ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ανησυχία για το υδατικό ισοζύγιο στη Θεσσαλία λόγω ΑχελώουΤην «Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τα υδατικά της Θεσσαλίας και την ολοκλήρωση έργων του Αχελώου» υποδέχτηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα. Στο πλαίσιο της συνάντησης τα μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας τον προβληματισμό τους σχετικά με το υδατικό έλλειμμα που παρατηρείται στη Θεσσαλία και με την ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων μεταφοράς νερού από τον Αχελώο.

Όπως αναφέρουν «το μέγιστο περιβαλλοντικό πρόβλημα, το οποίο συνιστούν οι υπεραντλήσεις από τους επιφανειακούς και κυρίως τους υπόγειους υδροφορείς, αγνοούνται επιδεικτικά από τους αρμόδιους, οι οποίοι, παρά τις μεγαλοστομίες για την περιβαλλοντική προστασία, επιτρέπουν τη διαιώνιση της εκρηκτικής αυτής κατάστασης και την διεύρυνση των ελλειμμάτων.

Η προσθήκη τριών ακόμη έργων ταμίευσης στη θεσσαλική λεκάνη (Σμόκοβο, Γυρτώνη, Κάρλα) δεν είναι δυστυχώς αρκετή για να ανατραπεί η δραματική πραγματικότητα και προφανώς ο αγώνας για την υλοποίηση πρόσθετων ταμιευτήρων (Μουζάκι, Ενιπέας, κ.λπ.) πρέπει να συνεχιστεί.

Συνοπτικά, αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων της Θεσσαλίας μέσα από το σύμπλοκο: Γεωργική παραγωγή, Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας, Αποθήκευση ενέργειας για ενίσχυση της χρήσης ΑΠΕ και απεξάρτησης από εισαγόμενους υδρογονάνθρακες και Προστασία του περιβάλλοντος, περιορίζοντας τη ρύπανση των υδροφορέων και διασώζοντας του υπόγειους υδρο-φορείς».


 
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας επεσήμανε την καθυστέρηση από το αρμόδιο Υπουργείο στην υλοποίηση των εξαγγελιών του σχετικά με το συγκεκριμένο έργο ενώ παράλληλα έκρουσε και ο ίδιος τον …κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την έλλειψη υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία.
Ο κ. Αγοραστός είναι αρωγός στην προσπάθεια των πολιτών και συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία και συντονισμός για περαιτέρω ενέργειες που θα συνδράμουν στην ταχύτατη υλοποίηση των έργων.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το συγκεκριμένο θέμα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας δήλωσε τα εξής:

«Υπάρχει μια έντονη ανησυχία απ’ όλους τους φορείς και απ’ τους ανθρώπους που είχαν δραστηριοποιούνται ενεργά με τη διαχείριση των υδάτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για τα έργα στον Αχελώο ποταμό.

Ενώ η Κυβέρνηση και το Υπουργείο έχουν συμφωνήσει να προχωρήσει το θέμα της Μεσοχώρας, αυτή τη στιγμή παρατηρούμε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις. Έτσι η ΔΕΗ δεν μπορεί να ξεκινήσει το έργο της Μεσοχώρας, που θα παράγει φθηνή και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια, ενώ η χώρα θα εκπληρώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις της «Ευρώπης 2020».

Υπάρχει ακόμη ανησυχία και για το φράγμα στη Συκιά. Εκεί μπορεί να κατασκευαστεί ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, όπως δημιουργήθηκαν στο Καστράκι και στα Κρεμαστά στον Αχελώο ποταμό μέσω της μεθόδου της αντλιοταμίευσης, μια μέθοδο την οποία εξήρε το Υπουργείο και ο Υπουργός Περιβάλλοντος. Επίσης έντονη ανησυχία υπάρχει για το έργο της σήραγγας στη Δρακότρυπα η οποία παραμένει ασυντήρητη για πολλά χρόνια και εγκυμονεί κινδύνους.

Το σοβαρό ζήτημα παραμένει το υδατικό έλλειμμα της λεκάνης της Θεσσαλίας. Είχαμε λάβει διαβεβαιώσεις από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες ότι θα προχωρήσουν στην κατασκευή ταμιευτήρων και φραγμάτων, βλέπουμε σήμερα ότι τα έργα αυτά δεν έχουν προχωρήσει.
 
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Ανησυχία για το υδατικό ισοζύγιο στη Θεσσαλία λόγω Αχελώου Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 12:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: