ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΕΦΕΤ & ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ βγάζουν ανακοινώσεις αλλά όχι ονόματα όσων παρανομούν με τις ελληνοποιήσεις γάλακτος


Η σιωπή των αμνών για τις ελληνοποιήσεις γάλακτος
Αν και όλοι παραδέχονται ότι υπάρχουν «ελληνοποιήσεις» στο γάλα και η τιμή παραγωγού έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, οι αιγοπροβατοτρόφοι βλέπουν μια προσπάθεια «συγκάλυψης» του κρατικού μηχανισμού στους «παράνομους» μεταποιητές. Τα κυκλώματα βγάζουν πολλά χρήματα και έχουν τεράστια κέρδη. 

Ο κλάδος της κτηνοτροφίας «βράζει» με τις μονάδες να σφάζουν καθημερινά ζώα, ενώ ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει «έκρηξη» (όπως συνέβη πριν λίγες ημέρες στη γειτονική Ιταλία). Στο μεταξύ η ΚΥΑ για τους ελέγχους στο γάλα (που θα έφερνε υψηλότερα πρόστιμα στους παραβάτες) είναι «χαμένη» κάπου μεταξύ ΥπΑΑΤ και Παπανάτσιου. Οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας σε συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, στην Ζootechnia, του ζήτησαν να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα των ελέγχων και τα πρόστιμα που θα επιβληθούν.

Αντί για αυτό είχαμε την ανακοίνωση (26/02/2019) από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ότι στέλνει στον Εισαγγελέα κτηνοτρόφο που «φέρεται να παρήγαγε και να παρέδωσε προς τυροκόμιση δυσανάλογα μεγάλη ποσότητα γάλακτος σε σχέση με το δηλωθέν ζωικό της κεφάλαιο».

Ωραία, στείλατε στον εισαγγελέα έναν κτηνοτρόφο που τον πιάσατε να δηλώνει ότι πούλησε «μαϊμού» γάλα. Τις γαλακτοβιομηχανίες που αγόρασαν αυτό το «μαϊμού» γάλα, γιατί δεν τις στείλατε στον εισαγγελέα; Είναι δεδομένο ότι η «ελληνοποίηση» δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο αν συνεργαστούν κτηνοτρόφος και γαλακτοβιομηχανία. Κάποιοι παραγωγοί υπερτιμολογούν (φουσκώνουν) τις ποσότητες γάλακτος για να μπορούν στη συνέχεια οι μεταποιητές να εισάγουν την φτηνή πρώτη ύλη. Τους γνωρίζεται γιατί δεν ανακοινώνεται τα ονόματά τους να τα γνωρίζουν οι κτηνοτρόφοι αλλά και οι καταναλωτές. Στην ουσία ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έβγαλε μια «αόριστη» ανακοίνωση για κάποιον που κάνει παράνομες πράξεις, χωρίς να δημοσιοποιήσει ούτε το όνομα της κτηνοτροφικής επιχείρησης ούτε των γαλακτοβιομηχανιών.

Μετά από αυτό είχαμε την άμεση αντίδραση της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων και κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία σε επιστολή της ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν πρόκειται όμως να κυνηγήσει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ μόνο τους «εύκολους» παραβατικούς κτηνοτρόφους και μην έχουν την ίδια αντιμετώπιση οι τυροκόμοι και οι γαλακτοβιομηχανίες που από το 2017 δεν έχουν δηλώσει ούτε ένα κιλό αιγοπρόβειο γάλα πραγματικά θα γίνει χαμός. Τι φοβάστε και δεν κάνετε κάτι; Εδώ και τρία χρόνια ισχυρίζεστε ότι κάνετε ελέγχους αλλά δεν έχουμε δει κανένα αποτέλεσμα».

Ο «θόρυβος» και οι αντιδράσεις των κτηνοτρόφων ανάγκασαν τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ να βγάλει δεύτερη «διευκρινιστική» ανακοίνωση, στις 6/3/2019, στην οποία ανέφερε ότι η μια από τις δύο τυροκομικές επιχειρήσεις (που έκαναν παρανομίες) παραπέμφθηκε στον Εισαγγελέα και θα ακολουθήσει και η δεύτερη. Αλλά πάλι δεν ανακοινώθηκε κανένα όνομα.

Και μέσα σε αυτό το «κλίμα» ήρθε και μια ανακοίνωση του ΕΦΕΤ αναφέρει ότι σε δύο επιχειρήσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 67.570 ευρώ για ελληνοποίηση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Ούτε ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε τα ονόματα των επιχειρήσεων σε αντίθεση με όσα κάνει όταν γίνεται ανάκληση κάποιων προϊόντων από την αγορά (δημοσιοποιεί αναλυτικά τα ονόματα των εταιρειών). 

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από το ΔΣ του ΕΦΕΤ στις δύο αυτές εταιρίες ήταν αποτέλεσμα παλαιού ελέγχου. Σημειώνουμε ότι ο ΕΦΕΤ έχει δικαίωμα αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας από εταιρίες που παρανομούν μόνο στην περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. 

Στις άλλες περιπτώσεις, αρμόδια δημόσια υπηρεσία για την αφαίρεση της άδειας παραγωγής φέτας ΠΟΠ ή ακόμη και για τη διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης είναι ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, που εισηγείται σχετικά στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

agrotypos.grAν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
ΕΦΕΤ & ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ βγάζουν ανακοινώσεις αλλά όχι ονόματα όσων παρανομούν με τις ελληνοποιήσεις γάλακτος Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 4:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: