ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ζητάνε δίκαιες αποζημιώσεις ανάλογα την ποικιλία & όχι μέσω de minimis οι ροδακινοπαραγωγοί«Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η κλιματολογική αλλαγή έχει επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή μας», τονίζει ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας και προσθέτει: «Παρόλα αυτά ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει τις ζημιές αυτές ως αποζημιώσιμες (μέσω Κανονισμού) και το ΥπΑΑΤ προσπαθεί να δώσει λύσεις μέσω de minimis αλλά χωρίς να καλύπτει το πραγματικό μέγεθος των ζημιών παρά μόνο ένα 20%-30% αυτών.

Βρισκόμενοι λοιπόν μετέωροι και εν αναμονή δίκαιων και ικανοποιητικών αποζημιώσεων για τις φετινές άκαιρες, έντονες και καταστροφικότερες των περσινών βροχοπτώσεις, απαιτούμε την επίσπευση των διαδικασιών για την άμεση καταβολή τους.

Για παράδειγμα: οι ποικιλίες νεκταρινιών και επιτραπέζιων ροδάκινων που συγκομίζονταν εκείνο το διάστημα (26-29 Ιουνίου) υπέστησαν μεγαλύτερες ζημιές σε σχέση με τις αντίστοιχες του βιομηχανικού ροδάκινου ως πιο ευαίσθητες.

Βέβαια σημαντικές ήταν οι απώλειες και στα συμπύρηνα, κάτι που επεσήμανε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΕΚΕ κ. Αποστόλου.

Στα πλαίσια των δίκαιων αποζημιώσεων δε δύναται να δοθεί ένα ενιαίο ποσό αποζημίωσης, όπως συνέβη με την άδικη κατανομή των ποσών την περσινή χρονιά, σε ποικιλίες που συγκομίζονταν το διάστημα των βροχοπτώσεων σε σχέση με αυτές που συγκομίστηκαν αρκετά μετέπειτα αλλά παρουσίασαν επίσης προβλήματα.

Αποτέλεσμα των παραπάνω και παρότι έχουν δοθεί υποσχέσεις από τον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόσο στη Βέροια όσο και στο συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, καθώς και την αναφορά του Γενικού Γραμματέα του ΥπΑΑΤ ότι θα δουν το θέμα της εισοδηματικής ενίσχυσης (Ρωσικό εμπάργκο) μετά τον Αύγουστο, τίποτα από όλα αυτά δεν έχει συμβεί.

Σε συνάρτηση με τις μη ικανοποιητικές φετινές τιμές των ροδάκινων και νεκταρινιών έχουμε επέλθει σε δυσχερή οικονομική θέση χωρίς να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της νέας καλλιεργητικής χρόνιας».

agrotypos.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Ζητάνε δίκαιες αποζημιώσεις ανάλογα την ποικιλία & όχι μέσω de minimis οι ροδακινοπαραγωγοί Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: