Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Πριμοδότηση στα αγροτικά φωτοβολταϊκά και τις Ενεργειακές Κοινότητες


 
 
Του Λουκά Αν. Καράντζαλη *

Ένας νέος κύκλος επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά ξεκινάει, με πολύ μικρότερες όμως αυτή τη φορά προσδοκίες, ίσως πιο ρεαλιστικές προσδοκίες. Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και οι Ενεργειακές Κοινότητες πριμοδοτούνται με προσαύξηση κατά 10% στις τιμές πώλησης της ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταικά συστήματα. Ακόμη, με το νόμο 4602/19 δίνεται μια επιπλέον δυνατότητα στους αγρότες, σύμφωνα με τον οποίο ένα φυσικό πρόσωπο κατ’ επάγγελμα αγρότης μπορεί να υλοποιήσει έως δύο έργα εγκατάστασης φ/β με ισχύ έως 500 Κw (όχι αθροιστικής ισχύος), δηλαδή δίνεται η δυνατότητα σε έναν αγρότη να υλοποιήσει νέο έργο φ/β ισχύος έως 500 Μεγαβάτ, ακόμα και αν είχε ήδη ολοκληρώσει ένα έργο ισχύος 100 ΚW.

Η πριμοδότηση οριοθετείται σε προσαύξηση 10% σε σχέση με τις τιμές που θα παίρνουν οι άλλοι επενδυτές. Οι τιμές βέβαια διαμορφώνονται μέσα από δημοπρασίες και είναι πάρα πολύ χαμηλές σε σχέση με τις τιμές που απολάμβαναν στις συμβάσεις της πρώτης περιόδου 2011-2012. Οι αναμενόμενες τιμές πώλησης της ενέργειας στην ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται σε 7 λεπτά την κιλοβατώρα, πάνω –κάτω, όταν στις συμβάσεις που υπογράφηκαν στην πρώτη φάση των αγροτικών φωτοβολταϊκών ήταν σχεδόν 6-7 φορές πολλαπλάσιες. Όμως και τα κόστη των επενδύσεων στα φωτοβολταϊκά έχουν πέσει περίπου ανάλογα. Τα κόστη για την επένδυση σε ένα φωτοβολταϊκό 100 kw στη πρώτη φάση των φωτοβολταικών δηλαδή την περίοδο 2011-2012 κυμαίνονταν μεταξύ 250.000 και 300.000 ευρώ , ενώ σήμερα οι τιμές διαμορφώνονται περίπου στις 50.000 ευρώ. Προφανώς γίνεται κατανοητό ότι οι τιμές πώλησης της ενέργειας διαμορφώνονται με βάση τις τιμές κατασκευής των φωτοβολταϊκών πάρκων, ώστε η απόσβεση της επένδυσης να υλοποιείται σε 5-7 χρόνια.

Βλέποντας το διεθνές-ευρωπαϊκό περιβάλλον στην παραγωγή της ενέργειας από ΑΠΕ, θα δούμε ότι οι τιμές των 7 λεπτών ανά κιλοβατώρα που διαμορφώνονται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα, είναι υψηλότερες από τις τιμές που διαμορφώνονται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Γερμανία, όπου με μικρότερη ηλιοφάνεια και χαμηλότερες τιμές οι επενδύσεις είναι κερδοφόρες.

Ίσως μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παραγωγή ενέργειας από Ενεργειακές Κοινότητες, που θα συστήσουν οι αγρότες ή άλλες κατηγορίες επαγγελματιών ή απλών πολιτών και έτσι να μειώσουν ή να μηδενίζουν την δαπάνη ενέργειας που καταναλώνουν, είτε στις επαγγελματικές τους δραστηριότητες είτε ακόμη και στις κατοικίες τους. Το πλεονέκτημα είναι ότι η εγκατάσταση του φωροβολταϊκού πάρκου μπορεί να γίνει σε άλλο χώρο, μακριά από τα κτήματά τους ή τις επιχειρήσεις τους ή τις κατοικίες τους κλπ. Αυτό που απαιτείται για την σύσταση μιας Ενεργειακής Κοινότητας είναι η σύμπραξη τουλάχιστον 5 φυσικών προσώπων ή εάν συμμετέχει και ΟΤΑ τότε ο αριθμός μειώνεται στους τρείς συμμετέχοντες.

Παραδείγματα ενεργειακής κοινότητας:
  • Οι κάτοικοι μιας πολυκατοικίας, για την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά ή και μικρή ανεμογεννήτρια, για την κάλυψη όλων των ενεργειακών αναγκών των διαμερισμάτων για φωτισμό, θέρμανση, ψύξη κλπ, μπορούν να συστήσουν μια Ενεργειακή Κοινότητα
  • Οι αγρότες μιας περιοχής, με την συμμετοχή ή όχι του Δήμου, για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των χωραφιών τους και τελικά την μείωση των αρδευτικών τελών και του κόστους καλλιέργειας.
  • Ομάδα επαγγελματιών (εμπορικά καταστήματα, διάφορες μικροεπιχειρήσεις κλπ) για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών.
  • Oι Δήμοι με τα νομικά τους πρόσωπα και δημότες για την μείωση των ανταποδοτικών τελών για τους πολίτες τους και ιδιαίτερα τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Ένα σημαντικό κεφάλαιο ανοίγει για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ σε τοπικό επίπεδο. Οι Δήμοι έχουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση, για την παραγωγή εσόδων και την μείωση των δαπανών τους. Είναι μια ενδιαφέρουσα δυνατότητα που πρέπει να αξιοποιηθεί καταλλήλως, προς όφελος των πολιτών και της τοπικής ανάπτυξης.

*Του Λουκά Καράντζαλη, Οικονομολόγου Msc Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβαλλοντικής διακυβέρνησης, με εξειδίκευση σε θέματα Τοπικής Ανάπτυξης, Αυτοδιοίκησης και Επιχειρηματικότητας. Υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Λεβαδέων με την Δήμαρχο Γιώτα Πούλου.
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Πριμοδότηση στα αγροτικά φωτοβολταϊκά και τις Ενεργειακές Κοινότητες Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 6:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: