ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

'Ερχεται "ηλεκτρονικός κατάσκοπος" για την έγκαιρη εξόφληση των παραγωγώνΗλεκτρονικός κατάσκοπος ο οποίος θα παρακολουθεί την έγκαιρη είσπραξη των τιμολογίων τίθεται από σήμερα στην υπηρεσία των παραγωγών – μεταποιητών αγροτικών – προϊόντων. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έθεσε σε λειτουργία νέα ψηφιακή υπηρεσία μέσω της οποίας θα γίνεται η διασταύρωση της εξόφλησης τιμολογίων νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων μέσα σε 60 ημέρες.

Η παραπάνω κίνηση ‘ηταν απαραίτητη προκειμένου να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο νόμος 4492/2017 για τη “ Διακίνηση και εμπορεία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις” και συγκεκριμένα το άρθρο 3 σχετικά με την δημιουργία ψηφιακής υπηρεσίας , στην οποία ο παραγωγός ή/ και ο μεταποιητής θα αναρτά:

Α. Τα στοιχεία των τιμολογίων που έχει εκδώσει

Β .Και τα στοιχεία των παραστατικών που καθορίζουν τη τελική αξία της συναλλαγής ενώ μέσω της ίδιας υπηρεσίας θα ενημερώνει σε περίπτωση μη εξόφλησης τιμολογίων εντός του διαστήματος των 60 ημερών από την παράδοση, όπως ορίζει ο νόμος.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι με βάση την πρακτική που ακολουθείται στο λιανεμπόριo, ο μέσος όρος εξόφλησης των προμηθειών των σούπερ μάρκετ υπερβαίνει τις 90 ημέρες με 100 ημέρες.

Τη σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Κυβερνήσεως, υπογράφουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης και η υφυπουργός Ολυμπία Τελιγιοριδίου. Η νέα ψηφιακή υπηρεσία λειτουργία από σήμερα στο σύνδεσμο http://e--services.minagric/fftransactionlogbook.

Τα βήματα

Για την ορθή εφαρμογή χρήση της εφαρμογής ,σύμφωνα με το υπουργείο θα πρέπει να ακολουθούνται τα εξής βήματα:

1.Με χρήση εξατομικευμένων κωδικών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής Taxisnet, ο παραγωγός (ή ο έμπορος ) υποβάλλει αίτηση εισόδου στην παραπάνω εφαρμογή.

2.Μέσα σε 25 μέρες από την επόμενη που εκδόθηκε το τιμολόγιο ο παραγωγός μπορεί να καταχωρίζει τα προβλεπόμενα από το νόμο στοιχεία του εκάστοτε τιμολογίου. Στο ίδιο χρονικό διάστημα έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε διαγραφή και διόρθωση.

3.Από την επομένη της ημερομηνίας έκδοσης του τιμολογίου , επίσης έως και την 60 η μέρα έμπορος έχει τη δυνατότητα να σημάνει καταχώριση με τη οποία δεν συμφωνεί.

4.Από την 61η μέχρι τη 70 η μέρα από την επομένη της ημερομηνίας έκδοσης του τιμολογίου οι αντισυμβαλλόμενοι έχουν μέσω της εφαρμογής, τις κάτωθι δυνατότητες:

A. Ο παραγωγός μπορεί να σημάνει το τιμολόγιο του ως μη “ εξοφλημένο “.

Β. Σε περίπτωση αμφισβήτησης του ισχυρισμού δίνεται εκατέρωθεν η δυνατότητα να εκθέσουν άπαξ τους ισχυρισμούς τους και να αναρτήσουν τα σχετικά αποδεικτικά τους μέσα, με δυνατότητα ανάρτησης σε αρχείο με τη μορφή pdf των σχετικών παραστατικών.

5.Σε περίπτωση μη άρσης της αμφισβήτησης , επιλαμβάνεται η αρμόδια υπηρεσία και εισηγείται τις προβλεπόμενες κυρώσεις , εφόσον προηγουμένως έχει καλέσει εγγράφως τους ενδιαφερόμενους να εκθέσουν εντός 10 ημερών τους ισχυρισμούς τους.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα " Έθνος" 
 
enikonomia.gr
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
'Ερχεται "ηλεκτρονικός κατάσκοπος" για την έγκαιρη εξόφληση των παραγωγών Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 12:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: