ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης: Συνεργεία ελεγχόμενης δίωξης ημίαιμων χοίρων & αγριόχοιρων


Στην συγκρότηση συνεργείων για την κατ’ εξαίρεση ελεγχόμενη δίωξη μη δεσποζόμενων ημίαιμων χοίρων και αγριόχοιρων στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Σταυρού προχώρησε με απόφασή του ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης.

Τα εν λόγω συνεργεία συγκροτούνται από 13 κυνηγούς, μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Σταυρού & Περιχώρων, με τη συμμετοχή θηροφύλακα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης ως επικουρικό προσωπικό. Η επίβλεψη της διαδικασίας θα γίνεται με την υποχρεωτική παρουσία τουλάχιστον δύο δασοφυλάκων του Δασαρχείου Σταυρού.

Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση, η τεχνική που θα εφαρμοσθεί είναι η εκδίωξη με τη μέθοδο της «παγάνας». Στην τεχνική αυτή δεν χρησιμοποιείται κυνηγετικό όπλο, εντοπίζονται οι θέσεις των αγριόχοιρων από τα συνεργεία και γίνεται ελεγχόμενη δίωξη με την χρήση κυνηγετικών σκυλιών. Επιτρέπεται κατ ́ εξαίρεση για την υλοποίηση του σκοπού της απόφασης και για το χρονικό διάστημα ισχύος της η χρησιμοποίηση σκύλων ιχνηλατών.

Η ελεγχόμενη δίωξη από τα συνεργεία θα εφαρμοστεί εκτός της νόμιμης κυνηγετικής περιόδου του αγριόχοιρου, από αρχές Μαρτίου μέχρι την 14η Σεπτεμβρίου 2019 και σε κάθε περιοχή κρίνεται απαραίτητο, ακόμα και εντός Καταφυγίων Άγριας Ζωής. Για τον σχεδιασμό της διαδικασίας (μέρες, ώρες, περιοχές, επαναληψιμότητα, αριθμός μελών συνεργείου) υπεύθυνο είναι το Γραφείο Θήρας του Δασαρχείου Σταυρού. Επίσης, κρίνεται σκόπιμη η συνεργασία με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Θεσσαλονίκης και με τους επιστημονικούς συνεργάτες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης.

Για το ίδιο θέμα:
ΦΕΚ: Δίωξη αγριόχοιρων και ημίαιμων μη δεσποζόμενων χοίρων
Απαγόρευση της ελεύθερης βόσκησης χοίρων για την αντιμετώπιση του υβριδισμού στους αγριόχοιρους
Συγκροτήθηκαν συνεργεία ελεγχόμενης δίωξης ημίαιμων χοίρων και αγριόχοιρων

Για την αποφυγή ατυχημάτων το Δασαρχείο Σταυρού είναι υποχρεωμένο να γνωστοποιεί τη δραστηριότητα των συνεργείων με κάθε πρόσφορο μέσο και να ζητά την συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων (αστυνομία, δήμος, φορέας διαχείρισης, αγροτικές ενώσεις, κυνηγετικές οργανώσεις κ.λ.π.).

Οι κυνηγοί μέλη των συνεργείων δίωξης θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη έναντι τρίτων και κατά την διάρκεια της εφαρμογής της τεχνικής της παγάνας θα πρέπει να φορούν ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας) ορατό από κάθε οπτική γωνία. 

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης: Συνεργεία ελεγχόμενης δίωξης ημίαιμων χοίρων & αγριόχοιρων Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 2:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: