Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας για προβλήματα στην Λίμνη Κάρλα


Με επιστολή της προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας θέτει μια σειρά ερωτημάτων για προβλήματα που εντοπίζονται στη λειτουργία της Κάρλας, όπως πχ την υποστελέχωση του Φορέα Διαχείρισης ή την προστασία της λίμνης από τη ρύπανση.

Η επερώτηση αναλυτικά:

«Πριν λίγο καιρό, πραγματοποιήσατε με πανηγυρικό τρόπο τα εγκαίνια της λίμνης Κάρλας. Ωστόσο πίσω από το πανηγυρικό μέρος, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, που ζητούν την λύση τους, για τα οποία δεν ακούγεται τίποτα.

Συγκεκριμένα:

 Ο Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου-Βελεστίνου, που εποπτεύεται από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, που έχει στην ευθύνη του τις προστατευόμενες περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ της Θεσσαλίας, είναι δραματικά υποστελεχωμένος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις αρμοδιότητές του. Σήμερα έχει στη δύναμή του, μόλις 10 άτομα προσωπικό, όταν προβλέπονται 30 άτομα για να ανταποκρίνεται στις αρμοδιότητές του. Και μάλιστα αυτοί οι 10, είναι όλοι τους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εδώ και χρόνια! Δεν υπάρχει για παράδειγμα κανένας ιχθυολόγος, δεν υπάρχει δεύτερος δασολόγος, βιολόγος όπως απαιτείται, λείπουν 4 φύλακες και διάφορες άλλες ειδικότητες.
Η χρηματοδότηση του φορέα είναι ελλιπέστατη, αφού το 90% περίπου των χρημάτων που δίνονται από το υπουργείο σας με καθυστερήσεις στον φορέα, αφορούν την μισθολογική δαπάνη για το προσωπικό και με το υπόλοιπο 10% περίπου, καλείται να αντιμετωπίσει τις λειτουργικές δαπάνες, που είναι πολύ μεγαλύτερες, με δεδομένη την μεγάλη ακτίνα και τον όγκο δράσης του φορέα.

 Η στάθμη της λίμνης, μετά από 8 ολόκληρα χρόνια, από τότε που μπήκε το πρώτο νερό, έχει φτάσει στα 2,4 μέτρα και ο όγκος του νερού στα 70.000.000 κ.μ, ενώ χρειάζεται να διπλασιαστούν, ο όγκος του νερού και η στάθμη της λίμνης, προκειμένου να εξυπηρετεί πέρα από περιβαλλοντικούς και αρδευτικούς σκοπούς, όταν ολοκληρωθούν τα σχετικά έργα για την άρδευση. Μόνο από τα βρόχινα νερά, αυτές οι ποσότητες δεν μπορούν να καλυφθούν. Χρειάζεται να λυθεί το θέμα του εμπλουτισμού της από τον Πηνειό ποταμό, από τον οποίο σήμερα διοχετεύεται μια ποσότητα νερού πολύ κάτω απ’ αυτή που θα μπορούσε και έπρεπε, με δεδομένο ότι η παροχέτευση γίνεται από την τάφρο Τ2, στην διαδρομή της οποία χάνονται μεγάλες ποσότητες νερού. Επίσης υπάρχει θέμα συνεννόησης και με τον ΤΟΕΒ Πηνειού, στην ευθύνη του οποίου είναι η συγκεκριμένη τάφρος. Λύση θα μπορούσε να δώσει η ολοκλήρωση των αναγκαίων εργασιών στο Φράγμα στον Πηνειό, στην περιοχή Γυρτώνη Λάρισας, που θα έδινε την δυνατότητα μεγαλύτερης παροχέτευσης νερού στην Κάρλα, το οποίο όμως καρκινοβατεί εδώ και χρόνια.

 Η προστασία της λίμνης Κάρλα από την ρύπανση, δεν είναι εξασφαλισμένη και κατά καιρούς εμφανίζονται προβλήματα ρύπανσης, είτε από φυτοφάρμακα, είτε από άλλες αιτίες, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει περιμετρικά της λίμνης ελεγχόμενη ζώνη μη χρήσης γεωργικών φαρμάκων, ούτε η απαραίτητη φύλαξη, λόγω έλλειψης προσωπικού.
Επίσης οι μετρήσεις για τα επίπεδα ρύπανσης της λίμνης είναι ελλειμματικές, λόγω της υποστελέχωσης κυρίως του φορέα, αλλά και των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, ερωτάμε τον κ. Περιφερειάρχη:

1. Αν θα διεκδικήσει την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου για όλο το προσωπικό που ήδη εργάζεται στον Φορέα Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου-Βελεστίνου, με αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας τους και αν θα διεκδικήσει την άμεση προκήρυξη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού για όλα τα κενά που υπάρχουν σε επιστημονικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό στον εν λόγω φορέα;
2. Αν θα διεκδικήσει την ουσιαστική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του φορέα, ώστε να καλύπτονται επαρκώς, όχι μόνο οι μισθολογικές δαπάνες του προσωπικού, αλλά και όλα τα λειτουργικά έξοδα;
3. Τι σκοπεύει να κάνει για την ολοκλήρωση του έργου του Φράγματος Γυρτώνης στον Πηνειό, προκειμένου να προχωρήσει η παροχέτευση μεγαλύτερων ποσοτήτων νερού προς την λίμνη Κάρλα και για την συνεννόηση με τον ΤΟΕΒ Πηνειού για την εξασφάλιση κανονικής παροχέτευσης νερού στην Κάρλα;
4. Τι σκοπεύει να κάνει για την προστασία της λίμνης από την ρύπανση, σχετικά με την καθιέρωση ελεγχόμενης ζώνης μη χρήσης φυτοφαρμάκων στην περιοχή περιμετρικά της λίμνης, για την επαρκή φύλαξη της και την διενέργεια ταχτικών και ουσιαστικών ελέγχων ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή προστασία της λίμνης;
5. Τι σκοπεύει να κάνει για την στελέχωση και λειτουργία του Μουσείου Κάρλας;»

Υπογράφουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας
1. Τσιαπλές Αναστάσιος
2. Λούμας Γεώργιος
3. Χαλάτσης ΑστέριοςΑν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας για προβλήματα στην Λίμνη Κάρλα Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: