ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Κλιματική αλλαγή: τη διακυβέρνηση της γεωμηχανικής βάζει στην ημερήσια διάταξη του ΟΗΕ η ΕλβετίαΔεν είναι πλέον επιστημονική φαντασία οι τεχνολογίες «διείσδυσης» στο κλίμα (climate hacking), οι οποίες μπορεί να χρειαστούν διεθνή εποπτεία, επεσημαίνουν υποστηρικτές ενός ψηφίσματος αναφέρει ο εταίρος της EURACTIV Climate Home News.

Η Ελβετία θέλει να μιλήσει ο κόσμος για το αν και πώς θα χρησιμοποιηθεί τεχνολογία που δεν έχει δοκιμαστεί και η οποία επηρεάζει τη φύση για να επιβραδύνει την κλιματική αλλαγή – και θα ζητήσει από το περιβαλλοντικό σκέλος του ΟΗΕ να αναλάβει ηγετικό ρόλο.

Οι τεχνικές γεωμηχανικής που αντικατοπτρίζουν τις ακτίνες του ήλιου και απορροφούν άνθρακα από την ατμόσφαιρα έχουν συζητηθεί εδώ και πολύ καιρό ως λύσεις τελευταίας ευκαιρίας για να αποφύγουμε τις χειρότερες της κλιματικής αλλαγής.

Όμως, καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και η γεωμηχανική έρευνα προχωρά, αυξάνεται η ανησυχία ότι αυτές οι τεχνολογίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν χωρίς προστασία έναντι των σοβαρών κινδύνων τους – και ότι η προοπτική μιας τεχνολογικής αποκατάστασης, ενός technofix, θα θεωρηθεί σαν άδεια για να συνεχίσουμε να ρυπαίνουμε.

Για να ξεκινήσει η συζήτηση, η Ελβετία εισήγαγε ψήφισμα στη Περιβαλλοντική Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών στην Κένυα στα μέσα Μαρτίου, ζητώντας την αξιολόγηση των δυνητικών μεθόδων και πλαισίων διακυβέρνησης για τον καθένα μέχρι τον Αύγουστο του 2020. Θα ήταν ένα πρώτο βήμα προς ένα διεθνές σύστημα για τη ρύθμιση του εύρους των τεχνολογιών.

«Υπάρχει κίνδυνος να εφαρμοστεί η γεωμηχανική από κάποιον χωρίς διεθνή έλεγχο και μας ανησυχεί πολύ», δήλωσε στο Climate Home News ο Franz Perrez, επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Σχέσεων στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Ελβετίας. «Μερικοί δοκιμάζουν ήδη τη διαχείριση της ηλιακής ακτινοβολίας, η επιστημονική έρευνα ήδη συμβαίνει. Δεν μπορούμε πλέον να κλείνουμε τα μάτια μας και να λέμε ότι αυτό είναι μόνο επιστημονική φαντασία».

Η πρόταση ψηφίσματος υποστηρίχθηκε από τη Μπουρκίνα Φάσο, τη Μικρονησία, τη Γεωργία, το Λιχτενστάιν, το Μάλι, το Μεξικό, το Μαυροβούνιο, τη Νιγηρία, τη Νότια Κορέα και τη Σενεγάλη, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της 25ης Φεβρουαρίου.

Η γεωμηχανική αναφέρεται σε ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών για την τροποποίηση του κλιματικού συστήματος, από τη φύτευση δέντρων μέχρι την επιρροή στα σύννεφα.

Οι μη δοκιμασμένες τεχνολογίες για τη διαχείριση της ηλιακής ακτινοβολίας – ουσιαστικά η ρύθμιση του ήλιου – προκαλεί τις μεγαλύτερες ανησυχίες. Οι ιδέες περιλαμβάνουν την απελευθέρωση αεριωδών σωματιδίων από αεροπλάνα για να αντικατοπτρίσουν το φως του ήλιου (μιμούμενοι τις επιδράσεις των ηφαιστειακών εκρήξεων) και τον ψεκασμό με σταγόνες θαλασσινού νερού στα σύννεφα προκειμένου να γίνουν πιο αντανακλαστικά. Αλλά θα μπορούσαν επίσης να αλλάξουν τα μοντέλα του καιρού, να διαταράξουν τη γεωργία και να επιδεινώσουν τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Και αν αυτό δεν συνοδεύεται από μειώσεις εκπομπών, θα χρειαστούν περισσότερα για να διατηρηθεί το φαινόμενο της θερμοκρασίας – «πρακτικά για πάντα», δήλωσε ο Douglas MacMartin, ένας κορυφαίος επιστήμονας γεωτεχνίας που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Cornell και Caltech, σε εκδήλωση στο Chatham House στο Λονδίνο.

Ωστόσο, με την εποπτεία της κυβέρνησης, μπορεί να είναι προτιμότερο για να ξεπεραστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. «Δεν θα παίρνατε φάρμακα χημειοθεραπείας μόνο για διασκέδαση, δεν θα καθόστασταν στο αυτοκίνητό σας μόνο για διασκέδαση», είπε ο MacMartin. «Υπάρχουν προφανώς σοβαρές προκλήσεις για την ηλιακή γεωμηχανική, αλλά έχουν νόημα αν τις συνυπολογίσουμε με τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής».

Οι πιο γνωστές επιλογές, οι οποίες αφαιρούν το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα, περιλαμβάνουν την αναδάσωση και το συνδυασμό των μονάδων παραγωγής βιομάζας με τεχνολογία για τη συλλογή και αποθήκευση των εκπομπών τους (γνωστή ως BECCS). Αλλά ακόμη και οι απλές παρεμβάσεις όπως η φύτευση δένδρων μπορεί να απαιτούν διεθνείς κανόνες για να διασφαλιστεί ότι οι περικοπές εκπομπών σε ένα μέρος, δεν ακυρώνονται κάπου αλλού.

Η προσοχή στη γεωμηχανική αυξάνεται καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία παραμένει σε αυξητική πορεία κατά τουλάχιστον 3οC σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Η ομάδα κλινικών επιστημόνων του ΟΗΕ πρότεινε τον περασμένο Οκτώβριο ότι θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί το ανώτατο όριο 1,5οC της Συμφωνίας των Παρισίων χωρίς ορισμένες από αυτές τις πιο ριζοσπαστικές τεχνικές.

«Η πραγματικότητα είναι ότι [η απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα] δεν αποτελεί πλέον ζήτημα του κατά πόσον ή όχι [σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση του ΟΗΕ]. Είναι ποιος, ποια τεχνολογία, πόσο, πότε θα ξεκινήσει, ποιος πληρώνει γι ‘αυτό», δήλωσε ο Janos Pasztor, εκτελεστικός διευθυντής της Πρωτοβουλίας Carnegie για τη Διακυβέρνηση της Κλιματικής Γεωμηχανικής και πρώην βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για την κλίματική αλλαγή.

«Αλλά υπήρξε πολύ λίγη συζήτηση [σχετικά με τη διαχείριση της ηλιακής ακτινοβολίας] στους κύκλους πέρα από τους επιστήμονες … εξακολουθεί να θεωρείται εσωτεριστική, επιστημονική φαντασία, τρελή, δύσκολη, προκλητική – και όλα αυτά ισχύουν», δήλωσε στο CHN στην εκδήλωση Chatham House.

Για μερικούς, όμως, η γεωμηχανική είναι τόσο επικίνδυνη ώστε να πρέπει να απαγορευτεί τελείως.

Θα μπορούσε να επιδεινώσει το κλίμα, να γίνει όπλο και να επιδεινώσει τις γεωπολιτικές ανισορροπίες, δήλωσε η Silvia Ribeiro, διευθύντρια Λατινικής Αμερικής στο ETC Group, ένας οργανισμός ο οποίος εξετάζει τα κοινωνικοοικονομικά και οικολογικά ζητήματα γύρω από τις νέες τεχνολογίες. «Οι επενδύσεις στη γεωμηχανική ήδη παρέχουν δικαιολογίες για τους μεγάλους πομπούς αερίων θερμοκηπίου για να συνεχίσουν να εκπέμπουν και να αναβάλουν τις πραγματικές μειώσεις».

Ο ΟΗΕ έχει μέχρι στιγμής υιοθετήσει μια προσεκτική, αποσπασματική προσέγγιση. Τα άνω των 190 συμβαλλόμενα μέρη της σύμβασης για τη βιολογική ποικιλομορφία επέκτειναν ένα μορατόριουμγια όλες τις τεχνολογίες που σχετίζονται με το κλίμα το 2016, ενώ μια σύμβαση του 2013 για τη θαλάσσια ρύπανση απαγόρευσε τη γεωμηχανική των ωκεανών. Η γραμματεία του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή ρυθμίζει τη λογιστική των εκπομπών παγκοσμίως, περιλαμβανομένης της δασοκομίας και τη βιοενέργειας.

Το ETC Group ανησυχεί για το ότι το Ελβετικό ψήφισμα προϋποθέτει σιωπηρά ότι η γεωμηχανική είναι αποδεκτή και ότι χρειάζεται απλώς τη διεθνή διακυβέρνηση.

Ο Perrez υποστήριξε ότι η χώρα θέλει το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον να αξιολογήσει την κατάσταση της επιστήμης και τα ερευνητικά κενά, τους κινδύνους, τα οφέλη και τις αβεβαιότητες, τους φορείς που ασχολούνται με την έρευνα και την εφαρμογή και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν όλα αυτά να κυβερνηθούν. Τότε, είπε, οι χώρες μπορούν να αρχίσουν να μιλάνε για το τί να επιτρέψουν και πώς.

Αλλά ο τρόπος με τον οποίο οι εκπομπές εξελλίσονται τώρα, «είναι δύσκολο να πούμε ότι δεν θα χρειαστεί», δήλωσε ο Pasztor, αναφερόμενος στη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακαcom. «Η πραγματικότητα είναι ότι οι μειώσεις των εκπομπών από μόνες τους δεν είναι αρκετές, διότι έχουμε ήδη βάλει τόσο άνθρακα στην ατμόσφαιρα που ακόμα κι αν σταματήσουμε σήμερα, θα συνεχίσουμε να διατηρούμε αυτήν την κλιματική αλλαγή για εκατοντάδες χρόνια».


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Κλιματική αλλαγή: τη διακυβέρνηση της γεωμηχανικής βάζει στην ημερήσια διάταξη του ΟΗΕ η Ελβετία Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 6:52 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: