ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΘΕΣΣΑΛΙΑ:Έχασαν τσεκ λόγω δασικών χαρτών χάνουν & απονιτροποίηση..


Νέα δυσάρεστη έκπληξη από το µέτωπο των δασικών χαρτών έρχεται µέσα στο µήνα για τους δικαιούχους που περιµένουν να πληρωθούν την προκαταβολή της Απονιτροποίησης. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, όσα αγροτεµάχια είχαν πρόβληµα µε τους δασικούς χάρτες στην πληρωµή της βασικής ενίσχυσης θα έχουν πρόβληµα και στην επιδότηση των αγροπεριβαλλοντικών άρα και στο µέτρο της Απονιτροποίησης. Από τους 55000 που έμειναν απλήρωτοι από την πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης τσεκ, λόγω εκκρεμοτήτων με τους δασικούς χάρτες, οι 4500 ειναι από τη Θεσσαλία και από αυτούς οι 2500 στο Νομό Λάρισας (1500 μόνο στην περιοχή των Φαρσάλων).

Αυτό συµβαίνει, σύµφωνα µε όσα αναφέρουν γεωπόνοι µελετητές, διότι οι εκτάσεις για τις οποίες δεν έχει ξεκαθαριστεί το καθεστώς τους όσον αφορά τους δασικούς χάρτες, φαίνονται στο σύστηµα ως «µη προσδιορισθείσες». «Το σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ που «βλέπει» τις εκτάσεις για όλες τις πληρωµές είναι κοινό και µε αυτό διασταυρώνονται. Με απλά λόγια όσοι δεν πληρώθηκαν το 70% του τσεκ θα χάσουν και τις πληρωµές των αγροπεριβαλλοντικών», προετοιµάζουν τους δικαιούχους οι µελετητές.

Για το θέμα καθώς αφορά και εκατοντάδες δικαιούχους στη Θεσσαλία και ιδιαίτερα στην περιοχή των Φαρσάλων, της Μαγνησίας έχει ενημερωθεί και ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός ο οποίος είχε σήμερα επαφές στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να δοθεί λύση, ενώ από την υπηρεσία Πολιτικής Γης, έχουν αποστακλεί οι χάρτες με τους αναδασμούς , προκειμένου να διευκολυνθούν οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν πως δύσκολα θα προχωρήσουν οι υπηρεσίες σε πληρωμές αφού οι χάρτες αυτοί δεν είναι οριστικοί, ενώ παρόμοια προβλήαμτα, φέρεται να αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.

Το θεμα είναι αρκούντως σοβαρό, αφού όσο παραμένει αυτή η εκκρεμότητα αδυνατίζει και η διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας για την κατανομήτων κονδυλίων της νέας ΚΑΠ, ενώ δεν αποκλείεται να επιβληθούν και ποινές αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα , που θα αφορούν αναδρομική επιστροφή επιδοτήσεων. Οι δασικές υπηρεσίες δεν αναγνωρίζουν τους αναδασμούς κι τις εκχερσώσεις που η ίδια η πολιτεία είχε κάνει στις αρχές της δεκαετίας του 50 προκειμενουνα επιλύσει το επιστιστικό πρόβλημα της χώρας που έβγαινε από Εμφύλιο και δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος ζητά από τους ίδιους τους αγρότες να προσκομίσουν αποδεικτικά και να πληρ΄ωσουν τα παράβολα για εκτάσεις που κατέχουν από αναδασμούς. Ακόμη πιο οξύ είναι το πρόβλημα με τα καστανοπερίβολα του Κισσα΄βου, καθώς αυτά το δασαρχείο τα θεωρεί δασική έκταση, ενώ στο Πήλιο, είχαν καθοριστεί ως αγροτική....!

Κι ενώ οι δικαιούχοι της Απονιτροποίησης, αυτές τις µέρες καλούνται να προχωρήσουν σε αιτήσεις τροποποίησης, µεταβίβασης και ανάκλησης ένταξης πράξης, οι αρµόδιοι της πλατείας Βάθη και της ∆οµοκού «παλεύουν» να λύσουν όσα περισσότερα ζητήµατα µπορούν σχετικά µε τα δασικά, προκειµένου να µη χρειαστεί να πάει πίσω η πληρωµή, αφού οι κοινοτικοί κανονισµοί δίνουν τελευταία ηµεροµηνία το τέλος Νοεµβρίου.

Φυσικά όσοι δεν πληρωθούν την απονιτροποίηση πολύ δύσκολα θα πληρωθούν και τη δεύτερη δόση της ενιαίας στις 20 Δεκεμβρίου...

Την ίδια ώρα, ένα βήµα πριν την πληρωµή είναι και η πρώτη δόση για τη βιολογική κτηνοτροφία του 2018 και η δεύτερη δόση για τη βιολογική γεωργία. Το δρόµο άνοιξαν οι σχετικές αποφάσεις, που αναρτήθηκαν στη ∆ιαύγεια, µε εγκρίσεις πιστώσεων 43 εκατ. ευρώ για κάλυψη οικονοµικών ενισχύσεων της κτηνοτροφίας και 24,5 εκατ. ευρώ της γεωργίας για το έτος εφαρµογής 2018. Σηµειωτέον ότι µε ανακοίνωσή του πριν λίγες µέρες ο ΟΠΕΚΕΠΕ κρούει τον κώδωνα στους κτηνοτρόφους να ενηµερώσουν τα Μητρώα σχετικά µε το ζωικό τους κεφάλαιο και µέχρι τις 18 Νοεµβρίου, προκειµένου να µη χάσουν την προκαταβολή της βιολογικής κτηνοτροφίας.

Μέσα στον Νοέµβριο τοποθετείται από τους αρµόδιους του Οργανισµού Πληρωµών και η πληρωµή της δεύτερης δόσης για τη βιολογική γεωργία, ποσού περί τα 25 εκατ. ευρώ. Στον προγραµµατισµό, περί το τέλος Νοεµβρίου µε αρχές ∆εκεµβρίου και οι προκαταβολές του πρώτου έτους για τις σπάνιες φυλές, ύψους 5 εκατ. ευρώ, της δεύτερης πρόσκλησης για τους 3.468 δικαιούχους του Κοµφούζιο µε ποσό 2,5 εκατ. ευρώ και η πληρωµή των 849 της δράσης για τη ζιζανιοκτονία στους ορυζώνες ποσού 2 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί, κατά τα γνωστά, λογικά την Παρασκευή 21 ∆εκεµβρίου η εξόφληση της βασικής ενίσχυσης, µαζί µε το πρασίνισµα (556 εκατ. ευρώ) και τις ενισχύσεις στους Νέους Αγρότες κάτω των 40 ετών (37 εκατ. ευρώ)


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
ΘΕΣΣΑΛΙΑ:Έχασαν τσεκ λόγω δασικών χαρτών χάνουν & απονιτροποίηση.. Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: