ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ενστάσεις κτηνοτρόφων για την επικαιροποίηση των επιλέξιμων βοσκότοπων


Ενστάσεις για την πρόσκληση των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειών προς τους κτηνοτρόφους να προσέλθουν στα γραφεία των υπηρεσιών, προκειμένου να λάβουν γνώση ενυπόγραφα για την ισχύουσα κατανομή των επιλέξιμων βοσκότοπων για το έτος 2018, εκφράζει η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας. Ιδιαίτερα η φράση στην επίμαχη ανακοίνωση ότι «σε περίπτωση μη προσέλευσης θεωρείται ότι οι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι αποδέχονται την κατανομή ως έχει και χάνουν το δικαίωμα για να υποβάλουν αίτηση χωροταξικής ανακατανομής για το έτος 2019 (δικαίωμα ένστασης)» εγείρει πολλά ερωτήματα εκ μέρους της Ομοσπονδίας, η οποία διερωτάται για τη σκοπιμότητα αυτής.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΔΑΟΚ κυρίως στις περιφέρειες Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Μακεδονίας λίγο πριν από τα Χριστούγεννα εξέδωσαν ανακοίνωση, με την οποία καλούν τους κτηνοτρόφους να προσέλθουν στα γραφεία των υπηρεσιών, εντός προθεσμίας 30 ημερών (για τον Νομό Λάρισας η προθεσμία λήγει 21 Ιανουαρίου), για τη διαδικασία επικαιροποίησης των καταστάσεων κατανομής των επιλέξιμων βοσκότοπων του έτους 2018, αφού σύμφωνα με τη διαδικασία μίσθωσης βοσκήσιμων γαιών, (ΦΕΚ Β΄ 1812/21-5- 2018), έγινε εκτύπωση των καταστάσεων με όλους τους δικαιούχους και τις εκτάσεις που τους κατανεμήθηκαν.

Σύμφωνα με τον τεχνικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας, Γιάννη Κόκκουρα, «από το 2015, περί τα μέσα Οκτωβρίου δινόταν αυτόματα μια τεχνική λύση με την κατανομή βοσκότοπων, προκειμένου να δοθεί απρόσκοπτα η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης. Φέτος, για λόγους που δεν γνωρίζουμε, καλούμαστε να προσέλθουμε στα γραφεία των περιφερειών, μέσα σε 30 μέρες, σε μια δύσκολη από πλευράς καιρικών συνθηκών εποχή, για να λάβουμε γνώση του βοσκότοπου που κατέχουμε. Αν δεν το κάνουμε, χάνουμε το δικαίωμα της ένστασης (αίτηση χωροταξικής ανακατανομής) για το επόμενο έτος. Οι κτηνοτρόφοι φοβούνται ότι σε πιθανό μελλοντικό έλεγχο από ευρωπαικά όργανα για την κατοχή και αξιοποίηση βοσκότοπων, θα βρεθούν εκτεθειμένοι».

Από την πλευρά τους, στελέχη της ΔΑΟΚ, σχολιάζοντας τα παραπάνω, υποστηρίζουν πως «δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, καθώς ουσιαστικά δεν αλλάζει κάτι επί της διαδικασίας. Τα προηγούμενα χρόνια, για να καταθέσει κάποιος ένσταση έπρεπε να προσέλθει στα γραφεία της ΔΑΟΚ μέχρι το τέλος του έτους. Έτσι γίνεται και τώρα. Απλά όποιος δεν έχει αντιρρήσεις, δεν χρειάζεται να προσέλθει στα γραφεία, καθώς αποδέχεται την κατανομή».

Αρκετοί κτηνοτρόφοι, κάποιοι μάλιστα πολύ πριν οριστικοποιηθούν οι πίνακες κατανομής των βοσκότοπων, προσήλθαν στα γραφεία της ΔΑΟΚ για να καταθέσουν ένσταση. Φέτος, αυτή η διαδικασία για τη Θεσσαλία λήγει στις 21 Ιανουαρίου, αλλά τα χρονικά περιθώρια που επιβλήθηκαν προκάλεσαν την αντίδραση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας.

ypaithros.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 
Ενστάσεις κτηνοτρόφων για την επικαιροποίηση των επιλέξιμων βοσκότοπων Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: