ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΚΑΠ: Οι αγρότες της Βαλτικής διαμαρτύρονται για την άνιση κατανομή των ενισχύσεων


Οι γεωργοί από τις χώρες της Βαλτικής θα συναντηθούν στις 13 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες για να ζητήσουν μια πιο δίκαιη κατανομή των πληρωμών στο πλαίσιο της ΚΑΠ μετά το 2020.

Ειδικότερα, οι αγρότες από την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία στοχεύουν να ασκήσουν πίεση στους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι θα συναντηθούν την ίδια ημέρα στο Συμβούλιο, προκειμένου να συζητήσουν το πολυετές πλαίσιο (ΠΔΠ) της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι γεωργοί έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, λέγοντας ότι το μοντέλο υπολογισμού της ΚΑΠ είναι παρωχημένο.

«Οι αγρότες της Βαλτικής θα διαμαρτυρηθούν, για να ζητήσουν δίκαιο υπολογισμό των άμεσων πληρωμών της ΚΑΠ, καθώς συνεχίζουν να λαμβάνουν τις χαμηλότερες άμεσες πληρωμές στην ΕΕ. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής τους είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή.

Η αντιπρόεδρος της Λετονικής Ένωσης Αγροτών (ZSA) και της Συμμαχίας των Βαλτικών Χωρών, Maira Dzelzkalēja, δήλωσε: «Εξακολουθούμε να λαμβάνουμε τις χαμηλότερες άμεσες πληρωμές στην ΕΕ, περίπου το 60% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ταυτόχρονα, το κόστος παραγωγής μας είναι πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (129% στην Εσθονία, 112% στη Λιθουανία και 113% στη Λετονία)».

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύονται να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα εδώ και πολλά χρόνια, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο. Εάν θέλουμε μια δίκαιη ευρωπαϊκή ενιαία αγορά, αυτό το κενό πρέπει να αντιμετωπιστεί στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Οι αγρότες της Βαλτικής δεν είναι αγρότες δεύτερης κατηγορίας», δήλωσε στη EURACTIV.

Ανώνυμη πηγή ανέφερε στη EURACTIV ότι οι πρωθυπουργοί των τριών χωρών της Βαλτικής σκοπεύουν να συμμετάσχουν στη διαδήλωση, χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Επιμελητηρίου της Λιθουανίας, Arūnas Svitojus, δήλωσε ότι τα νεότερα κράτη μέλη ζήτησαν από τους ηγέτες να εξισορροπήσουν τις άμεσες πληρωμές.

«Η ΚΑΠ καταβάλλει στους γεωργούς στα νεότερα κράτη μέλη πολύ χαμηλότερες επιδοτήσεις σε σύγκριση με τους αγρότες στα μέλη της ΕΕ που εντάχθηκαν νωρίτερα. Δεσμεύτηκαν ότι αυτό δεν θα συνεχιστεί, αλλά 16 χρόνια αργότερα δεν έχουμε δει καμία ενέργεια πίσω από τα λεγόμενά τους», υπογράμμισε.

Σε συνέντευξή του στη EURACTIV Ρουμανίας τον Σεπτέμβριο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Φιλ Χόγκαν, δήλωσε ότι η προτεραιότητά του για την ΚΑΠ μετά το 2020 ήταν να διασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις άμεσες πληρωμές, οι οποίες αποτελούν αναγκαία στήριξη για το εισόδημα των γεωργών.

Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι η Κομισιόν γνωρίζει τη σημασία των κονδυλίων για τους αγρότες σε ολόκληρη την ΕΕ που βρίσκονται αντιμέτωποι με αστάθεια και απρόβλεπτες συνθήκες εργασίας.

«Η επίτευξη δικαιότερης κατανομής των πληρωμών αποτελεί προτεραιότητα για την Επιτροπή που πρότεινε να γίνει η σύγκλιση των άμεσων πληρωμών ένα βήμα παραπέρα κατά την επόμενη δημοσιονομική περίοδο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου στη EURACTIV.

«Στις περιπτώσεις που τα περισσότερα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν μείωση των κονδυλίων των άμεσων πληρωμών κατά 3,9%, οι άμεσες πληρωμές στις χώρες της Βαλτικής θα αυξηθούν κατά περισσότερο από 4% σε σύγκριση με τις βασικές πιστώσεις», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Οι προτάσεις συζητούνται πλέον από τους συννομοθέτες και μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία, δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες για το αποτέλεσμα», κατέληξε.
 
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 
ΚΑΠ: Οι αγρότες της Βαλτικής διαμαρτύρονται για την άνιση κατανομή των ενισχύσεων Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:15 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: