ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Πάμε για μείωση των ιστορικών δικαιωμάτων έως το 2026, όχι όμως & κατάργησή τους


Όλα δείχνουν ότι πάμε για μείωση των ιστορικών δικαιωμάτων έως το 2026, όχι όμως και κατάργησή τους

Με ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τους αγρότες ολοκληρώθηκε η χθεσινή συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων και της διαρκούς επιτροπής παραγωγής και εμπορίου της Βουλής, με θέμα «Το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής: Εξέταση της Πρότασης Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Αυτό που επανεβαιώθηκε στη συνεδρίαση είναι, ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων οι πόροι της ΚΑΠ, θα είναι μειωμένοι κατά 1,3 δις ευρώ, την επόμενη προγραμματική περίοδο. Παράλληλα, απ’ ό,τι φαίνεται έρχεται μείωση στην αξία των ιστορικών δικαιωμάτων.

Ειδικότερα, με βάση και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι πόροι του πρώτου πυλώνα θα είναι μειωμένοι κατά 641 εκατ. ευρώ, ενώ οι πόροι του β’ πυλώνα θα είναι μειωμένοι κατά 629 εκατ. ευρώ. Η μείωση αυτή στα κονδύλια φτάνει το 11%, σε σύγκριση με την τρέχουσα περίοδο. Συνολικά, σύμφωνα και με την πρόταση, που συζητείται σε επίπεδο ΕΕ, τα κονδύλια της ΚΑΠ, πανευρπωαϊκά, θα είναι μειωμένα έως και 15,3%.

Όσον αφορά το μοντέλο των ιστορικών δικαιωμάτων, όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο βουλευτής Σερρών του Κινήματος Αλλαγής και υπεύθυνος αγροτικού του κόμματος «φαίνεται πως πάμε, όχι για άμεση κατάργηση του ιστορικού μοντέλου, αλλά για προσαρμογές, με σταδιακή μείωση των ιστορικών δικαιωμάτων». Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Τζελέπη, «φαίνεται πως τα ιστορικά δικαιώματα θα είναι πλέον στο 75% (αντί 60%) της μέσης μοναδιαίας αξίας δικαιωμάτων».

Σημειώνεται ότι η χώρα μας, δεν έχει αποφασίσει ακόμα και δεν έχει ανακοινώσει μέχρι ώρας, επισήμως, τι ακριβώς θα κάνει σε σχέση με τον τρόπο, που θα δίνονται οι επιδοτήσεις.

Ωστόσο, με τα έως τώρα δεδομένα, θεωρείται βέβαιο, ότι πάμε σε μια ΚΑΠ, πιο φιλο-περιβαλλοντική. Επίσης, με βάση την πρόταση, παραμένει η βασική ενίσχυση, η ειδική ενίσχυση βάμβακος, ενώ τουλάχιστον το 2% των κονδυλίων πάνε για νέους γεωργούς.

Επανεθνικοποίηση από την πίσω πόρτα, λέει ο Τζελέπης


Αυτό που είναι κρίσιμο, σύμφωνα με τον κ. Τζελέπη, ο οποίος συμμετείχε στην χθεσινή συνεδρίαση, είναι η υποχρέωση των κρατών-μελών της ΕΕ για κατάρτιση, στο πλαίσιο της επόμενης ΚΑΠ, των λεγόμενων εθνικών στρατηγικών σχεδίων. Σύμφωνα με τον κ. Τζελέπη «πρόκειται επί της ουσίας για επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ, από την... πίσω πόρτα», αφού αν αυτά δεν τηρούνται θα υπάρχει κίνδυνος, μέχρι και για αναστολή πληρωμών, ακόμα και άμεσεων ενισχύσεων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μειωμένοι θα είναι οι πόροι και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), σε ποσοστό 25%, ενώ θα προβλέπεται και η δυνατότητα μεταφοράς πόρων από τον πρώτο, για παράδειγμα, στον δεύτερο πυλώνα στήριξης, έως και 15% του προϋπολογισμού. Τέλος, θα προβλέπεται δυνατότητα μεταφοράς ενισχύσεων, από τις άμεσες, στην Αγροτική Ανάπτυξη.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρος Αραχωβίτης, τόνισε για μια ακόμα φορά, ότι η χώρα μας είναι αντίθετη, σε οποιαδήποτε μείωση των κονδυλίων της ΚΑΠ, καθώς επίσης και σε κάθε ενδεχόμενο εθνικοποίησης. Τέλος, σημείωσε επιφυλάξεις σε σχέση με το διοικητικό φόρτο που επιβάλλει η επόμενη ΚΑΠ. Για την πρόταση της Επιτροπής, σε σχέση με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, ο υπουργός, σημείωσε, ότι η χώρα μας, επιθυμεί να έχει ευελιξία, ως προς τούτο.

Αλέξανδρος Μπίκας
mpikas@agrotypos.gr
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Πάμε για μείωση των ιστορικών δικαιωμάτων έως το 2026, όχι όμως & κατάργησή τους Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: