ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Γάλλοι φοιτητές κινητοποιούνται ενάντια στην αδράνεια για τη κλιματική αλλαγή


Στο Παρίσι, οι Γάλλοι φοιτητές κινητοποιούνται για την νεανική πορεία για το κλίμα στη θέση των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ένα κίνημα που σιγά-σιγά κερδίζει δυναμική στη Γαλλία, αναφέρει η Euractiv France.

Καθώς η Σουηδή ακτιβίστρια Greta Thunberg φτάνει στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα προκειμένου να συμμετάσχει σε πορεία για την κλιματική αλλαγή στις 21 Φεβρουαρίου, οι Γάλλοι αρχίζουν επίσης να κινητοποιούνται.

Φοιτητές από την ευρύτερη περιοχή του Παρισιού συναντήθηκαν το πρωί της περασμένης Παρασκευής (15 Φεβρουαρίου) έξω από το γαλλικό υπουργείο Οικολογίας, ως μέρος των πρώτων νεανικών κινημάτων για την κλιματική αλλαγή που παρατηρήθηκαν στη Γαλλία τις τελευταίες εβδομάδες. Άλλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Valence και στη Nantes.

«Η Greta Thunberg εισηγείται μια παγκόσμια απεργία νεολαίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στις 15 Μαρτίου», σημείωσαν μαθητές της ομάδας «Désobéissance écolo Paris» (Πράσινη ανυπακοή στο Παρίσι).

«Εμείς οι νέοι, που έχουμε επίγνωση της κλιματικής κρίσης, θα ξεκινήσουμε εκ των προτέρων την κινητοποίηση στο Παρίσι … με την επέκταση της απεργίας κάθε Παρασκευή, ξεκινώντας στις 15 Φεβρουαρίου», όπως ανακοίνωσαν οι ίδιοι.

Παρόλο που συνήθως διακρίνονται από ταχύτητα στις μαζικές κινητοποιήσεις, οι Γάλλοι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν ανταποκρίθηκαν εγκαίρως αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, σε αντίθεση με τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό κινητοποιήσεων που οργανώθηκαν από μαθητές στο Βέλγιο, την Ελβετία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Νομίζω ότι ήδη αρκετά άτομα έχουν συνειδητοποιήσει πόσο παράλογη είναι αυτή η κατάσταση», δήλωσε η Thunberg.

«Βρισκόμαστε απέναντι στη μεγαλύτερη κρίση της ανθρώπινης ιστορίας και ουσιαστικά δεν γίνεται τίποτα για να την αποτρέψουμε. Νομίζω ότι αυτό που βλέπουμε είναι η αρχή μεγάλων αλλαγών και αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο», πρόσθεσε η δεκαπεντάχρονη ακτιβίστρια, η οποία θα βρίσκεται στο Παρίσι στις 15 Μαρτίου.

Η ειλικρίνεια του νεαρού κοριτσιού έρχεται σε αντίθεση με την καθησυχαστική ρητορική των πολιτικών για την κλιματική αλλαγή. Τον Δεκέμβριο στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, η Thunberg κατέκρινε τους υπουργούς περιβάλλοντος και τους αρχηγούς κρατών του κόσμου, προτού επικρίνει για την αδράνεια τους και τους ηγέτες των επιχειρήσεων στη συνάντησή τους στο Νταβός.

Ενώ η κινητοποίηση στη Γαλλία φαίνεται να είναι πιο διακριτική, εξακολουθεί να σημειώνει σημαντική πρόοδο. Αυτό προκύπτει ιδιαιτέρως από την παραίτηση του πρώην υπουργού Οικολογίας Nicolas Hulot τον Σεπτέμβριο, μιας κίνησης που συγκλόνισε τους ανθρώπους, προτρέποντας τους να αναλάβουν δράση.

Κατόπιν, δεκάδες κλιματικές πορείες οργανώθηκαν, αυθόρμητα σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές.

Οι φοιτητές στα «grandes écoles» της γαλλικής élite αναλαμβάνουν δράση

Μέσα σε λίγους μήνες υπογράφηκε το μανιφέστο «Αφύπνιση για το περιβάλλον» από περίπου 30.000 ανθρώπους των επονομαζόμενων «grandes écoles» των γαλλικών ελίτ πανεπιστημίων, τα οποία μέχρι τώρα παρέμειναν αρκετά συντηρητικά.

«Καθώς πλησιάζουμε στην πρώτη μας εργασιακή εμπειρία, συνειδητοποιούμε ότι το σύστημα του οποίου είμαστε μέρος, μας κατευθύνει προς θέσεις που συχνά παραμένουν αντίθετες με τους προβληματισμούς μας. Αυτό το σύστημα μας παγιδεύει σε καθημερινές αντιφάσεις», υπογραμμίζεται στο μανιφέστο.

Ένας πρώην φοιτητής Μηχανολογίας-Μηχανικής άφησε την πυρηνική βιομηχανία προκειμένου να ενταχθεί στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. «Δεν είχα σκεφτεί πολύ κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, αλλά όταν κατέληξα στον εργασιακό χώρο, δεν μπορούσα να προχωρήσω σε δραστηριότητες που θα πήγαιναν ενάντια στις περιβαλλοντικές μου πεποιθήσεις», τόνισε ο ίδιος.

Ένα από τα άλλα ρεύματα του κινήματος, περισσότερο ριζοσπαστικό από αυτό των grandes écoles, έγραψε επίσης ένα άλλο κείμενο σηματοδοτώντας την κινητοποίηση του.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στις 8 Φεβρουαρίου από τον Reporterre, ένα δικτυακό τόπο ειδήσεων για περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα. Η δήλωση-χείμμαρος, όπως και οι ομιλίες της Thunberg, αναφέρεται στην οργή των νέων σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την αδράνεια όσων βρίσκονται στην εξουσία.

Η αυξημένη επίγνωση για τα ζητήματα που αφορούν το κλίμα θα μπορούσε επίσης να φανεί και στα πορίσματα των διαβουλεύσεων με τους πολίτες σχετικά με την Ευρώπη. Το 2018, οι διαβουλεύσεις κινητοποίησαν σχεδόν 80.000 άτομα στη Γαλλία, με το περιβάλλον να αποτελεί το πιο συχνά αναφερόμενο θέμα.

[Επιμέλεια: Zoran Radosavljevic και Frédéric Simon]
 
 
 

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Γάλλοι φοιτητές κινητοποιούνται ενάντια στην αδράνεια για τη κλιματική αλλαγή Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: