ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Το ελαιόλαδο παίζει σημαντικό ρόλο στις ελληνικές εξαγωγές


Στο πλαίσιο της ιδιαίτερα επιτυχημένης συμμετοχής του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ) στη Foodexpo 2019 και της ανάλυσης που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ για το εξωτερικό εμπόριο της Ελλάδας στον κλάδο των τροφίμων και ποτών, το παρθένο ελαιόλαδο αναδείχθηκε ως το σημαντικότερο προϊόν για τις εξαγωγές του κλάδου, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της ενημερωτικής ιστοσελίδας agrotypos.gr.
Οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων και ποτών παρουσίασαν αύξηση κατά 347 εκατ. ευρώ στο διάστημα 2017-2018, ανερχόμενες στο ποσό των 5.430 εκατ. ευρώ το 2018 έναντι 5.082 εκατ. ευρώ το 2017, αποτελώντας το 16,2% των ελληνικών εξαγωγών.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, δρ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, στο χαιρετισμό του στα εγκαίνια της Foodexpo: «Η απαράμιλλη ποιότητα, η υπέροχη γεύση και η διατροφική αξία των ελληνικών τροφίμων αποτελούν το διαβατήριο εισόδου για τις διεθνείς αγορές, καθώς τα προϊόντα μας είναι η βάση της μεσογειακής διατροφής την οποία ακολουθούν εκατομμύρια καταναλωτές ανά τον κόσμο.

Επομένως, η ελληνική κουζίνα γνωρίζει συνεχώς αυξημένη διεθνή ζήτηση, είτε είναι Μακεδονική, Κρητική, Ρουμελιώτικη, Ηπειρωτική ή Νησιωτική, στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε παράγοντας διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Παράλληλα, ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αποτέλεσε η μείωση των εισαγωγών κατά 21 εκατ. ευρώ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση αντίστοιχα του εμπορικού ελλείμματος του κλάδου κατά 368 εκατ. ευρώ, δηλαδή 48,1%.

Η σημαντική βελτίωση στις εξαγωγικές επιδόσεις του κλάδου οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών πολλών προϊόντων, με σημαντικότερο εξ αυτών το παρθένο ελαιόλαδο. Σύμφωνα με την ανάλυση του ΙΕΕΣ, οι εξαγωγές του παρθένου ελαιόλαδου το 2018 ανήλθαν σε 530 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 117 εκατ. ευρώ, με τη μεταβολή αυτή να οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση των εξαγωγών προς την Ιταλία (κατά 82 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα, τα τυροκομικά προϊόντα συνεισέφεραν αισθητά στη θετική μεταβολή των εξαγωγών του κλάδου (αύξηση 20 εκατ. ευρώ), ενώ τρίτο σημαντικότερο προϊόν αποτέλεσαν οι ελιές με μερίδιο 8,0%. Την πρώτη δεκάδα προϊόντων συμπληρώνουν οι τσιπούρες (4,6% μερίδιο εξαγωγών κλάδου), τα ροδάκινα (4,1%), τα λαβράκια (3,7%), διάφορα παρασκευάσματα διατροφής (3,6%), το γιαούρτι (2,6%), τα πορτοκάλια (2,5%) και τα ακτινίδια (2,3%).

Αναφορικά με τις χώρες όπου αποστέλλονται τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά, η Ιταλία κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο με ποσοστό 18,2%, με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθούν με 14,4% και 6,9% αντίστοιχα.

Οι ΗΠΑ αποτελούν τον 4ο σημαντικότερο προορισμό με τις εξαγωγές μας να αυξάνονται κατά 6,0% στο διάστημα 2017-2018, ενώ η Κύπρος και η Βουλγαρία κατέχουν σημαντικά μερίδια (5,2% και 4,8% αντίστοιχα). Η Ισπανία κατέχει την 7η θέση με εξαγωγές 218 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 27 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το 2017, ενώ ακολουθούν η Ρουμανία (4,0% μερίδιο εξαγωγών κλάδου), η Γαλλία (3,9%) και η Ολλανδία (3,9%).
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
Το ελαιόλαδο παίζει σημαντικό ρόλο στις ελληνικές εξαγωγές Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: