Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Επιλεκτική Τροπολογία για την Δακοκτονία - Παρέμεινε η Βασιλική διάταξη αποκλεισμού των Γεωπόνων ΤΕ...


Προχώρησε σε επιλεκτικές ''διαπιστώσεις'' και επιλεκτικές ''πράξεις'' προσκολλημένος στις συντεχνιακές ορέξεις του ΓΕΩΤΕΕ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης στην Τροπολογία του ΥπΑΑΤ που ψηφίστηκε από την Βουλή για το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου. Φρόντισε ωστόσο να παραμείνουν τα αναχρονιστικά νομοθετήματα και οι διατάξεις που αποκλείουν τους Γεωπόνους ΤΕ από τις Θέσεις Τομεαρχών και οδηγούν στην επιβολή του απαράδεκτου και αναχρονιστικού όρου ‘’εν ελλείψει’’  :
α) Με το άρθρο 10 του Βασιλικού Διατάγματος Ν.Δ. 2413 (ΦΕΚ 125/Α΄/1953) «Περί καταπολεμήσεως του δάκου της ελαίας», που αναφέρει ότι “Οι τομεάρχαι της καταπολεμήσεως του δάκου είναι ιδιώται γεωπόνοι …..” (Συν 1) 
β) Με την παράγραφο. 1 της Κ.Υ.Α. (2195/11040 ΦΕΚ 75/ Β΄/1985) αναφέρει ότι “Στις περιπτώσεις εκείνες που παρατηρείται έλλειψη Γεωπόνων αποφοίτων Ανωτ. Γεωπονικών Σχολών ή απροθυμία αυτών να εργαστούν στην καταπολέμηση του δάκου, εγκρίνουμε να προσλαμβάνονται από τα Ταμεία Προστασίας Ελαιοπαραγωγής της χώρας, ως Τομεάρχες Δακοκτονίας και Τεχνολόγοι Γεωπονίας, του Τμήματος Φυτικής παραγωγής, απόφοιτοι των ΤΕΙ (πρώην ΚΑΤΕΕ) ή και φοιτητές του 4ου και 5ου έτους σπουδών του κλάδου φυτοτεχνίας των Ανωτάτων Γεωπονικών Σπουδών”. (Συν. 2)

Ψηφίστηκε χθες κατά πλειοψηφία από τη Βουλή η τροπολογία 1972/52 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Η τροπολογία αφορά σε ρυθμίσεις σχετικά με το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου, την αλιεία και τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σχετικά με τη δακοκτονία, τροποποιήθηκε η παρ. 1 του άρθρου 44 του ν. 4325/2015, προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκαιρη έναρξη του προγράμματος για το 2019, στις περιπτώσεις όπου οι χρονοβόρες διαγωνιστικές διαδικασίες για την ανάδειξη του εργολάβου δεν έχουν ολοκληρωθεί. Αυτό γίνεται για τελευταία χρονιά, καθώς το ΥπΑΑΤ έχει στόχο να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο Υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης, με την επιστολή του προς τους περιφερειάρχες της 21ης Ιανουαρίου 2019.

Αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο της δακοκτονίας και των παραμέτρων για την επιτυχία του προγράμματος, η αρμοδιότητα της προμήθειας των υλικών δακοκτονίας περιέρχεται στο ΥπΑΑΤ. Προβλέπεται ότι η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου εισηγείται προς τη Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με το ύψος της προμήθειας υλικών δακοκτονίας, προκειμένου να γίνει μεταφορά της αντίστοιχης πίστωσης στον προϋπολογισμό του ΥπΑΑΤ, από τους αποδιδόμενους στις Περιφέρειες κεντρικούς αυτοτελείς πόρους.

Ολόκληρη η ρύθμιση για το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου:

1. Η παρ. 1 του άρθρου 44 του ν. 4325/2015 (Α΄47) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Για το έτος 2019 η οικονομική επιτροπή κάθε Περιφέρειας της χώρας, μπορεί, κατ’ εξαίρεση και για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ν’ αναθέσει την εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας, για το οποίο έχουν δημοσιευτεί αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικοί διαγωνισμοί, στους προσωρινούς μειοδότες, έως την ολοκλήρωση των διαγωνισμών με την υπογραφή των οικείων συμβάσεων. Οι δαπάνες για την εκτέλεση των παρεχόμενων υπηρεσιών, από την έναρξη των εργασιών δακοκτονίας μέχρι τη σύναψη των οικείων συμβάσεων, εκκαθαρίζονται και πληρώνονται νόμιμα, εφόσον ο οικείος Περιφερειάρχης: α) βεβαιώνει με σχετική πράξη του την εκτέλεση της υπηρεσίας και β) το ύψος της σχετικής δαπάνης είναι σύμφωνο με τους όρους και το περιεχόμενο της οικείας διακήρυξης ψεκασμών και παγιδοθεσίας δακοκτονίας.».

2. Η αριθμ. 31 αρμοδιότητα του β΄ «Υποτομέα Γεωργίας» του Τομέα Β΄ «Γεωργία – Κτηνοτροφία – Αλιεία» της παρ. ΙΙ του άρθρου 186 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87) αντικαθίσταται ως εξής:
«31. Η κατάρτιση, ο συντονισμός, η εποπτεία και ο έλεγχος των προγραμμάτων, υποχρεωτικών ή συλλογικών καταπολεμήσεων, όπως η καταπολέμηση του δάκου, αρουραίων, ακρίδων. Κατ’ εξαίρεση, για το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου, η προμήθεια υλικών δακοκτονίας διενεργείται από τη Διεύθυνση Προμηθειών Διαχείρισης Υλικού και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής. Η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εισηγείται προς τη Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με το ύψος των δαπανών προμήθειας υλικών δακοκτονίας, προκειμένου να γίνεται μεταφορά της αντίστοιχης πίστωσης στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τους αποδιδόμενους στις Περιφέρειες πόρους του άρθρου 260 του ν. 3852/2010.».

Όσον αφορά στην αλιεία, τροποποιήθηκε το απαρχαιωμένο πλαίσιο του B.Δ. 666/1966 δίνοντας τη δυνατότητα ανάκλησης, μη ανανέωσης, η μη χορήγησης επαγγελματικών αδειών αλιείας, στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι τα εν λόγω επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη, φέρουν και σημαία έτερου κράτους πλην της ελληνικής.

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Επιλεκτική Τροπολογία για την Δακοκτονία - Παρέμεινε η Βασιλική διάταξη αποκλεισμού των Γεωπόνων ΤΕ... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.