ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Καλλιεργητικές συμβουλές καταπολέμησης ασθενειών για τη φιστικιά & την καρυδιά

 
Συμβουλές για την καταπολέμηση των ασθενειών που προκύπτουν τούτη την περίοδο παρέχει στην ιστοσελίδα του το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας και Ελέγχου Φυτών Βόλου για τη φιστικιά και την καρυδιά.

Αναλυτικότερα για τη φιστικιά η προσοχή εστιάζεται στη βορυοσφαίρια. Η ασθένεια ευνοείται από υψηλές τιμές θερμοκρασίας και υγρασίας, γι’ αυτό όταν το καλοκαίρι έχουμε βροχές και αρκετό μόλυσμα, διαδίδεται ταχύτατα. Ωστόσο, η περίοδος από το φούσκωμα των φυτών μέχρι την έναρξη της καρπόδεσης είναι πολύ ευνοϊκή για τις πρωτογενείς μολύνσεις, οι οποίες παραμένουν λανθάνουσες και τα συμπτώματα εκδηλώνονται αργότερα όταν αυξάνεται η θερμοκρασία. Εκτός από τη φιστικιά, το παθογόνο προσβάλλει και άλλα καρποφόρα, καλλωπιστικά και δασικά φυτά. Συνεπώς, το μόλυσμα μπορεί να προέλθει όχι μόνο από τις φιστικιές, αλλά και από άλλους ξενιστές.Στην καρυδιά η κυριότερη ασθένεια των καρπών είναι η βακτηρίωση, ενώ των φύλλων η ανθράκωση. Η υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία την περίοδο της άνοιξης ευνοεί τις πρωτογενείς μολύνσεις και των δύο ασθενειών. Γι’ αυτό, η προστασία της καλλιέργειας είναι απαραίτητη από την έναρξη της βλάστησης. Όσον αφορά στην ανθράκωση τα συμπτώματα στα φύλλα είναι καστανόμαυρες πολυγωνικές κηλίδες, πιο γκρι στο κέντρο, με ή χωρίς χλωρωτική περίμετρο. Στην αρχή εμφανίζονται μεμονωμένες, ενώ αργότερα συνενώνονται, σχηματίζοντας μεγάλες νεκρωτικές περιοχές. Σε περίπτωση έντονης προσβολής παρατηρείται πρώιμη φυλλόπτωση τον Αύγουστο.
 

Από τον Γιώργο Ρούστα
roustas@eleftheria.gr


eleftheria.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Καλλιεργητικές συμβουλές καταπολέμησης ασθενειών για τη φιστικιά & την καρυδιά Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: