ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

14.000 € για αγροτικές επιχειρήσεις


Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναμένεται να προκηρυχθεί πρόγραμμα το οποίο θα παρέχει οικονομική ενίσχυση ύψους 14.000 € σε υφιστάμενες μικρές αγροτικές επιχειρήσεις με σκοπό την κάλυψη διαφόρων αναγκών τους, όπως η αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού, η απόκτηση ζωικού και φυτικού κεφαλαίου κτλ

Η δομή του προγράμματος θα είναι παρεμφερής με αυτή του αντίστοιχου των Νέων Γεωργών. Θα κατατίθεται ένα επιχειρηματικό πλάνο με ορίζοντα υλοποίησης κατ’ ελάχιστο τα τρία έτη και ανώτερο τα τέσσερα έτη. Θα δίνεται ως 70% του συνολικού ποσού με την έγκριση της απόφασης ένταξης και το υπόλοιπο 30% με την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού πλάνου.

Πρέπει να τονιστεί ότι το εν λόγω πρόγραμμα στοχεύει να ενισχύσει τις μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες αποτελούν πάνω από 50% του συνόλου στον ελληνικό χώρο.

Προκειμένου να επέλθει μεγαλύτερη στόχευση στο συγκεκριμένο αγροτικό σύνολο, έχουν τεθεί ορισμένα κριτήρια, τα οποία βέβαια μένει να επιβεβαιωθούν κατά τη φάση προκήρυξης του προγράμματος.

Για παράδειγμα αναφέρεται ότι αίτηση υπαγωγής θα μπορούν να υποβάλλουν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις που είναι εγκατεστημένες σε περιοχές με πληθυσμό ως 5.000 κατοίκους, ενώ η παραγωγική τους ικανότητα (το σύνολο δηλαδή των αγροτικών εισοδημάτων) θα κυμαίνεται από 5.000 € ως 7.999 €. Μέσα σε εννέα μήνες από την υπογραφή της σύμβασης πρέπει να έχει ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης του επιχειρηματικού πλάνου, πχ αγορά ζωικού κεφαλαίου.

Νοείται σε κάθε περίπτωση ότι αίτηση μπορούν να υποβάλλουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων τουλάχιστον ως κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης. Στόχος είναι, εφόσον υπαχθούν, να γίνουν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Θεωρείται επίσης ότι προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους έχουν αποκτήσει επαγγελματική εκπαίδευση στην αγροτική επιστήμη, όσοι έχουν υπαχθεί σε παλαιότερα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως, τα Γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα (Βιολογική Γεωργία-Κτηνοτροφία), η συμμετοχή σε Ομάδες Παραγωγών και η ένταξη σε συστήματα ποιότητας (πx AGRO). Αποκλείονται όμως σε κάθε περίπτωση όσοι έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα των Νέων Γεωργών.

Ρόλο στην απόφαση ένταξης θα διαδραματίσουν και τα υφιστάμενα εισοδήματα, με έμφαση στα μικρότερα, καθώς η γυναικεία και νεανική επιχειρηματικότητα.

Τονίζεται επίσης ότι το ποσό ενίσχυσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί μερικώς ή ολικώς από το δικαιούχο για την αποπληρωμή των τόκων δανείου που έχει χορηγηθεί από τράπεζα, αποκλειστικά για την ανάπτυξη αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
 
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
14.000 € για αγροτικές επιχειρήσεις Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 2:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: