Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Επιταχύνει τις εξελίξεις το Μαξίμου: Ψήφος εμπιστοσύνης ή «Πρέσπες» μέσα στην εβδομάδα στη Βουλή


Επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων, μετά και την ψήφιση της συνταγματικής αλλαγής στα Σκόπια, επιδιώκει πλέον το Μαξίμου, θέλοντας να καθαρίσει, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, το θολό πολιτικό σκηνικό που προκάλεσε η αποστασιοποίηση του Πάνου Καμμένου και η απειλή του για αποχώρηση από την κυβέρνηση.

Με την κίνησή του να φέρει ένα 24ώρο νωρίτερα τη συνάντησή του με τον κ. Καμμένο, στην οποία και θα καθοριστεί ο τρόπος του «διαζυγίου» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ο κ. Αλ. Τσίπρας θέλει να κλείσει το συντομότερο την εκκρεμότητα με τον μέχρι σήμερα κυβερνητικό του εταίρο.

Κι αυτό όχι μόνον γιατί, όπως λένε πηγές του Μαξίμου «δεν ήθελε να συντηρείται το κλίμα αβεβαιότητας και σύγχυσης» αλλά και διότι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newpost, ο ίδιος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα, εντός της εβδομάδος και ανάλογα με το αποτέλεσμα της συνάντησης:

– είτε σε διαδικασία αναζήτησης ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, μετά την πιθανή αποχώρηση των ΑΝΕΛ από τη συμπολίτευση

– είτε, σε περίπτωση υποχώρησης από πλευράς Καμμένου, στην ταχεία κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών προς έγκριση από τη Βουλή.

Προς αυτή την κατεύθυνση της επιτάχυνσης δεν αποκλείεται να έχουν συμβάλλει και τα κρούσματα επιθέσεων που δέχονται, τηλεφωνικώς και με sms, βουλευτές που σκέφτονται να στηρίξουν τη «Συμφωνία των Πρεσπών», τους οποίους και το Μαξίμου δεν έχει λόγο να τους αφήσει υπό πίεση.

Ο Πρωθυπουργός δεν δείχνει, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, πρόθυμος να ικανοποιήσει το αίτημα (κατά άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «εκβιασμό») του Πάνου Καμμένου για αποπομπή από το υπουργικό συμβούλιο των στελεχών που υπέδειξαν η ΑΝΕΛ, ακόμη και παρά τη θέλησή τους.

Εφόσον αυτή η πληροφορία επιβεβαιωθεί, ο κ. Τσίπρας επιλέγει μία ευθεία ρήξη με τον επί 4ετία πιστό κυβερνητικό του εταίρο, ρίσκο που πιθανώς ερμηνεύεται από τη βεβαιότητα που εκφράζουν κυβερνητικά στελέχη ότι έχει βρεθεί ήδη η νέα πλειοψηφία των «151» βουλευτών, που απαιτούνται για τη «δεδηλωμένη».

Το αίτημα Καμμένου

Υπενθυμίζεται, πως ο κ. Καμμένος θα ζητούσε από τον Πρωθυπουργό να μην συμπεριλάβει κανένα από τα στελέχη του στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Σε αυτή την περίπτωση το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα μπορούσε να είναι συναινετικό με τον επικεφαλής του Πενταγώνου να θέτει μεν θέμα κομματικής πειθαρχίας στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά να μην πράττει το ίδιο και στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Με αυτόν τον τρόπο, οι απώλειες για τους ΑΝΕΛ θα περιοριστούν στον Θανάση Παπαχριστόπουλο και στην Έλενα Κουντουρά και θα παραμείνει με 5 βουλευτές τους επόμενους μήνες. Κομβικό ρόλο σε αυτό το «deal» παίζει ο Βασίλης Κόκκαλης. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, όμως φέρεται πως θα στηρίξει την κυβέρνηση.

Συνεπώς, θα πρέπει να αποχωρήσει από το χαρτοφυλάκιό του προκειμένου να μην χρειαστεί ο Πάνος Καμμένος να τον διαγράψει και να μείνει με 4 βουλευτές, γεγονός που θα χαλούσε την ισορροπία. Υπενθυμίζεται πως την αλλαγή της ονομασίας των γειτόνων σε «Βόρεια Μακεδονία» δεν θα ψηφίσουν επίσης, εκτός από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, ο Κώστας Κατσίκης, η Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά και ο Κώστας Ζουράρις.

Πηγή: newpost

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Επιταχύνει τις εξελίξεις το Μαξίμου: Ψήφος εμπιστοσύνης ή «Πρέσπες» μέσα στην εβδομάδα στη Βουλή Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:34 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: