ΙΤΕ Ν. Ταβερναράκης , ο πρώην πρόεδρος του ΑΤΕΙ Ηπείρου Αν. Τσίνας και η καθηγήτρια του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας Ελ. Βογιατζή .

Η συνάντηση , όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, έγινε σε κλίμα άψογης συνεργασίας και αποφασίστηκε η εκκίνηση των διαδικασιών διερεύνησης των μελλοντικών προοπτικών ανάπτυξης του ΑΤΕΙ Κρήτης με στόχο την ένταξή του στο πανεπιστημιακό σύστημα.

Τη διερεύνηση των προοπτικών αυτών θα την αναλάβει Επιστημονική Επιτροπή που θα αποτελείται από τα παρακάτω μέλη:

Γεωργαντάς Ηλίας, Γενικός Γραμματέας ΥΠΠΕΘ και καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης
Βογιατζή Ελένη, καθηγήτρια ΑΤΕΙ Θεσσαλίας,
Δρακάκης Μανώλης, Αντιπρύτανης ΑΤΕΙ Κρήτης,
Κατσαράκης Νικόλαος, Πρύτανης ΑΤΕΙ Κρήτης,
Μανιός Θρασύβουλος, Αντιπρύτανης ΑΤΕΙ Κρήτης,
Παναγιωτάκης Γιώργος, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών,
Παπαδογιάννης Νεκτάριος, Αντιπρύτανης ΑΤΕΙ Κρήτης,
Σαριδάκης Ιωάννης, καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης,
Ταβερναράκης Νεκτάριος, Πρόεδρος Δ.Σ. Ι.Τ.Ε.,
Τσίνας Αναστάσιος, καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
Φλώρος Χρήστος, Αντιπρύτανης ΑΤΕΙ Κρήτης.


Σύγκλητος Παν. Κρήτης: Γιατί όχι στη συγχώνευση με άλλα ΑΕΙ

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν θεωρεί ότι μπορεί να προσχωρήσει σε απλές συνενώσεις όπως αυτές δρομολογούνται σήμερα, χωρίς προηγούμενη μελέτη και απόφαση της οργάνωσης των Πανεπιστημίων που θα προκύψουν με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια.

Αυτό τονίζει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης με απόφαση που εκδόθηκε τον οερσμένο Ιούλιο, η οποία λήφθηκε ενώ ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου είχε προγραμματίσει συνάντηση με τους Συγκλητικούς του ΑΤΕΙ Κρήτης .

Η Σύγκλητος στην απόφασή της , η οποία λήφθηκε κατά πλειοψηφία (με μία αρνητική και μια λευκή ψήφο), τονίζει :

Α. Οι διαδικασίες αυτές δεν βασίζονται σε ένα σαφές σχέδιο για τον ρόλο των ΑΤΕΙ ή των Πανεπιστημίων, τις ελλείψεις ή τις προοπτικές στην αγορά εργασίας και κινδυνεύουν να εκφυλιστούν σε μια ονομαστική αναβάθμιση χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

Β. Η ίδια η αρχή της συγχώνευσης φαίνεται να αμφισβητεί την χρησιμότητα της τεχνικής εκπαίδευσης και του ρόλου της στην οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας όπου και όταν αποφασίζεται, πρέπει να βασίζεται σε ανοικτές κρίσεις ώστε να μην αποκλείονται νέοι πολύ αξιόλογοι επιστήμονες

Γ. Η διασπορά και η χωροταξική κατανομή που προέκυψαν δυσχεραίνουν περισσότερο παρά διευκολύνουν τις αναγκαίες σήμερα συγκλίσεις και συνέργειες ανάμεσα σε επιστημονικούς κλάδους και ειδικότητες ενώ πολλαπλασιάζουν την διοικητική πολυπλοκότητα χωρίς τους αναγκαίους πόρους.

Δ. Η ένταξη του προσωπικού των ΑΤΕΙ στα Πανεπιστήμια, όπου και όταν αποφασίζεται, πρέπει να βασίζεται σε ανοικτές κρίσεις ώστε να μην αποκλείονται νέοι πολύ αξιόλογοι επιστήμονες με εξαιρετικό δημοσιευμένο έργο σε σύγχρονους αναδυόμενους κλάδους της επιστήμης.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, σημειώνει η Σύγκλητος, έχει από την αρχή της λειτουργίας του ακολουθήσει ένα δρόμο ανοικτών διαδικασιών κρίσης που απευθύνεται στην διεθνή επιστημονική κοινότητα, και υπογραμμίζει:

Η πολιτική αυτή έχει αποδώσει και αποδίδει σημαντικούς καρπούς όπως σαφώς καταδεικνύεται από τις διεθνείς κατατάξεις και τις επιδόσεις του στην έρευνα και την καινοτομία.
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν θεωρεί ότι μπορεί να προσχωρήσει σε απλές συνενώσεις όπως αυτές δρομολογούνται σήμερα, χωρίς προηγούμενη μελέτη και απόφαση της οργάνωσης των Πανεπιστημίων που θα προκύψουν με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια.
Το ΠΚ ποτέ δεν αρνήθηκε την συνεργασία με άλλα ιδρύματα της Κρήτης, αντιθέτως έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την συνεργασία σε θέματα εκπαίδευσης και έρευνας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και έχει συστήσει από διετίας και από κοινού την Επιτροπή Συνεργασίας Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων Κρήτης (ΕΣΑΕΙ) για την προώθηση κοινών πρωτοβουλιών και συνεργειών όπου αυτές είναι εφικτές.
 
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Στην Κρήτη δεν καταργούνται τα ΑΤΕΙ αλλά..πανεπιστημοπιούνται! Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.