ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Β Αποστόλου: Δίνουμε μάχες με αποτελέσματα για τη διασφάλιση των Κοινοτικών πόρων στους αγρότες μας


Με αφορμή την επιχείρηση παραπλάνησης, όπως υποστηρίζει, των αγροτών από τη Νέα Δημοκρατία στο ζήτημα της εξωτερικής σύγκλισης των ενισχύσεων, ο τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την ακόλουθη δήλωση:

«Η Νέα Δημοκρατία δια της κ. Αραμπατζή, παρά την αποστομωτική απάντηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Παπαδημούλη συνεχίζει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Ο στόχος της είναι διπλός, πρώτον να συκοφαντήσει τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι όχι μόνο δεν προσυπέγραψαν το συγκεκριμένο κείμενο για την πλήρη εξωτερική σύγκλιση, αλλά και δεν συμμετείχαν σε μια τέτοια συζήτηση, αφού δεν είχε κάτι τέτοιο συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή του Ε.Κ. και δεύτερον για να υπονομεύσει την προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα και ειδικά στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, στην Ε. Επιτροπή και το Ε.Κ.

Οφείλω να σταθώ στις μάχες που έχουμε δώσει και στα αποτελέσματά τους», υπογραμμίζει στη δήλωσή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τ. υπουργός και εξηγεί:

«Η πρόταση για την πλήρη εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων ήρθε στις συζητήσεις για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) ως αίτημα πολλών κρατών – μελών και μας δημιουργεί μέγιστο πρόβλημα, γιατί οι άμεσες ενισχύσεις που λαμβάνουν οι γεωργοί μας ανά εκτάριο είναι 570 ευρώ περίπου και βρίσκονται στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Ένωση ς(Ε.Ε.) και πάνω από το διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου των 258 ευρώ, για μια σειρά από λόγους που δεν είναι της παρούσης.

Όλο το διάστημα μετά την Ανακοίνωση της Ε. Επιτροπής (11/2017) για την ΚΑΠ (2021-2027) και πριν κατατεθούν οι προτάσεις της για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) και την ΚΑΠ, δουλέψαμε συστηματικά για να πείσουμε τα κέντρα λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες ότι, η ενίσχυση με βάση την έκταση δεν αποτελεί την συνολική και την πιο αντικειμενική εικόνα για την κατανομή των ενισχύσεων μεταξύ των γεωργών της ΕΕ.

Για να είναι κανείς αντικειμενικός πρέπει να λάβει υπόψη μια σειρά παραμέτρων όπως το μέγεθος των εκμεταλλεύσεων, την κατανομή των ενισχύσεων ανά εκμετάλλευση, (όπου η χώρα είναι στις τελευταίες θέσεις), την ιδιαιτερότητα και την πολυμορφία της ελληνικής γεωργίας, το εύρος της διαφοράς μεταξύ του γεωργικού εισοδήματος και του εισοδήματος από τις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες για κάθε Κράτος-Μέλος και άλλες.

Με τη δουλειά και την επιμονή μας αναδείξαμε στην Ε. Επιτροπή, συμμαχώντας και με άλλα Κράτη-Μέλη, ότι αν η εξωτερική σύγκλιση πραγματοποιηθεί σε βάρος μερικών μόνο χωρών και με βάση την απόσταση που χωρίζει τις άμεσες ενισχύσεις τους από το ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, τότε οι συνέπειες θα είναι πολύ σημαντικές για τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις της χώρας μας.

Και όταν στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις 16/3/2018, ο Επίτροπος Γεωργίας, ο κ. Χόγκαν, παρουσίασε και ζήτησε την αποδοχή των συμπερασμάτων της Ε. Επιτροπής για το νέο ΠΔΠ και την ΚΑΠ, χωρίς να έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα εκφράσαμε ξεκάθαρα τη θέση μας μη συμφωνώντας με το κείμενο των συμπερασμάτων. Η στάση μας αυτή είχε ως αποτέλεσμα μια πρώτη νίκη. Στο σχέδιο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου άλλαξε η διατύπωση για τη σύγκλιση των ενισχύσεων, με την αφαίρεση του όρου της πλήρους εξωτερικής σύγκλισης και τη κατανομή του βάρους της μερικής εξωτερικής σύγκλισης αναλογικά σε πολλά Κράτη-Μέλη. Με το νέο τρόπο αυτό κατανομής του κόστους οι απώλειες για την χώρα μας λόγω εξωτερικής σύγκλισης περιορίζονται στο 1% περίπου ή 150 εκατ. ευρώ σε όλη την επόμενη προγραμματική περίοδο, τη στιγμή που με τον προηγούμενο τρόπο κατανομής το κόστος για την χώρα μας θα ανερχόταν στο 5,7% ή στα 746 εκατ. Ευρώ περίπου. Και αυτό ανεξαρτήτως των όποιων άλλων περικοπών προτείνονται για τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ.

Βεβαίως τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα αφού η πρόταση της Ε. Επιτροπής βρίσκεται συνολικά υπό διαπραγμάτευση. Εμείς όμως για λόγους στρατηγικής θα παραμείνουμε, σε όλη την διάρκεια της διαπραγμάτευσης, κατά οποιασδήποτε εξωτερικής σύγκλισης των ενισχύσεων μεταξύ των Κρατών-Μελών, ώστε στο τέλος, συμβιβαστικά, να αποδεχθούμε το τρόπο κατανομής του κόστους της εξωτερικής σύγκλισης που προτείνει η Ε. Επιτροπή στο σχέδιο των συμπερασμάτων της για τη νέα ΚΑΠ. Οποιαδήποτε ένδειξη ικανοποίησης αυτή τη στιγμή ενέχει το κίνδυνο περαιτέρω παραχωρήσεων στην ομάδα των Κρατών-Μελών (Βαλτικές, Ρουμανία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Πολωνία) που πιέζουν για πλήρη σύγκλιση των ενισχύσεων.

Ανεξάρτητα όμως από τη διαπραγμάτευση πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στην εκπόνηση του σχεδίου μας «Στρατηγικής για την Αγροτική Ανάπτυξη» για τα επόμενα χρόνια και των μελετών για την προετοιμασία της νέας ΚΑΠ», καταλήγει στη δήλωσή του προς το Πρακτορείο ο Β. Αποστόλου.Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Β Αποστόλου: Δίνουμε μάχες με αποτελέσματα για τη διασφάλιση των Κοινοτικών πόρων στους αγρότες μας Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 12:39 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: