ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Η ομιλία του Αντιπροέδρου Συλλόγου ΑποφοίτωνΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ στο Συνέδριο ΟΣΕΠ ΤΕΙ


Κύριε Πρόεδρε, αξιότιμοι Καθηγητές, 
Έχουν περάσει ήδη εννέα μήνες από την ψήφιση του νομοσχεδίου που σηματοδότησε μια κοσμογονική αλλαγή στον χώρο της εκπαίδευσης. Εννοούμε βεβαίως την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ως διαδόχου σχήματος των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, προάγγελο εξελίξεων στον συνολικότερο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Εξελίξεων τις οποίες βλέπουμε πλέον σε πλήρη ανάπτυξη με τις συνενώσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της περιφέρειας.

Ο Σύλλογος Αποφοίτων ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ., σε πρώτο χρόνο υποδέχθηκε θετικά τις εξαγγελίες του κυρίου Υπουργού για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, θεωρώντας πως-επιτέλους-η ώρα της καταξίωσης για τα ΤΕΙ έχει έρθει, και η Πανεπιστημιοποίηση τους αποτελούσε την φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Δυστυχώς όμως, πολύ σύντομα διαφάνηκε πως ενώ για το εκπαιδευτικό προσωπικό-πολλοί εκ των οποίων είναι και απόφοιτοι των Ιδρυμάτων-η δικαίωση ήρθε, για τους λοιπούς αποφοίτους προμηνυόταν η πιο μεγάλη και βαθιά νύχτα.

Ως Σύλλογος, με πλήθος δελτίων τύπου, με διαβήματα σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους Βουλευτές τους, και τέλος στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων τις παραμονές της ψήφισης του νομοσχεδίου ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, είχαμε εκφράσει τους προβληματισμούς μας σε δύο βασικά θέματα που απασχολούν τα μέλη μας και την συνολικότερη κοινότητα των πτυχιούχων ΤΕΙ: Την ακαδημαϊκή σχέση των αποφοίτων με τα νέα ιδρύματα-δηλαδή την ισοτίμηση των πτυχίων μας με αυτά των πτυχίων του νέου Πανεπιστημίου και την έκδοση Επαγγελματικών Δικαιωμάτων, ζήτημα το οποίο απασχολεί κυρίως τους συναδέλφους μας Μηχανικούς, αλλά όχι μόνον.

Ως προς το πρώτο μας αίτημα, πιστεύουμε πως είναι δίκαιο και ηθικά αλλά και νομικά βάσιμο, καθώς θα αποτελούσε μοναδική πρωτοτυπία στα χρονικά δύο ανώτατα Ιδρύματα να σχηματίζουν ένα Πανεπιστήμιο, και οι απόφοιτοι τους να μην ισοτιμούνται με τους νέους πτυχιούχους. Το Ελληνικό κράτος έχει πράξει ακριβώς αυτό που απαιτούμε σε σειρά περιπτώσεων κατά το παρελθόν. Το αυτό ζητάμε να πράξει και τώρα. Ή το κράτος έχει συνέχεια και συνέπεια, ή δεν έχει με ο,τι αυτό συνεπάγεται.

Αξιότιμοι κύριοι καθηγητές. Δάσκαλοι μας, αλλά και φίλοι και συνάδελφοι. Η διορισμένη διοίκηση, εννέα μήνες μετά τηρεί σιγήν ιχθύος για το ζήτημα της ισοτίμησης. Προσπαθεί να «κρύψει κάτω από το χαλί» τους αποφοίτους και να σας πείσει πως, αν δεν αναφέρεστε σε αυτούς, αν δεν τους συνδράμετε, αν τους ξεχάσετε, το θέμα θα λησμονηθεί. Κάνει λάθος. Η τακτική αυτή στερεί από το νέο Πανεπιστήμιο την δυναμική ενός ιδρύματος με αποφοίτους που το στηρίζουν ενώ απεναντίας, στην προσπάθεια να αποκοπεί το Πανεπιστήμιο από το παρελθόν του, δημιουργούνται σαν Λερναία Ύδρα νέα προσκόμματα στην λειτουργία του. Τα γνωρίζετε όλοι και δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε αυτά. Αρκούμαι μόνο να πώ πως ο διάλογος με σκοπό την ύπαρξη μιας βιώσιμης διαδικασίας ισοτίμησης-και δεν εννοώ τις κατατακτήριες εξετάσεις-μόνο καλό θα έκανε σε όλους και θα αποσοβούσε πολύ θόρυβο που θα εξέθετε την χώρα μας διεθνώς. 

Ως προς το ζήτημα των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων, οι υποσχέσεις για την επίλυση αυτής της χαίνουσας πληγής μετουσιώθηκαν σε ένα απαράδεκτο σχέδιο Επαγγελματικών Δικαιωμάτων για τους Πτυχιούχους Πολιτικούς Μηχανικούς το οποίο διέρρευσε στον εκπαιδευτικό τύπο, το οποίο μας γυρνάει έναν αιώνα πίσω, την στιγμή που σε άλλες ομάδες αποφοίτων η Κυβέρνηση τα δίνει όλα. Και το θέμα των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων δεν είναι θέμα πρεστίζ. Από την δουλειά τους οι συνάδελφοι μας φέρνουν το ψωμί-όχι το παντεσπάνι-στο σπίτι και ταΐζουν τα παιδιά τους. Και με το ψωμί των ανθρώπων, των τίμια εργαζομένων που πληρώνουν φόρους και εισφορές, κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει. Αλλιώς το πληρώνει στην κάλπη. Αξιότιμοι κύριοι καθηγητές, από τούτο εδώ το βήμα σας καλούμε να μην δώσετε νομιμοποίηση σε αυτό το δράμα. Σας καλούμε να αποσύρετε από την επιτροπή τα μέλη Δ.Ε.Π. που συνυπέγραψαν-αν συνυπέγραψαν-αυτό το απαράδεκτο κείμενο και να στηρίξετε τον αγώνα μας. Αγώνα που σχετίζεται με την φυσική επιβίωση πολλών από εμάς.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ομοσπονδία και προσωπικά τον κύριο Κοκκώση για την πρόσκληση και την φιλοξενία, έμπρακτη απόδειξη των στενών δεσμών μεταξύ των μελών Εκπαιδευτικού Προσωπικού και των αποφοίτων. 

Κύριε Υπουργέ. Ως άλλος Γαλιλαίος στην Δούκισσα Χριστίνα, εξαντλώ κάθε επιχείρημα για αυτό που είναι αυτονόητο. Ελπίζω και εσείς να μην εμμείνετε σε δογματισμούς. Τίποτα δεν είναι γραμμένο στην πέτρα για ανθρώπους της διανόησης, και γνωρίζω πολύ καλά πως είστε και εσείς ένας λαμπρός ιστορικός της επιστήμης. Την αλήθεια την γνωρίζετε. Ακολουθήστε τον σωστό και δίκαιο δρόμο. Είμαι βέβαιος πως θα το πράξετε, έστω και τώρα.

Σας ευχαριστώ!

Aν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Η ομιλία του Αντιπροέδρου Συλλόγου ΑποφοίτωνΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ στο Συνέδριο ΟΣΕΠ ΤΕΙ Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:15 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: