ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Βιολογικά φυτοφάρµακα: Αυξάνονται οι επενδύσειςΕκτός από τα 600 συνθετικά συστατικά που υπάρχουν για την προστασία των καλλιεργειών, υπάρχουν επιπλέον περίπου 300 δραστικές ουσίες βιο-φυτοφαρμάκων.

Πενταπλάσια φαίνεται ότι είναι σήμερα η αξία της βιομηχανίας φυτοφαρμάκων, με τον αριθμό να φτάνει τα 50 δισ. δολάρια, όταν το 1960 η αξία ήταν λίγο κάτω από τα δέκα δισ. δολάρια. Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε το CropLife International, διεθνής ένωση εταιρειών αγροεφοδίων, το 1960 υπήρχαν 100 δραστικά συστατικά διαθέσιμα στους αγρότες παγκοσμίως. Σήμερα, ο αριθμός αυτός έχει εξαπλασιαστεί, φτάνοντας περίπου τα 600.

Στην έκθεση τονίζεται πως τα τελευταία χρόνια, ο ρυθμός των εγκρίσεων για νέα προϊόντα έχει μειωθεί. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή δεν έχει επηρεάσει την έρευνα και τις επενδύσεις των εταιρειών σε νέα πιο καινοτόμα προϊόντα που είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν νέου είδους προβλήματα που προέρχονται κυρίως από τη μεταβολή του καιρού. Για αυτόν τον λόγο, οι μεγαλύτερες κυρίως εταιρείες του χώρου επενδύουν το 7%-10% των κερδών τους στην έρευνα και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Βιολογικά φυτοφάρμακα

Εκτός από τα 600 συνθετικά συστατικά που υπάρχουν για την προστασία των καλλιεργειών, υπάρχουν επιπλέον περίπου 300 δραστικές ουσίες βιο-φυτοφαρμάκων. Αυτές περιλαμβάνουν ουσίες που προέρχονται από φερομόνες, έντομα, ακάρεα, μύκητες και νηματώδη. Σύμφωνα με την έκθεση, τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος για τα βιολογικά προϊόντα τόσο από τις μεγαλύτερες εταιρείες έρευνας και ανάπτυξης όσο και από πολλές μικρότερες και νεοσύστατες επιχειρήσεις. Η τάση αυτή, σύμφωνα με την έκθεση, ευνοήθηκε από παράγοντες, όπως η λιγότερο απαιτητική ρυθμιστική διαδικασία που απαιτούν τα βιολογικά φυτοφάρμακα, η ανάπτυξη προγραμμάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης των παρασίτων και η ζήτηση των αγροτών για προϊόντα περισσότερο φιλικά στο περιβάλλον.

Ο ρυθμός, λοιπόν, εισαγωγής βιολογικών φυτοφαρμάκων έχει αυξηθεί σημαντικά από το 1960. Μεταξύ του 1960 και του 1990 εισήχθησαν στην παγκόσμια αγορά κατά μέσο όρο τρία νέα βιολογικά προϊόντα κάθε χρόνο. Από το 1990 έως το 2016 έχουν εισαχθεί κάθε χρόνο 11 νέα βιολογικά φυτοφάρμακα.

Οι συγγραφείς της έκθεσης τονίζουν ότι «τα τελευταία 20 χρόνια ο ρυθμός εισαγωγής νέων βιολογικών φυτοφαρμάκων υπερέβαινε συχνά εκείνο των συμβατικών προϊόντων και η τάση φαίνεται να συνεχίζεται».

Όσον αφορά τη δραστηριότητα των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, το 2017 ήταν το πρώτο έτος κατά το οποίο υπήρχαν περισσότερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τα βιολογικά φυτοφάρμακα από τα συμβατικά προϊόντα φυτοπροστασίας, με τον αριθμό για τα πρώτα να φτάνει τα 173 σε σύγκριση με τα 117.


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Βιολογικά φυτοφάρµακα: Αυξάνονται οι επενδύσεις Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: