ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Στ. Αραχωβίτης: Έρχεται η ψήφιση νέου συνδικαλιστικού νόμου, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη τροποποίηση στον κανονισμό του ΕΛΓΑ


Tην Παρασκευή (7/12/2018), εκπρόσωποι του συνδέσμου δεκαπέντε μελισσοκομικών συλλόγων της χώρας με τη Βουλευτή Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Βράντζα, συναντήθηκαν με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη. Ο Υπουργός ενημέρωσε τους παραγωγούς ότι επίκειται άμεσα η ψήφιση του συνδικαλιστικού νόμου, στον οποίο ρυθμίζονται τα της εκπροσώπησης των παραγωγικών κλάδων. Επίσης, ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη τροποποίηση στον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Όσον αφορά το είδος των επιλέξιμων δαπανών που χρηματοδοτούνται μέσω του προγράμματος μελισσοκομίας αλλά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, ο υπουργός ζήτησε τις τεκμηριωμένες προτάσεις των φορέων. Για το γνωστό και σοβαρό, όπως είπε, ζήτημα των ελληνοποιήσεων και της νοθείας, τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι πολύ αυστηρά.

Τέλος, συμφώνησε ότι το μέλι είναι ένα σημαντικό προϊόν, υψηλής θρεπτικής αλλά και οικονομικής αξίας και γίνονται από το υπουργείο προσπάθειες, ώστε να αναγνωριστούν αυτά τα χαρακτηριστικά.

Η συζήτηση αφορούσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των μελισσοκομικών και συγκεκριμένα:
  • Τις ελληνοποιήσεις και τη νοθεία στο μέλι.
  • Την έλλειψη θεσμικής εκπροσώπησης των παραγωγών.
  • Την καθιέρωση του ελληνικού σήματος στο μέλι.
  • Το ετήσιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της μελισσοκομίας.
  • Η δυνατότητα να υπάρξουν επιδοτήσεις και για τη μελισσοκομία, ή/και έκτακτες επιχορηγήσεις που θα αντισταθμίζουν απώλεια εισοδήματος.
  • Τον τρόπο αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ.
  • Τα εκπαιδευτικά προγράμματα των Μελισσοκόμων.
  • Την προοπτική εμπλουτισμού της χλωρίδας.
Από την πλευρά των παραγωγών στη συνάντηση συμμετείχαν: Ο πρόεδρος του Συλλόγου μελισσοκόμων Καρδίτσας Άρης Γαλιατσάτος, ο επιμορφωτής μελισσοκομίας και αντιπρόσωπος του Μελισσοκομικού συλλόγου Καρδίτσας στην ΟΜΣΕ Γκουσιάρης Αλέξανδρος, ο Προεδρος του μελισσοκομικού συλλόγου Ιωαννίνων Τάσος Ποντίκης, ο πρόεδρος του μελισσοκομικού συλλόγου Αθηνών - Πειραιώς και προαστίων Νίκος Τζιάσιος, το μέλος του ΔΣ της ένωσης παραγωγών βασιλικού πολτού κ. Ελισσάβετ Λαζαρίδου, ο πρόεδρος του μελισσοκομικού συλλόγου Αχαΐας Τάσος Δημητρόπουλο και το μέλος του ΔΣ του μελισσοκομικού συλλόγου Ρεθύμνου Νίκος Μπιρλιράκης.
 
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Στ. Αραχωβίτης: Έρχεται η ψήφιση νέου συνδικαλιστικού νόμου, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη τροποποίηση στον κανονισμό του ΕΛΓΑ Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: