Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Πανελλαδική των μπλόκων :Η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε κανένα αίτημά μας


«Η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε κανένα αίτημα μας και στέκεται εχθρικά απέναντί μας». Τα παραπάνω δήλωσαν οι αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων εξερχόμενοι από την 5ωρη συνάντηση που πραγματοποίησαν την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου με τους: Σταύρο Αραχωβίτη (υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης), Κατερίνα Παπανάτσιου (υφυπουργό Οικονομίας), Σωκράτη Φάμελλο (υφυπουργό Περιβάλλοντος) και Τάσο Πετρόπουλο (υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης).

«Η κυβέρνηση μέσα σε αυτή τη συνάντηση έδειξε καθαρά ότι στέκεται εχθρικά απέναντί μας, απέναντι στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους, στα λαϊκά στρώματα, όμως την ίδια στιγμή βάζει πλάτη σε εφοπλιστές, σε βιομηχάνους, μοιράζει πακτωλούς χρημάτων αλλά και με ευνοϊκές ρυθμίσεις και με την πολιτική της. Εμείς δίνουμε έναν αγώνα επιβίωσης, όχι μόνο φέτος αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια, όχι μόνο στα μπλόκα αλλά με κάθε μορφή αγώνα γιατί αυτός ο αγώνας δε τελειώνει μια και έξω. Δεν είναι υπόθεση ενός μπλόκου είναι μακροχρόνιος και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι χρειάζεται η οργάνωσή μας, το δυνάμωμα των αγροτικών συλλόγων, το δυνάμωμα των συνομοσπονδιών και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και η συμμετοχή τους στους αγώνες, στο δρόμο, γιατί μόνο έτσι, μέσα από τους αγώνες μας μπορούμε να έχουμε λύσεις, να έχουμε αποτελέσματα», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πνελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, Ρίζος Μαρούδας.

Και πρόσθεσε: «η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε κανέναν από τα αιτήματά μας για αυτό και λέμε και την καταγγέλλουμε ότι στέκεται εχθρικά απέναντί μας. Ταυτόχρονα όμως ο δικός μας ο αγώνας θα συνεχιστεί γιατί είναι ένας αγώνας δίκαιος, γιατί τα αιτήματά μας απαντούν στο σήμερα και στο αύριο, στα αγωνίες ενός ολόκληρου κόσμου, αλλά και στα ζητήματα επιβίωσης που έχουμε. Θα επιστρέψουμε στα μπλόκα μας. Αύριο θα γίνουν συνελεύσεις σε όλα τα μπλόκα, θα γίνουν ενημέρωση στους συναδέρφους μας για τα αποτελέσματα της συνάντησης και θα αποφασιστούν τα περαιτέρω βήματα των αγώνων μας.

Δηλώσεις Αραχωβίτη

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης ανέφερε: «Aνακοινώσαμε στους αγρότες τις πρώτες παρεμβάσεις για την δέσμη μέτρων σχετικά με την μείωση του κόστους παραγωγής.

- Το πρώτο μέτρο είναι η επίλυση του ζητήματος των εργατών γης από Τρίτες χώρες. Ήδη σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας το πρόβλημα επιλύεται. Το εργατικό είναι ένα σημαντικό στοιχείο του κόστους παραγωγής μαζί με τις εισροές.

- Μετά τις παρεμβάσεις μας στα λιπάσματα ακολουθούν παρεμβάσεις στα φυτοφάρμακα και τους σπόρους που θα συντελέσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

- Επίσης ανακοινώσαμε στους αγρότες την εισαγωγή ΠΟΠ Φέτας στο πρόγραμμα σίτισης στα σχολεία. Αφορά 153.000 μερίδες καθημερινά για το έτος 2019 – 2020, την επόμενη χρονιά οι μερίδες θα διπλασιαστούν όπως επίσης και την μεθεπόμενη.

- Παράλληλα μιλήσαμε για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Ένα από τα κύρια αιτήματα των μπλόκων την χρονιά που πέρασε. Προς αυτή την κατεύθυνση είχαμε την χορήγηση de minimis στους αιγοποροβατοτρόφους και τα ροδάκινα και θα συνεχίσουμε και σε άλλα προϊόντα.

- Συζητήσαμε για το πρόβλημα της ρευστότητας και ανακοινώσαμε ότι είμαστε κοντά στην υλοποίηση των μικροπιστώσεων μέχρι 25.000 ευρώ με χαμηλότοκο δάνειο και στα επόμενα νομοθετήματα είναι και η ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας.

- Επίσης συζητήσαμε για το ΑΤΑΚ στα αγροτεμάχια που και φέτος θα έχει την μορφή πληροφοριακών στοιχείων φτάνει να τεκμηριώνεται η ιδιοκτησία.

- Μιλήσαμε για τους δασικούς χάρτες όπου στις περισσότερες περιοχές το πρόβλημα έχει επιλυθεί και κανένας αγρότης δεν πρόκειται να χάσει τις επιδοτήσεις.

- Δόθηκαν απάντησες σε όλα τα ζητήματα. Όχι ότι έχουν επιλύθει όλα, ωστόσο αυτή η κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση που αφουγκράζεται τα προβλήματα, τα συζητάει και προσπαθεί να δρομολογήσει τις λύσεις. Το 2018, στο τέλος του έτους δόθηκε λύση σε ένα από τα χρονίζοντα προβλήματα των μπλόκων που ήταν οι προστασία των επιδοτήσεων από τις κατασχέσεις με την θέσπιση του ακατάσχετου.

- Επίσης υλοποιήθηκε μια δέσμευση του πρωθυπουργού για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους συνεταιρισμένους αγρότες αλλά και ακόμα ένα για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 33% στον κλάδο της σύνταξης.

- Μια σειρά πρωτοβουλιών για την μείωση του κόστους παραγωγής έρχονται το επόμενο διάστημα και κυρίως δίνονται κίνητρα και με τον νέο νόμο που θα κατεβάσουμε το επόμενο διάστημα και για τους συνεταιρισμούς.

- Επίσης ένα ακόμα ζήτημα που συζητήσαμε με τους αγρότες ήταν η εξόφληση των παραγωγών σε 60 ημέρες όπου πρόσφατα τέλος Δεκεμβρίου του 2018 είχαμε μια τροπολογία που έκανε τον νόμο πιο λειτουργικό. Υπογράφεται μια υπουργική απόφαση και ξεκινάει η εφαρμογή της μέχρι αρχές Μάρτη».

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Με σφιγμένα τα δόντια και χωρίς πολλές προσδοκίες ο νυχτερινός γύρος στη Βάθη
«Ένα ακριβώς μήνα μετά την προηγούμενη μας συνάντηση τα αιτήματα μας παραμένουν ίδια και άλυτα. Επιπλέον περιμέναμε 10 ημέρες για την απάντηση σας σχετικά με την σημερινή συνάντηση που θέλαμε να συμμετέχουν και τα συναρμόδια υπουργεία». Με τα λόγια αυτά ο γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων Κώστας Τζέλλας έδωσε το στίγμα των διαθέσεων των αγροτών λίγο πριν ξεκινήσει η σύσκεψη (στις 7 περίπου το απόγευμα της Πέμπτης 14 Φεβρουαρίου) με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, και τους υφυπουργούς των συναρμόδιων υπουργείων (Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Κοινωνικής Ασφάλισης).

Με την σειρά του ο υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης καλωσόρισε τους αγρότες (16μελή επιτροπή από όλη την χώρα) που προσήλθαν στη συνάντηση τονίζοντας πως «Η κυβέρνηση έχει δείξει τη μέγιστη ευαισθησία νομίζω για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες κι αυτό έχει αποδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια που προσπαθούμε να λύσουμε και να αντιμετωπίσουμε ριζικά τα ουσιαστικά προβλήματα που αφορούν την επιβίωση τόσο των αγροτών όσο και για την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης».

Και πρόσθεσε: «το μοντέλο που θέλουμε είναι βασισμένο στην πρωτογενή παραγωγή, γιατί τα μοντέλα τα οποία εφαρμόστηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν βασισμένα στην παροχή υπηρεσιών και στις άυλες επενδύσεις και στην πραγματικότητα έφεραν μία πλασματική ανάπτυξη η οποία οδήγησε στη χρεοκοπία και τα μνημόνια, που όλοι τα βιώσαμε.

Πλέον μπορούμε να πούμε ότι ξεφύγαμε από τη διαχείριση των επιδοτήσεων που είχαμε τα προηγούμενα έτη, δηλαδή το 2014, 2015, 2016 και μπαίνουμε πια ουσιαστικά στον πυρήνα των προβλημάτων της πρωτογενούς παραγωγής. Αυτά είμαστε εδώ να συζητήσουμε σήμερα με εποικοδομητικό διάλογο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος το μέλος της Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) κ. Ρίζος Μαρούδας ανέφερε:: «Έχουμε προβλήματα επιβίωσης, γι’ αυτό είμαστε εδώ πέρα. Βέβαια, η μέρα είναι μέρα αγάπης, αλλά θέλουμε λύσεις, και για τον λόγο αυτό είμαστε εδώ μετά από 18 ημέρες στους δρόμους».

agronews.gr
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 
Πανελλαδική των μπλόκων :Η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε κανένα αίτημά μας Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:01 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: