ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ανοδικά κινειται η τιμή του Βαμβακιού - Στα 75,5 σεντς η λίμπρα - Στα 54 λεπτά/ κιλό με αναγωγή το σύσπορο...


Σε υψηλά 3μήνου το Χρηματιστήριο Βάμβακος λόγω διαρροών για συμφωνία ΗΠΑ- Κίνας
Τεστάρει τα 75,5 σεντς τη λίμπρα -στα 54 λεπτά το κιλό με αναγωγή το σύσπορο

Τα υψηλότερα όρια του εύρους τιμών 70-75,5 σεντς ανά λίμπρα- εντός των οποίων κινείταί από το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου και μετά- τεστάρει αυτό το διάστημα το Χρηματιστήριο Βάμβακος.

Με βάση την ανάρτηση του ΟΠΕΚΕΠΕ το σύσπορο με αναγωγή από το εκκοκκισμένο τις τελευταίες ημέρες από τα 50 με 52 λεπτα σκαρφάλωσε σα 54 γεγονός που δίνει μία νότα αισιοδοξίας στους εκκοκκιστές που το είχαν αποθηκευμένο, όχι όμως και στους παραγωγούς που το παρ΄δωσαν με τιμές γύρω στα 50 λεπτά το κιλό στην συντριπτική τους πλειοψηφία.

Το θετικό κλίμα σιγοντάρουν οι διαρροές- από την αμερικανική κυρίως πλευρά- ότι κινούμαστε όλο και πιο κοντά σε μια συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, στοιχείο που, σημειωτέον, έχει δώσει ισχυρή ώθηση και στα υπόλοιπα αγροτικά εμπορεύματα, με πρώτο και κύριο τη σόγια (για την οποία φαίνεται ότι «κυοφορείται» κάποιο ντηλ αγοράς σημαντικών αμερικανικών ποσοτήτων από το Πεκίνο).

Την περασμένη Τρίτη 12 Μαρτίου οι χρηματιστηριακές τιμές σημείωναν άνοδο πάνω από 2%, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό τριμήνου (στα 74,85 σεντς/λίμπρα τα προθεσμιακά Μαϊου και στα 76,04 σεντς τα προθεσμιακά Ιουλίου), με την αγορά να αποτιμά θετικά την πώληση 800.000 δεμάτων από την Ινδία στην Κίνα, έστω και αν αυτό ισοδυναμεί με «χαμένη δουλειά» για τους Αμερικανούς. Η δεύτερη ανάγνωση της πράξης αυτής είναι ότι, με τη διάθεση τέτοιων όγκων από την Ινδία (και την αντίστοιχη μείωση των διαθέσιμων ποσοτήτων της), το αμερικανικό βαμβάκι είναι αυτό που θα επωφεληθεί από ενδεχόμενη αποκατάσταση των εμπορικών ροών προς την Κίνα.
Το report του USDA δεν πτόησε την αγορά

Την αισιοδοξία που επικρατεί στην αγορά δεν κατάφερε να επισκιάσει ούτε το τελευταίο report (Μαρτίου) του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας με τις προβλέψεις για την παραγωγή και κατανάλωση της σεζόν 2019/20. Παρά το γεγονός ότι το USDA κάνει λόγο για αύξηση των αποθεμάτων κατά 1 εκατ. δέματα λόγω αύξησης της παγκόσμιας παραγωγής (+6,8% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά), η εκτίμηση για μείωση στην κατανάλωση ήταν τελικά από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν στην «ΥΧ» πηγές με γνώση της διεθνούς αγοράς, η υποχώρηση των χρηματιστηριακών τιμών λίγο πριν το κλείσιμο του 2018 φαίνεται ότι έχει μετριάσει τον ενθουσιασμό πολλών Αμερικανών αγροτών που μέχρι τότε σχεδίαζαν να σπείρουν βαμβάκι. Εκτιμάται επομένως ότι, με την εικόνα που υπάρχει σήμερα από τις προθέσεις σποράς, δύσκολα η αύξηση των εκτάσεων στις ΗΠΑ θα «πιάσει» το 8% για το οποίο γινόταν λόγος λίγο πριν φύγει το 2018.

Στο report Μαρτίου, το USDA αναμένει η αμερικανική παραγωγή να φτάσει τα 22,5 εκατ. δέματα ενώ η εμπορική δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί επίσης αγγίζοντας τα επίπεδα- ρεκόρ των σεζόν 2011/12 και 2012/13, με ένα σημαντικό κομμάτι της αύξησης να εντοπίζεται στην Κίνα.

ypaithros.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Ανοδικά κινειται η τιμή του Βαμβακιού - Στα 75,5 σεντς η λίμπρα - Στα 54 λεπτά/ κιλό με αναγωγή το σύσπορο... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: