Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

207.449 στρέμματα του ΥΠΑΑΤ σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες & νέους αποφοίτους Γεωτεχνικών Σχολών


Υπό αναδιανομή 207.449 στρέμματα από το ΥΠΑΑΤ σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες
Συνολικά 207.449 στρέμματα σε 13 Περιφερειακές Ενότητες σ’ όλη την Ελλάδα, προγραμματίζεται από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αναδιανεμηθούν με ένα ελάχιστο συμβολικό τίμημα σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ανέργους ή όσους ανήκουν σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και σε νέους αποφοίτους Γεωτεχνικών Σχολών, με βάση τα κριτήρια και τη μοριοδότηση που ορίζει ο νόμος 4061/2012 ή με διαγωνισμό.

Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στην Θεσπρωτία, στην Ηλεία, στο Κιλκίς, στη Θεσσαλονίκη και στην Ημαθία, ενώ η μέγιστη έκταση που θα παραχωρηθεί ανά δικαιούχο (φυσικό πρόσωπο) είναι 100 στρέμματα και η διάρκεια της παραχώρησης συζητείται να είναι από 5-25 χρόνια.

Τα παραπάνω αναφέρει, μεταξύ άλλων ο αρμόδιος υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στον «Ταχυδρόμο της Άρτας» στις 18 Ιανουαρίου, με αφορμή τα σενάρια επιδότησης της εξόδου των κτηνοτρόφων από το επάγγελμά τους, για τα οποία ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει καμία σχετική σκέψη.

Αναλυτικά, το περιεχόμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Ερ: Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια έντονη ανησυχία σχετικά με προτάσεις της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής για προσπάθεια εξόδου από το επάγγελμα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων. Κυκλοφορεί ευρέως ότι «πρόθεση των Βρυξελλών είναι να καταρτίσουν πρόγραμμα, το οποίο θα οδηγεί στην... έξοδο τους παραδοσιακούς κτηνοτρόφους, με αντιστάθμισμα σημαντική αποζημίωση για κάποιο χρονικό διάστημα», κάτι που σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο συσχετίζεται με την προσπάθεια χωρών της βόρειας Ευρώπης να ανοίξει ο δρόμος για εξαγωγές γάλακτος προς την χώρα μας και ο αντίστοιχος για τις δικές τους παραγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων όπως και της φέτας. Το ερώτημα είναι αν πράγματι έχει ξεκινήσει αυτή η συζήτηση σε επίπεδο ΕΕ και αρμόδιων επιτροπών για τη νέα ΚΑΠ και τη νέα προγραμματική περίοδο και αν «ναι», ποια η στάση και η απάντηση του υπουργείου;

Απ: Καμία τέτοια σκέψη και καμία συζήτηση δεν υπάρχει ούτε σε επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ ούτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα σενάρια αυτά όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αλλά είναι διαμετρικά αντίθετα με την πολιτική που υλοποιούμε στο υπουργείο και τις διεκδικήσεις που θέτουμε στην ΕΕ και οι οποίες στοχεύουν στην ενίσχυση των κτηνοτρόφων. Ο στόχος μας και η φιλοδοξία μας είναι να κρατήσουμε τον κόσμο της υπαίθρου στις ακριτικές, στις παραμεθόριες περιοχές και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Έχω συναντήσει και συνεργαστεί με τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων όλο το προηγούμενο διάστημα και είδαμε από κοινού τί κινήσεις χρειάζεται να γίνουν για τη βελτίωση του εισοδήματός του. Νομίζω, από την επαφή που έχω με τις κτηνοτροφικές οργανώσεις σ’ όλη τη χώρα, ότι η κατάσταση για το εισόδημα των κτηνοτρόφων θα βελτιωθεί τους επόμενους μήνες.

Ερ: Επιτρέψτε μας ορισμένα ακόμη ερωτήματα, δεδομένου ότι προκύπτουν από την σημερινή πραγματικότητα όσο όμως και από την ιστορική διαδρομή που οι αγρότες της περιοχής έχουν παρακολουθήσει. Διότι υπήρξαν επιδοτήσεις για απόσυρση αγροτικής παραγωγής στο παρελθόν. Ξεκίνησαν με τη γνωστή υπόθεση στα καπνά, ενώ με αντίστοιχες πολιτικές που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο του πλαφόν παραγωγής από ΕΕ, σε περασμένες δεκαετίες, επιδοτήθηκε η απόσυρση εσπεριδοπαραγωγής. Οι εικόνες με πορτοκάλια να θάβονται σε χωματερές στην Άρτα και εργοστάσια χυμοποίησης να κλείνουν οριστικά δεκαετίες πριν, μένουν άσβεστες στη μνήμη μας...

Απ: Τις προηγούμενες δεκαετίες όλοι γνωρίζουμε τι συνέβη σε βάρος και του Έλληνα αγρότη. Ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος ήταν και είναι ο στυλοβάτης, ο θεμέλιος λίθος της ελληνικής οικονομίας αλλά βρίσκονταν στο περιθώριο και δεν απολάμβανε τον κόπο του ο ίδιος αλλά άλλοι. Σήμερα η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και των ανθρώπων που παράγουν τον πλούτο της χώρας μας είναι στην πρώτη γραμμή της πολιτικής μας και ισχυρό μέσο για την ανοικοδόμηση του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας στην μεταμνημονιακή εποχή, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν όλες οι παραγωγικές δυνάμεις της υπαίθρου και να δοθεί νέα πνοή και προοπτική στην παραγωγή και ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου. Επομένως, αυτά που ζήσαμε, καλώς τα θυμόμαστε και πρέπει να τα θυμόμαστε για να μην επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο να επιστρέψουμε σ’ αυτά όπου το τίμημα βέβαια δεν το πλήρωσαν αυτοί που ευθύνονταν αλλά οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και γενικότερα οι εργαζόμενοι.

Ερ: Με αφορμή, λοιπόν, την οικονομική κρίση διατυπώνονται διαρκώς απόψεις ότι η χώρα πρέπει να στραφεί και πάλι στην πρωτογενή παραγωγή. Αποτελεί και επίσημη θέση του υπουργείου αυτό;

Απ: Είμαστε αποφασισμένοι να αναμορφώσουμε και να στηρίξουμε την πρωτογενή παραγωγή αλλά και την μεταποίηση προς όφελος των παραγωγών και θα το κάνουμε άμεσα εκμεταλλευόμενοι κάθε δυνατότητα που υπάρχει και δίνοντας μάχη όχι μόνο στο εσωτερικό απέναντι στα συμφέροντα που απομυζούν την αξία του μόχθου των αγροτών και των κτηνοτρόφων, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη νέα ΚΑΠ. Το πώς, το αποδεικνύουμε κάθε μέρα με την πολιτική που ασκούμε και τους νόμους που ψηφίζουμε. Βασικό σημείο της στρατηγικής μας είναι η προσπάθεια που έχουμε ήδη ξεκινήσει για τη μείωση του κόστους παραγωγής στο χωράφι, από συνδυασμό μέτρων και ενεργειών. Εξετάζουμε κάθε διαθέσιμο μέτρο και το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες κινήσεις. Τα εργαλεία τα έχουμε στη διάθεσή μας και θα τα αξιοποιήσουμε.

Όμως η μείωση του κόστους παραγωγής έχει αναγκαία προϋπόθεση για να είναι ουσιαστική συγκριτικά με σήμερα, οι Έλληνες αγρότες να προχωρήσουν μαζικά στην ίδρυση όσο το δυνατόν περισσότερων οργανώσεων παραγωγών, οι οποίες στη συνέχεια θα δημιουργήσουν τις δικές τους Ενώσεις Ομάδων Παραγωγών, με κίνητρα για επενδύσεις και συλλογική διαχείριση της παραγωγής. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι ήδη γνωστές οι πρωτοβουλίες του υπουργείου.

Ερ: Ποιές οι πρωτοβουλίες σε πολιτικό επίπεδο που έχουν αναληφθεί ή θα αναληφθούν άμεσα ώστε να στηριχθούν οι μικρομεσαίοι παραγωγοί στον αντίποδα όσων θα είχαν λόγους (εντός ή εκτός συνόρων), να εγκαταλειφθούν οι μικρές εκμεταλλεύσεις, οι οικογενειακές φάρμες κλπ;

Απ: Προτεραιότητά μας είναι να δημιουργήσουμε όλο εκείνο το νομικό πλαίσιο, που θα δώσει στην αγροτική παραγωγή μια άλλη προοπτική, που θα δώσει στον Έλληνα αγρότη τη δυνατότητά του να αυξήσει το εισόδημά του, την παραγωγή επώνυμων, ταυτοποιημένων προϊόντων, που θα έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία. Πυρήνας της πολιτικής μας είναι η ενίσχυση της ίδρυσης συνεταιρισμών και η συμμετοχή των αγροτών σ’ αυτούς ή σ’ άλλα συνεργατικά παραγωγικά σχήματα. Ξεκινώντας από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο του 2018, συνεχίσαμε με σταθερά βήματα και προσεκτικές κινήσεις και στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν κι άλλες, με βασικότερο την κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίου για την εκπροσώπηση αγροτών και συνεταιρισμών.

Για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής προχωρήσαμε ήδη σε στοχευμένα μέτρα όπως: Πληρωμή κρατικών ενισχύσεων de minimis σ’ όλους τους αιγοπροβατοτρόφους ύψους 5 ευρώ ανά ζώο, που ανακοινώθηκε στα Καλάβρυτα από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και πληρώθηκε αρκετές μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Έκδοση της νέας υπό σύνταξη Υπουργικής Απόφασης, που προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις, ακόμα και κλείσιμο/αφαίρεση άδειας επιχειρήσεων σε περιπτώσεις υποτροπής σοβαρών παραβάσεων στο γάλα. Προστασία των επιδοτήσεων μέχρι 7.500 ευρώ κλπ. Ποιοτική αναβάθμιση των ελέγχων στο φρέσκο γάλα και στη μεταποίηση γάλακτος και κρέατος με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων ελεγκτικών φορέων. Νόμο για τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας και θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Ερ: Πώς ξεκινά το υπουργείο σας το 2019;

Απ: Το 2019 ξεκινά ήδη από μία πολύ καλύτερη αφετηρία για τους δύο κλάδους, τον κτηνοτροφικό και τον αγροτικό, σε σχέση με το 2018.Από την 1η Νοεμβρίου του 2018 μπήκε ήδη οριστικό τέλος στο προηγούμενο καθεστώς παραχώρησης εκτάσεων ιδιοκτησίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με την απόφαση που υπέγραψα, από την 1η Νοεμβρίου λήγουν όλα τα καθεστώτα παραχώρησης που ίσχυαν μέχρι τώρα για τις συγκεκριμένες εκτάσεις.

Όσες εκτάσεις είναι καλλιεργήσιμες ή είναι βοσκότοποι θα παραχωρηθούν με ένα ελάχιστο συμβολικό τίμημα σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες- σε ανέργους ή όσους ανήκουν σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και σε νέους αποφοίτους Γεωτεχνικών Σχολών, με βάση τα κριτήρια και τη μοριοδότηση που ορίζει ο νόμος 4061/2012 ή με διαγωνισμό.

Ερ: Ποιος είναι ο στόχος σας;

Απ: Στόχος είναι η παραχώρηση φτηνής παραγωγικής γης, η ενίσχυση των νέων ανθρώπων της Περιφέρειας αλλά και η καταπολέμηση του φαινομένου της υπενοικίασης δημόσιας γης από παραχωρησιούχους που δεν κατοικούσαν καν στην περιοχή, σε καλλιεργητές με δικαιώματα.

Συνολικά, θα αναδιανεμηθούν 207.449 στρέμματα σε 13 Περιφερειακές Ενότητες σ’ όλη την Ελλάδα, βάσει μοριοδότησης και κοινωνικών κριτηρίων. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στην Θεσπρωτία, στην Ηλεία, στο Κιλκίς, στη Θεσσαλονίκη και στην Ημαθία. Η μέγιστη έκταση που θα παραχωρηθεί ανά δικαιούχο (φυσικό πρόσωπο) είναι 100 στρέμματα, ενώ η διάρκεια της παραχώρησης συζητείται να είναι από 5-25 χρόνια. Μέχρι τώρα οι εκτάσεις αυτές ήταν παραχωρημένες σε 5.923 δικαιούχους, βάσει των στοιχείων του υπουργείου. Η διακοπή των παλαιών συμβολαίων δεν σημαίνει και τον οριστικό αποκλεισμό των σημερινών δικαιούχων στην περίπτωση που πληρούν τα κριτήρια παραχώρησης εκτάσεων.

Ήδη επιλύσαμε μια σειρά από προβλήματα που υπήρχαν, όπως με τις πληρωμές. Οι νόμοι που ψηφίσαμε είναι η βάση, πάνω στην οποία μπορούμε θα οικοδομήσουμε την νέα εικόνα της ελληνικής υπαίθρου που καμία σχέση δεν θα έχει με την ύπαιθρο του μαρασμού και της εγκατάλειψης που γνωρίζαμε μέχρι πριν λίγο καιρό.

Ερ: Έχετε κάτι να ανακοινώσετε αναφορικά με τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης;

Απ: Η ανάθεση διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης βρίσκεται σε εξέλιξη ανά Περιφέρεια, καθώς και το νομοσχέδιο για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, που θα απλοποιεί την διαδικασία αδειοδότησης. Πρόσφατα συναντήθηκα με τους περιφερειάρχες και συμφωνήθηκε ένας οδικός χάρτης για επιτάχυνση των διαδικασιών για τα διαχειριστικά σχέδια των βοσκοτόπων έτσι ώστε να προχωρήσουμε στις πρώτες συμβάσεις και προκηρύξεις διαχειριστικών σχεδίων για τη χώρα. Πρόκειται για ένα κομβικό έργο καθώς τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης (ΔΣΒ) θα αποδώσουν πολλαπλάσιες επιλέξιμες εκτάσεις. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα αποτελέσουν τη βάση για να πολλαπλασιασθεί η βοσκοϊκανόητα της χώρας και να μειωθεί το κόστος για αγορά ζωοτροφών.

Ερ: Την ίδια στιγμή, παρά την υψηλή ζήτηση της φέτας στο εξωτερικό και την ετήσια (στοιχεία 2018) εξαγωγή 60.000 τόνων που επιφέρει περί τα 370 εκατ. ευρώ συνάλλαγμα στην εθνική οικονομία, οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα γνωρίζουν πρωτοφανή συμπίεση για τον παραγωγό. Οι κτηνοτρόφοι συχνά κάνουν λόγο για την ανάγκη ελέγχων παράνομων εισαγωγών. Υπάρχουν και αν «ναι» ποια τα στοιχεία από αυτούς τους ελέγχους;

Απ: Αναγνωρίζουμε πως ο κλάδος των κτηνοτρόφων περνά δύσκολες εποχές εξαιτίας της μειωμένης τιμής του γάλακτος από τη μια και από την άλλη λόγω των ειδικών συνθηκών που έχουν επιδεινώσει την κατάσταση τα τελευταία χρόνια, ειδικά για την ποιμενική κτηνοτροφία. Έχω επαναλάβει πως βλέπω μία απροθυμία από τις βιομηχανίες γάλακτος να συζητήσουν στο ίδιο τραπέζι με τους παραγωγούς για το μείζον θέμα των τιμών. Μπροστά στη μεγιστοποίηση του κέρδους τους δεν διστάζουν να συμπιέσουν προς τα κάτω την τιμή της φέτας, την ίδια στιγμή που οι εξαγωγές φέτας αυξάνονται διαρκώς καθώς είναι το πιο γνωστό ελληνικό προϊόν διεθνώς! Ταυτόχρονα, συμπιέζουν την τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος και αρνούνται να διαπραγματευθούν με τους κτηνοτρόφους σε συλλογικό επίπεδο, για να επιτευχθεί μία αμοιβαία επωφελής λύση. Εμείς ως υπουργείο έχουμε αποφασίσει να επιβάλλουμε τη νομιμότητα και να έρθουμε αντιμέτωποι με τις βιομηχανίες όχι αύριο αλλά... χτες.

Στις 19 Οκτωβρίου ο ΕΛΓΟ “Δήμητρα” επέβαλε πρόστιμο σε 11 επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας γάλακτος για τη μη επιβολή μηνιαίων ισοζυγίων γάλακτος. Την ίδια μέρα η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε την έναρξη αυτεπάγγελτης έρευνας κατά της μεγαλύτερης ξένης γαλακτοβιομηχανίας, που δραστηριοποιείται με εργοστάσιο στην Ελλάδα, για παραβίαση των όρων του ανταγωνισμού στη χονδρική πώληση.Ασφαλώς το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων δεν επηρεάζει και υποβαθμίζει μόνο τα αγροτικά αλλά και τα κτηνοτροφικά προϊόντα. Είμαστε αποφασισμένοι να το ελέγξουμε, για να προστατέψουμε τα μέσο-μακροπρόθεσμα συμφέροντα των παραγωγών μας αλλά και γενικότερα κρίσιμων τομέων της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Σύντομα, θα υπάρξουν τα πρώτα αποτελέσματα από τους ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ και των συναρμόδιων υπουργείων και άλλων δημόσιων φορέων με την βοήθεια του ΣΥΚΕΑΑΠ.

taxydromosartas.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
207.449 στρέμματα του ΥΠΑΑΤ σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες & νέους αποφοίτους Γεωτεχνικών Σχολών Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 4:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: