Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Το Α.Ε.Ι.''ΤΕΙ Κρήτης'' γίνεται ''Πανεπιστήμιο''.....


Το ΤΕΙ Κρήτης γίνεται Πανεπιστήμιο με στόχο τη συνεργασία με τα άλλα δύο Ιδρύματα της μεγαλονήσου .Τα μέλη της Επιτροπής ομόφωνα εξέφρασαν την άποψη ότι τα καταγεγραμμένα ακαδημαϊκά δεδομένα και οι εν γένει επιδόσεις του Ιδρύματος δικαιολογούν ανενδοίαστα την μετατροπή του ΤΕΙ Κρήτης σε πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Τη μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης σε Πανεπιστήμιο και μελλοντικά τη συνεργασία του με τα άλλα δύο Ιδρύματα της μεγαλονήσου αποφασίστηκε στη σημερινή δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής “Γαβρόγλου” που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας, επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ του esos .

Ειδικότερα στη συνεδρίαση έγινε , ακρόαση των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης , όπου οι Πρυτανικές Αρχές των δύο ιδρυμάτων επέμειναν στην ανάγκη να διατηρήσουν τις διακριτές πανεπιστημιακές τους ταυτότητες τονίζοντας όμως παράλληλα την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν με το τρίτο πανεπιστημιακό ίδρυμα που θα έλθει να ενισχύσει και να εμπλουτίσει το ακαδημαϊκό οικοσύστημα της Κρήτης.

Τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, τόνισαν ότι, «σε αυτήν την κρίσιμη φάση, χάνεται μια ιστορική ευκαιρία για τη δημιουργία μεγάλης κλίμακας συνεργειών που θα μετέτρεπαν την περιφέρεια Κρήτης σε πανεπιστημιακή και ερευνητική ατμομηχανή διεθνούς εμβέλειας, επιβεβαιώνουν τον σεβασμό και την προσήλωσή τους στην αυταξία του αυτοδιοίκητου των δημόσιων πανεπιστημίων».

Με το σκεπτικό αυτό η Επιτροπή «Γαβρόγλου» αποφάσισε να μεριμνήσει ώστε η τελική προτεινόμενη μορφή του τρίτου Πανεπιστημίου, που σύντομα θα προκύψει από την μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης, να δημιουργεί όρους και προϋποθέσεις γόνιμων μελλοντικών συνεργειών – πράγμα που άλλωστε αποτελεί κοινό οραματικό στόχο όλων των εμπλεκομένων, ακόμη κι αν τούτο στην τρέχουσα συγκυρία δεν είναι εφικτό.

Μετά τη λεπτομερή μελέτη του ακαδημαϊκού φακέλου, καθώς και των έως τώρα αξιολογήσεων του ΤΕΙ Κρήτης, τα μέλη της Επιτροπής ομόφωνα εξέφρασαν την άποψη ότι τα καταγεγραμμένα ακαδημαϊκά δεδομένα και οι εν γένει επιδόσεις του Ιδρύματος δικαιολογούν ανενδοίαστα την μετατροπή του ΤΕΙ Κρήτης σε πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Ειδικότερα, η Επιτροπή εξέτασε την υποψηφιότητα του ΤΕΙ Κρήτης λαμβάνοντας υπόψη τα εξής κριτήρια:
 • την ακαδημαϊκή ποιότητα του Ιδρύματος,
 • τις υποδομές και το επιστημονικό δυναμικό,
 • τη δυναμική μελλοντικής ανάπτυξης και, τέλος,
 • τη βιωσιμότητα ενός τρίτου πανεπιστημιακού ιδρύματος στην Κρήτη.
Η θετική αποτίμηση της Επιτροπής σε όλα τα ανωτέρω κριτήρια θα συμπεριληφθεί στις τελικές προτάσεις που θα περιέχει το πόρισμα που θα κατατεθεί στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Διαφωνία

Την αντίθεσή της ως προς την αυτόνομη μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης σε πανεπιστημιακό ίδρυμα εξέφρασε η Καθηγήτρια του ΤΕΙ Θεσσαλίας Ελένη Βογιατζή - όχι ως προς τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα του ΤΕΙ Κρήτης και την ικανοποίηση των κριτηρίων που εκ των προτέρων είχε θέσει η Επιτροπή - αλλά διότι το μέλος προτάσσει σε κάθε περίπτωση την επιδίωξη συνεργειών με ήδη υφιστάμενο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Κρήτης.

Ευχαριστήριο στο Παν. Αιγαίου

Τέλος, η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε την αποστολή θερμής ευχαριστήριας επιστολής προς την Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη καθώς και στα μέλη της Συγκλήτου «των οποίων το γνήσιο και πηγαίο ενδιαφέρον για την μελλοντική προοπτική του ΤΕΙ Κρήτης τιμά τόσο το ίδιο το ΤΕΙ Κρήτης όσο και την Επιτροπή».

Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, η μέριμνα των μελών της Επιτροπής για την αποτροπή ενδεχόμενης χωροταξικής διασποράς σε τρείς νησιωτικές περιφέρειες, κάτι που άλλωστε είχε ήδη συζητηθεί διεξοδικά κατά την 1η συνεδρίαση της Επιτροπής, δεν επέτρεψε την περαιτέρω συζήτηση μιας καθ’ όλα τιμητικής ακαδημαϊκής πρότασης.

Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Τα μέλη της Επιτροπής «Γαβρόγλου» είναι τα εξής:
 • Ηλίας Γεωργαντάς
 • Ελένη Βογιατζή
 • Μανώλης Δρακάκης
 • Νικόλαος Κατσαράκης
 • Θρασύβουλος Μανιός
 • Γεώργιος Παναγιωτάκης
 • Νεκτάριος Παπαδογιάννης
 • Ιωάννης Σαριδάκης
 • Νεκτάριος Ταβερναράκης
 • Αναστάσιος Τσίνας
 • Χρήστος Φλώρος

esos.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Το Α.Ε.Ι.''ΤΕΙ Κρήτης'' γίνεται ''Πανεπιστήμιο''..... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: