ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ποιοι αιγοπροβατοτρόφοι είναι επιλέξιμοι για την ενίσχυση de minimis

 
Θα διευκρινιστί με ΚΥΑ αν θα λάβουν ενίσχυση και οι πεδινοί ...
Την καταβολή κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 42 εκατ. ευρώ σε συνολικά 45.000 αιγοπροβατοτρόφους ανακοίνωσαν στα Καλάβρυτα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.

Η πληρωμή, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα, καθώς ήδη έχει υπογραφεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση από τον κ. Αραχωβίτη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.

Επιλέξιμοι, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, είναι είναι οι αιγοπροβατοτρόφοι όλων των περιοχών, με 20 ζώα και άνω, εφόσον έχουν παραδώσει γάλα. Η ενίσχυση δίνεται για τα θηλυκά αιγοπρόβατα άνω του 1 έτους. Η χορήγησή της είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μένει πλέον να διευκρινιστεί με την ΚΥΑ αν θα χρηματοδοτηθούν μόνο οι κτηνοτρόφοι από ορειν΄ς, ημιορεινές και νησιωτικ΄ς περιοχές, οπότε θα λάβουν περίπου 5 με 5,5 ευρώ την προβατίνα, ή αν θα χρηματοδοτηθούν και οι πεδινοί, οπο΄τε το ποσό (με β΄ση το καταγραφέν ζωικό κεφάλιο) θα ανέλθει στα 2,5 ευρώ η προβατίνα.

Πάντως ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χρηματοδότηση αφορά μόνο τους κτηνοτρόφους μειονεκτικών περιοχών:

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, επανέλαβε τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για την στήριξη της κτηνοτροφίας, δίνοντας παράλληλα και το χρονοδιάγραμμα πληρωμών ενισχύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι το τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «υλοποιούμε: Τη καταβολή έκτακτης οικονομικής βοήθειας (De Minimis) προς τους αιγοπροβατοτρόφους, ύψους 42 εκατ. σε κτηνοτρόφους των ορεινών, μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών. (Η σχετική απόφαση έχει ήδη υπογραφεί από τον αρμόδιο υπουργό και σύντομα θα δημοσιευτεί) Η οικονομική ενίσχυση θα έχει καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα, στις περιοχές που χαρακτηρίζονται από «φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» για τις αιτήσεις 2018».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «η χρηματοδότηση θα είναι αυξημένη κατά 17 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την πρόσκληση, προκειμένου να καλυφθεί ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων» και η «δημόσια δαπάνη, έχει διαμορφωθεί στα 247 εκατ. ευρώ, και κατανέμεται: Για τη χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές, στα 158 εκατομμύρια και για τις μη ορεινές, στα 89 εκατομμύρια ευρώ».

ypaithros.gr
 
 
Aν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Ποιοι αιγοπροβατοτρόφοι είναι επιλέξιμοι για την ενίσχυση de minimis Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 3:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: