Μεσσηνιακός & ακτές Τριφυλίας στο χάρτη ερευνών για πετρέλαιο

Ο Μεσσηνιακός Κόλπος και οι ακτές της Τριφυλίας περιλαμβάνονται στο χάρτη με τις νέες περιοχές ερευνών για πετρέλαιο - φυσικό αέριο. ...


Ο Μεσσηνιακός Κόλπος και οι ακτές της Τριφυλίας περιλαμβάνονται στο χάρτη με τις νέες περιοχές ερευνών για πετρέλαιο - φυσικό αέριο.

Οι νέες περιοχές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της huffingtonpost.gr "βρίσκονται στα νότια της Κρήτης και σε όλο το μήκος του Ιονίου Πελάγους, μέχρι τη θάλασσα των Αντικυθήρων. Πρακτικά, αξιοποιείται ο χώρος της ελληνικής ΑΟΖ από τα νότια μέχρι τα δυτικά της χώρας, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα νοητό «διάδρομο», από όπου θα μπορούσε να διέλθει μελλοντικά ο αγωγός EastMed, εφόσον τελικά υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο από κοινού με την Κύπρο και το Ισραήλ, προκειμένου να μεταφερθεί στην Ευρώπη με ασφάλεια το φυσικό αέριο από την κυπριακή ΑΟΖ -ή και από τις ελληνικές περιοχές στα νότια της Κρήτης. Το μεγάλο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου αγωγού είναι πως έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει φυσικό αέριο -όχι από τον Βορρά προς το Νότο, δηλαδή από τη Ρωσία...- αλλά από το Νότο της Ευρώπης προς τον Βορρά, ενισχύοντας τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. Η αμερικανική πλευρά ευνοεί ιδιαίτερα μία τέτοια προοπτική και δεν είναι τυχαίο ότι μόλις στις 30 Δεκεμβρίου υποδέχθηκε η Ρεβυθούσα το πρώτο φορτίο φυσικού αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα, που μετέφερε ελληνικό τάνκερ".

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ: "Μέσα στο πρώτο τρίμηνο αυτού του έτους το ελληνικό Κοινοβούλιο προβλέπεται να κυρώσει τη συμφωνία παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εξόρυξης στην κοινοπραξία TOTAL, Exxon Mobil, ΕΛΠΕ για δύο περιοχές στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αμέσως μετά θα αρχίσει η προετοιμασία για την υλοποίηση της συμφωνίας. Δηλαδή, θα δρομολογηθούν οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες -μία εξαιρετικά σύνθετη επιχείρηση, που θεωρητικά θα καταλήξει σε ερευνητικές γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη στη θάλασσα νοτιοδυτικά - δυτικά της Κρήτης. Ταυτόχρονα, στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) «τρέχουν» σε εντατικούς ρυθμούς την παρουσίαση μελετών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2018, ώστε να διαχυθεί αυτή η πληροφόρηση μέσω επιστημονικών συνεδρίων, καθώς και σε διεθνή επιχειρηματικά ή πολιτικά φόρα, με στόχο να προσελκύσουν το ενδιαφέρον εταιρειών σε νέες περιοχές".


Aν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια