ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Βαμβάκι:Ετοιμάζουν προσφυγή οι αγρότες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά των εκκοκκιστών

 
Από αιχµή του δόρατος της τελευταίας καλλιεργητικής περιόδου το βαµβάκι εξελίσσεται σε πέτρα του σκανδάλου και αιτία πολέµου αφενός στον θεσσαλικό κάµπο, αλλά και σε άλλες αγροτικές περιοχές.

Η εξέλιξη που πήραν τα πράγµατα όσον αφορά τις τιµές του προϊόντος τη φετινή χρονιά, όχι µόνο δεν ικανοποίησε τους καλλιεργητές, αλλά αντίθετα εξαγρίωσε τον αγροτικό κόσµο, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι το βαµβάκι θα αποτελέσει τη φωτιά που θα ανάψει τα µπλόκα του Γενάρη. Κατά κοινή οµολογία, η τιµή που έδωσαν φέτος οι εκκοκκιστές για το πολύ καλής ποιότητας βαµβάκι υπολείπεται σηµαντικά της πραγµατικής του αξίας, µε τους βαµβακοκαλλιεργητές να ετοιµάζονται ακόµα και να προσφύγουν στην Επιτροπή Ανταγωνισµού προκειµένου να ελεγχθεί το ενδεχόµενο ύπαρξης καρτέλ εκκοκκιστών στο προϊόν.

Όµως φέτος οι συγκυρίες σε διεθνές επίπεδο (εµπορική διαµάχη ΗΠΑ-Κίνας, πίεση στα χρηµατιστήρια, η περιορισµένη δραστηριότητα Τουρκίας και Αιγύπτου) φαίνεται πως έδωσαν το «κατάλληλο» πάτηµα στους εκκοκκιστές να «κρατήσουν» την τιµή του βαµβακιού, παρά το γεγονός ότι η χρονιά ξεκίνησε µε τις καλύτερες προϋποθέσεις. Το τελευταίο διάστηµα, οι εκκαθαρίσεις στους παραγωγούς δεν ξεπερνούν τα 50 λεπτά. Στη Θεσσαλία ο Μάρκου κόβει επιταγές στα 48 µε 50 λεπτά και ο Καραγιώργος στα 48-49 λεπτά το κιλό, µε το 50άρικο µόνο σε όσους είχαν συµφωνήσει επιτόπου στην πλατφόρµα κατά την παράδοση. Αυτό που έχουν να περιµένουν οι καλλιεργητές τώρα είναι τα 2-3 λεπτά από το πριµ ποιότητας, που αφορά όµως µόνο όσους είχαν συγκεκριµένες και προκαθορισµένες προδιαγραφές και εφόσον χρησιµοποίησαν τις συµφωνηµένες ποικιλίες.

Βέβαια στις αρχές τηε εκκοκκισικής περιόδου κόπηκαν και τιμολόγια στη Λιβαδειά με 55 και 56 λεπτά το κιλό, όπως ανέφερε στο πλαίσιο της διεπαγγελματικής ο εκπρόσωπος των παραγωγών Βασίλης Γιαννάκος, αλλά τότε οι εκκοκκιστές έτρεχαν να κλείσουν προκαθορισμούς που είχαν κάνει το καλοκαίρι, ενώ στη συνέχεια, όταν η αγορ΄άρχισε να δείχνει τις αρνητικές της τάσεις, έγιναν πιο επιφυλακτικοί. Αρνητικό γεγονός το τελευταίο διάστημα για τη διεθνή τιμή του βαμβακιού είναι η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, ενώ στα θετικά σ σχέση με πέρυσι ειναι η ισοτιμία δολαρίου- ευρώ. Το εκκοκκισμένο τις τελευταίες ημέρες έχει υποχωρήσει στα 72,2 σεντς τη λίμπρα, γεγονός που σημαίνει πρακτικά πως το σύσπορο με αναγωγή βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα για φέτος στα 51 με 52 λεπτά, όταν το καλοκαίρι είχε αγγίξει και τα 60 λεπτά.

Πηγή πληροφοριών: agronews.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 
 
Βαμβάκι:Ετοιμάζουν προσφυγή οι αγρότες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά των εκκοκκιστών Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: