ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Οι προτάσεις του S&D για τη νέα ΚΑΠ


Προτάσεις για την επίλυση πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών κρίσεων και την ενίσχυση της αειφορίας φέρνει στο τραπέζι η έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την «Ευημερία και Ισότητα σε μια Βιώσιμη Ευρώπη», που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου.

Μεταξύ άλλων, στο έγγραφο προβληματισμού περιλαμβάνονται συγκεκριμένοι στόχοι-κλειδιά για τη νέα ΚΑΠ, προκειμένου να διευκολυνθεί η δίκαιη μετάβαση σε ένα αειφόρο σύστημα γεωργίας και να ενισχυθεί η δυναμική των αγροτικών περιοχών.


 
Όπως είναι γνωστό, η γεωργία και -κυρίως- η κτηνοτροφία είναι κλάδοι με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η Ανεξάρτητη Επιτροπή θεωρεί κομβικό τον ρόλο των αγροτικών πρακτικών στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, της ρύπανσης του αέρα, των υδάτων και του εδάφους, των καταστροφικών επιπτώσεων στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων, καθώς και τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας.

Για τη μετάβαση στην αειφόρο γεωργία και την ενίσχυση της αγροτικής υπαίθρου, η έκθεση καθορίζει τους παρακάτω βασικούς στόχους που θα πρέπει να εκπληρώσει η ΚΑΠ μετά το 2020:
  • Οι αγρότες θα πρέπει να μπορούν να εξασφαλίζουν τα προς το ζην από τη δουλειά τους
  • Τα μέτρα ρύθμισης των αγροτικών αγορών πρέπει να τίθενται σε ισχύ και να είναι αποτελεσματικά όταν οι αγορές αποτυγχάνουν
  • Η θέση των αγροτών στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων πρέπει να ενισχυθεί
  • Η αγροτική πολιτική πρέπει να στηρίζει τη γεωργία σε ανθρώπινη κλίμακα, επειδή οι μεγάλες επιχειρήσεις που βασίζονται στα κέρδη δεν ανταποκρίνονται στην επιθυμία για ισορροπημένη και δίκαιη αγροτική οικονομία
  • Πρέπει να αναπτυχθεί μια σωστή πολιτική για τα τρόφιμα και τη διατροφή, η οποία να προστατεύει την υγεία του καταναλωτή, ιδίως με την αποκατάσταση των δεσμών μεταξύ της παραγωγής, των τροφίμων και της υγείας, διασφαλίζοντας την αρχή της προφύλαξης, κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί εφόσον τα βιολογικά τρόφιμα και τα υπόλοιπα ποιοτικά προϊόντα καταστούν πιο ορατά και προσβάσιμα σε όλους.
  • Η μετάβαση σε μια αειφόρο και οικονομικά βιώσιμη γεωργία πρέπει να επιταχυνθεί προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι περιβαλλοντικές και κλιματικές προκλήσεις. Η γεωργία θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα εργαλείο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, προασπίζοντας παράλληλα τη βιοποικιλότητα και την καλή διαβίωση των ζώων.

Οι αγροτικές εκτάσεις θα πρέπει να προστατεύονται ώστε να εξασφαλίζεται ότι οι παραγωγοί θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στη γη σε λογικές τιμές, ότι θα ενθαρρύνεται η εγκατάσταση νέων αγροτών στον τομέα, ενώ είναι αναγκαίο να λαμβάνουν ώθηση οι βραχείες αλυσίδες εφοδιασµού και οι τοπικές αγορές.
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 
Οι προτάσεις του S&D για τη νέα ΚΑΠ Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: