Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Μιχάλης Τζελέπης: Μεθοδευμένη αποδυνάμωση του ΕΦΕΤ από τη Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ


Με πρωτοβουλία του Υπευθύνου ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτή Ν. Σερρών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, κ. Μιχάλη Τζελέπη 12 Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατέθεσαν την υπ’ αριθμόν Α.Π.: 3587/21.11.2018 Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρο Αραχωβίτη σχετικά με «την μεθοδευμένη αποδυνάμωση του ΕΦΕΤ από τη Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Ειδικότερα, στην αρχή της Ερώτησης ο κ. Τζελέπης αναφέρει ότι: 
 
«Σε συνέχεια των ανύπαρκτων ελέγχων αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που έχουμε αναδείξει με την διαδικασία του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, η παραίτηση του κ. Τσιάλτα από την θέση του προέδρου ΕΦΕΤ, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σχετικά με την αδρανοποίηση όλου του ελεγκτικού μηχανισμού στον κλάδο των τροφίμων είναι πρωτίστως πολιτική και όπως όλα δείχνουν οριστική και αμετάκλητη. 
 
Οι βαρύτατες καταγγελίες που καταλογίζει ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΦΕΤ προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για ολιγωρία στη στελέχωση, διοικητικά ελλείμματα, οικονομικά προβλήματα και προσπάθεια αποδυνάμωσης του έργου του Οργανισμού με παράλληλους μηχανισμούς εντός της κεντρικής διοίκησης, που στόχο έχουν μόνο την προσπάθεια βολέματος των ημετέρων, δημιουργούν εύλογα ερωτήματα σε σχέση με την πολιτική της κυβέρνησης σε ένα τόσο κρίσιμο τομέα όπως είναι η ασφάλεια των τροφίμων και η υγεία των καταναλωτών. Στα 18 χρόνια από την ίδρυση του, ο ΕΦΕΤ, καταξιώθηκε σαν ο κύριος και αποκλειστικός φορέας που διαχειρίζεται τα τρόφιμα και συντονίζει και εποπτεύει τους ελέγχους τροφίμων, εφαρμόζοντας και λειτουργώντας μέσα στο πλαίσιο των πολιτικών της Ε.Ε. που στόχο έχουν την διαχείριση της ασφάλειας των τροφίμων από το αγρόκτημα στο τραπέζι του καταναλωτή. 
 
Η ίδρυση του ΕΦΕΤ το 1999 έγινε με σκοπό να ανασυγκροτηθούν και να ενοποιηθούν οι πολυδιασπασμένοι και ελλειμματικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί και να αρθεί η διάχυση των ελέγχων σε πολυάριθμα κέντρα ευθύνης με αλληλεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες. 
Παρ’ όλα αυτά, ο στόχος αυτός παραμένει ακόμα ζητούμενο καθώς ο κατακερματισμός συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. 
 
Ο έλεγχος των τροφίμων αντί να χαρακτηρίζεται από μια ενιαία προσέγγιση των ελέγχων της αγρο-διατροφικής αλυσίδας, διάφορες πρωτοβουλίες και ενέργειες επιχειρούν να φρενάρουν τις σύγχρονες εξελίξεις και να επανέλθουμε στο καθεστώς της πολυνομίας, επικάλυψης, πολυδιάσπασης και πλήρους σύγχυσης στην αγορά με πολύ δυσμενή αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις τροφίμων και τους καταναλωτές», όπως αναφέρει ο κ. Τσιάλτας στην επιστολή παραίτησης του».

Επίσης, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης:
 
 «Δεδομένου ότι: 
 
1) Αγροτική παραγωγή και τρόφιμα, είναι έννοιες αλληλένδετες και αδιάσπαστες, όπως αυτό αποτυπώνεται εξ άλλου και στην ονομασία του Υπουργείου «Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 
 
2) το εισόδημα των παραγωγών διασφαλίζεται μέσα από την αναβάθμιση της ποιότητας τους των παραγόμενων προϊόντων, 
 
3) ο ΕΦΕΤ έχει καταγραφεί στην συνείδηση των καταναλωτών σαν ο φορέας εκείνος που προστατεύει τα συμφέροντά τους» ζητάει από τον Υπουργό να τον ενημερώσει σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η ασφάλεια των τροφίμων που είναι αλληλένδετη για με την αγροτική παραγωγή, θα παραμείνει αρμοδιότητα του Υπουργείου. Επίσης, ο Βουλευτής αιτείται να ενημερωθεί εάν στο σχεδιασμό των δράσεων του Υπουργείου , συμπεριλαμβάνονται και οι έλεγχοι οι οποίοι γενικών έχουν απαξιωθεί παντελώς επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. 
 
Τέλος, ο κ. Τζελέπης ζητάει πληροφορηθεί εάν ισχύουν τα παραπάνω, με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσει την αποδυνάμωση του ΕΦΕΤ τόσο από τις παράλληλες δραστηριότητες άλλων υπουργείων, όσο και από τους παράλληλους μηχανισμούς που έχουν δημιουργηθεί εντός του υπουργείου του και οι οποίοι μέχρι στιγμής είναι ουσιαστικά άνευ αντικειμένου».
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 
Μιχάλης Τζελέπης: Μεθοδευμένη αποδυνάμωση του ΕΦΕΤ από τη Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: