Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Κρίσιμη συνάντηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ για δασικούς & πληρωμή ενισχύσεων


Aπειλούν να καταφύγουν στη δικαιοσύνη οι αγρότες ....
Αναστάτωση προκλήθηκε στους παραγωγούς από την μη καταβολή της προκαταβολής (ποσοστό 70%) της βασικής ενίσχυσης του 2018, που δραστηριοποιούνται σε περιοχές της χώρας, όπου έχουν κυρωθεί οι δασικοί χάρτες. Το πρόβλημα αναμένεται να επεκταθεί το επόμενο διάστημα σε κάθε περιοχή που θα ολοκληρώνονται οι δασικοί χάρτες και θα γίνεται ταυτοποίηση των στοιχείων του κτηματολογίου και των αγροτικών επιδοτήσεων. Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να υπάρξει κρίσιμη συνάντηση για το θέμα στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αν δεν λυθεί το πρόβλημα τότε οι αγρότες ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά κατά του Οργανισμού. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο η κ. Έλενα Ράπτη, νομικός και προσωπικά θιγόμενη, «είχαμε μια προφορική επικοινωνία με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Φέραμε προ των ευθυνών του τον Οργανισμό. Ζητάμε να γίνει η σύσκεψη και να πάρουμε τη δέσμευσή του ότι θα εξασφαλιστούν οι πληρωμές αλλιώς είμαστε αποφασισμένοι να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη».

Αναλυτικότερα ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε ανακοίνωση, που εξέδωσε στις 31/10/2018, ο Οργανισμός άφηνε να εννοηθεί ότι όσοι δεν πληρώθηκαν την προκαταβολή του τσεκ (70% της βασικής) θα πληρωθούν με την εξόφληση. Συγκεκριμένα ενημέρωνε τους παραγωγούς ότι, «σε περιπτώσεις που επιλέξιμες εκτάσεις εμπλέκονται σε δασικές κατηγορίες των κυρωμένων Δασικών Χαρτών, οι σχετιζόμενες ενισχύσεις θα υπολογιστούν σε επόμενες πληρωμές, με την προϋπόθεση ότι αυτοί οι παραγωγοί έχουν προβεί σε ενεργοποίηση των εργαλείων που προβλέπονται στο Εγχειρίδιο του ΥΠΕΝ με τίτλο «ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ & ΟΠΕΚΕΠΕ, Εργαλεία για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών».

«Με βάση την ενεργοποίηση των εργαλείων που προβλέπονται στο ανωτέρω εγχειρίδιο, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα παραλαμβάνει σχετικό επικαιροποιημένο αρχείο πριν από κάθε πληρωμή από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ», πρόσθετε.

Υπάρχουν όμως τα εξής ερωτήματα που ο Οργανισμός θα πρέπει να απαντήσει:

1) Αναφέρει ότι όσοι έκαναν αίτηση εξαγοράς της έκτασης «εικάζεται» ότι θα πληρωθούν την ενίσχυση κατά την εξόφληση. Δεν είναι σίγουρο όμως ότι θα πληρωθούν.

2) Αναφέρει ότι «όσοι έχουν υποβάλλει αντίρρηση επί του χαρακτήρα της έκτασης εμπρόθεσμα θα δικαιωθούν». «Δεν μας λέει ο Οργανισμός όμως ότι οι Επιτροπές που θα πρέπει να εξετάσουν τις «αντιρρήσεις» δεν έχουν ακόμη συσταθεί», τονίζει η κ. η κ. Έλενα Ράπτη και προσθέτει: «θα μπορούσε να πει ότι μέχρι να αποφασίσουν οι Επιτροπές θα καταβληθούν οι ενισχύσεις και στη συνέχεια αν αποφασίσουν αρνητικά θα επιστραφούν τα ποσά».

3) Αναφέρει ότι «για τις εκτάσεις που υφίστανται δικαστικές προσφυγές, οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί θα πρέπει να προσκομίσουν στα κατά τόπους Περιφερειακά Γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ προσωρινή διαταγή ή απόφαση αναστολής εκτέλεσης». Όπως τονίζει η κ. Ράπτη «αυτό που λέει ο Οργανισμός είναι ότι θα πληρωθεί η επιδότηση σε όσους φέρουν ασφαλιστικά μέτρα, κάτι που στην πράξη είναι αδύνατον».

«Εμείς είμαστε αποφασισμένοι σε περίπτωση που ο ΟΠΕΚΕΠΕ επιμείνει σε όσα ανακοίνωσε να καταφύγουμε σε ασφαλιστικά μέτρα εις βάρος του Οργανισμού», καταλήγει.
 
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Κρίσιμη συνάντηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ για δασικούς & πληρωμή ενισχύσεων Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.