ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Η Νίκη Κεραμέως για το Διεθνές Παν/μιο, την συγχώνευση & την παραίτηση Γραμμένου


Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ εάν γίνει κυβέρνηση θα προχωρήσει στην μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Τεχνολογιών όπως είχε δηλώσει κατά την διάρκεια συζήτησης με νέους στη Θεσσαλονίκη ( δείτε το σχετικό βίντεο εδώ : youtube.com) τον Μάιο του 18 ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης;  foititikanea.gr

Συνέντευξη της βουλευτή Επικρατείας & Τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ κας Νίκη Κεραμέως, στον Αθήνα 9.84 και στη Νόνη Καραγιάννη, για το Διεθνές Παν/μιο, την  συγχώνευση των τριών ΤΕΙ & την παραίτηση Γραμμένου. 

Η κα Κεραμέως δεν διευκρίνισε εάν η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ θα προχωρήσει στην μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Τεχνολογιών όπως είχε ανακοινώσει τον Μάιο του 18 ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης (Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πανεπιστήμια εφαρμοσμένων τεχνολογιών, μείωση χρονικής διάρκειας σπουδών - θα ακυρώσουμε τις διατάξεις των Φίλη, Μπαλτά, Γαβρόγλου: foititikanea.gr)


Κυριάκος Μητσοτάκης .....Συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων -ΤΕΙ: ''Να ξαναδούμε όλον τον χάρτη των πανεπιστημίων στη χώρα και να δούμε επίσης τι θέλουμε να κάνουμε με την τεχνική εκπαίδευση. Γιατί αυτό το οποίο γίνεται από την κυβέρνηση είναι μία πολιτική που χαϊδεύει αυτιά. Το να λέμε ότι θα κάνουμε όλα τα τεχνολογικά ιδρύματα, πανεπιστήμια ή θα συνενώσουμε τα τεχνολογικά ιδρύματα με πανεπιστήμια δεν μου λέει εμένα απολύτως τίποτε. Η χώρα χρειάζεται πανεπιστήμια εφαρμοσμένων τεχνολογιών. Αυτός είναι ο σωστός όρος για τα σημερινά ΤΕΙ. Τα πανεπιστήμια αυτά, από τη φύση τους είναι πιο κοντά στην παραγωγική διαδικασία, προσφέρουν περισσότερα εργαστήρια, περισσότερες ευκαιρίες για πρακτική άσκηση. Και ακόμη και στα σημερινά ΤΕΙ υπάρχουν σχολές των οποίων οι απόφοιτοι έχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες να βρουν δουλειά σε σχέση με πολλές πανεπιστημιακές σχολές. Άρα θέλουμε να διαφυλάξουμε αυτόν τον χαρακτήρα των ΤΕΙ, βελτιώνοντας τη δυνατότητα τους να είναι πιο κοντά στην πραγματική αγορά''.

Αναλυτικά η συνέντευξη της κας Κεραμέως στην Νόνη Καραγιάννη 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝ/ΜΙΟ, ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΡΙΩΝ ΤΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ. ΓΡΑΜΜΕΝΟΥ

-Νόνη Καραγιάννη: Κατ αρχήν, είστε κατά της συγχώνευσης ΤΕΙ;
-Νίκη Κεραμέως: “Είμαστε κατά της επιχειρούμενης υποβάθμισης στα ΤΕΙ, της αναδιάταξης του παν/μιακού χάρτη της χώρας χωρίς αντικειμενικά ακαδημαϊκά κριτήρια και αξιολόγηση των συγκεκριμένων ιδρυμάτων, χωρίς σχεδιασμό και μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Δηλαδή,πως θα είναι το νέο σχήμα, πόσα τμήματα και campus θα έχει,είναι λειτουργικό και οικονομικά εφικτό ; Το Διεθνές Παν/μιο είναι το μόνο που θα λειτουργεί αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα και με μεταπτυχιακά, ενώ απευθύνεται σε Έλληνες, όπως και σε ξένους φοιτητές. Είναι το νεώτερο ελληνικό δημόσιο ΑΕΙ και στην υψηλότερη βαθμίδα αξιολόγησης, αλλά ταυτόχρονα ένα πολύ μικρό Ίδρυμα με μόλις 500 φοιτητές. Η κυβέρνηση προτείνει να απορροφήσει το Διεθνές Πανεπιστήμιο τρία προϋπάρχοντα ΤΕΙ, καταργώντας τα και εντάσσοντάς τα στο Διεθνές. Όμως οι φοιτητές των ΤΕΙ είναι 40 χιλιάδες και του Διεθνούς 500. Δεν μπορεί να γίνει αυτό και θα οδηγήσει σε υποβάθμιση».

-ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑ ΤΕΙ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΩΤΕΡΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΕΙ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΟΥΝ ΨΗΦΟΥΣ.
-“Η ΝΔ θεωρεί ότι τα ΤΕΙ δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού, ότι η τεχνολογική εκπαίδευση πρέπει να ενισχυθεί, αλλά με διατήρηση του τεχνολογικού της χαρακτήρα. Πχ το ΠΑΝ.Δ.Α(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) έγινε με τη συνένωση 2 ΤΕΙ που προϋπήρχαν στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής και η κυβέρνηση είπε ότι αν οι φοιτητές θέλουν πτυχίο ΑΕΙ, οφείλουν να πάρουν πρόσθετα μαθήματα θεωρητικού χαρακτήρα. Είναι λάθος γιατί το μέλλον στην αγορά εργασίας βρίσκεται στην τεχνολογική εκπαίδευση”.

-ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ
-“Πρέπει να αλλάξει η διαδικασία εισαγωγής και ΑΕΙ και ΤΕΙ να αποφασίζουν από μόνα τους για τον αριθμό εισακτέων και τη βάση εισαγωγής. Είναι ντροπή ο φορολογούμενος να πληρώνει για ΑΕΙ και ΤΕΙ με βάση εισαγωγής 3/20 και για Ιδρύματα με περισσότερους διδάσκοντες από διδασκόμενους”.


Η Νίκη Κεραμέως για το Διεθνές Παν/μιο, την συγχώνευση & την παραίτηση Γραμμένου Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 6:45 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: